Gespoten polyurethaan isolatie: Prijzen per m² 2023, oppervlakte en type

Gespoten polyurethaan isolatie prijs

De prijs van gespoten polyurethaan isolatie is gemiddeld €25/m², met een bereik tussen €15 en €50/m² inclusief installatie. De prijs van gespoten polyurethaanschuim boven een kruipruimte varieert van €15 tot €25/m² (9cm), terwijl hij varieert van €30 tot €50/m² voor het spuiten onder het dak (20cm).

Waterkering in de Spouwmuur Plaatsen: Voordelen, Werkwijzen, Prijs

Waterkering  Spouwmuur

Het plaatsen van een waterkering in de spouwmuur is een cruciaal onderdeel van het bouwproces en een effectieve methode voor vochtbestrijding. In dit artikel leest u wanneer deze vochtbestrijdingsmethode is aangewezen, hoeveel het kost, hoe een waterkering in de muur geplaatst wordt en welke alternatieven er zijn.

Isolatiechape: prijs isolerende chape per m2

Isolatiechape

Isolatiechape is een essentieel onderdeel van moderne bouwprojecten, omdat het zorgt voor een uitstekende thermische isolatie en tegelijkertijd een stevige basis biedt voor vloerafwerking. In dit artikel bespreken we de kosten van isolerende chape per m2, de voordelen van vloerisolatie chape en hoe u de beste oplossing voor uw project kunt kiezen. Bovendien behandelen we enkele veelgestelde vragen over het onderwerp.

Beste thermische isolatie in 2022

thermische isolatie

Het isoleren van zolders en naar buiten gekeerde muren zal uw energierekening halveren, en dat is allesbehalve een mythe. Maar u moet nog steeds de juiste isolatie kiezen. Dit is op zich geen moeilijke taak, maar om ervoor te zorgen dat de investering op lange termijn rendeert, kunt u vertrouwen op het waardevolle advies dat wij u in deze gids voor de beste thermische isolatie geven.

Zolderisolatie

Zolderisolatie

Zolderisolatie is een strategische keuze voor energierenovatie. Tot 30% van het warmteverlies gebeurt via het dak.

Wat is "thermische regulatie"

isolatie thermische regeling

Wat is "thermische regulatie"? Thermische prestaties worden een wettelijke vereiste. Efficiënte isolatie voldoet aan de eisen van de voorschriften....

Vloerisolatie: 5 vooroordelen

vloerisolatie vooroordelen

5 vooroordelen over vloerisolatie: Wat zijn de vooroordelen over deze oplossing om de energie-efficiëntie van uw woning te verbeteren?

Ventilatie van de kruipruimte

Ventilatie van de kruipruimte

De kruipruimte, die zich onder de eerste verdieping van een gebouw bevindt, garandeert de gezondheid van de woning en de afvoer van stilstaand water en radon, een kankerverwekkend gas. Om zijn rol goed te kunnen vervullen, moet hij goed geventileerd worden.

Vloerisolatie: Techniek

technische gegevens vloerisolatie

Technische kenmerken van vloerisolatie: welk isolatiemateriaal te kiezen? Welke dikte van isolatie moet worden geïnstalleerd om de vloer goed te isoleren?

Vloerisolatie: Ecologische impact

ecologische impact vloerisolatie

Ecologische impact van vloerisolatie: wat is de koolstofvoetafdruk van vloerisolatie? Is het ecologisch om de lage vloer van uw huis te isoleren?

Vloerisolatie: Prijzen - Besparingen

vloerisolatie prijs

Prijs van de vloerisolatie: hoeveel kost de vloerisolatie ? Voor welke verwarmingsbesparing in mijn huis? Wat is het bedrag van het belastingkrediet?

Vloerisolatie: Installatie

vloerisolatie installatie

Vloerisolatie leggen: wat werkt en wat zijn de voorwaarden om de vloer te isoleren? Welk type isolatie kiezen? Hoe kies je een goede vakman?

Vloerisolatie: Werking

Vloerisolatie: Werking

Hoe werkt vloerisolatie: waarom de vloer van uw huis isoleren? Waarom gaat 10% van het warmteverlies van een huis via de grond?

Muurisolatie: Prijzen - Besparingen

prijs muurisolatie

Prijs van muurisolatie: hoeveel kost het om de muren te isoleren? Voor welke verwarmingsbesparing? Wat is het bedrag van het belastingkrediet?

Muurisolatie: Installatie

Muurisolatie: Installatie

Muurisolatie aanbrengen: welke werkzaamheden, welke voorwaarden om uw muren te isoleren? Welk type isolatie kiezen? Hoe kies je een goede vakman?

Geluidsisolatie op de muur: Welke kosten veroorzaakt dit?

kosten geluidsisolatie

Als het appartement "clairaudient" is en de muur naar de buurman slechts dun is, kan dit erg vervelend zijn: Je hoort alle geluiden uit de flat van de buurman, en omgekeerd kun je ervan uitgaan dat de buurman kan volgen wat er gaande is en soms zelfs de gesprekken in je eigen flat. Dit kan worden verholpen door de muur geluiddicht te maken - wat dit kost kunt u in ons interview met de kostencontrole-expert te weten komen.

Spouwmuurisolatie prijs

Spouwmuurisolatie kost weinig en is gemakkelijker te realiseren. Dat is waar. In de regel zijn spouwmuurisolatie methoden aanzienlijk goedkoper dan andere isolatiemethoden. De kosten voor spouwmuurisolatie variëren echter ook.

De U-waarden onder de knie krijgen!

De U-waarden onder de knie krijgen!

Inzicht in U-waarden is absoluut noodzakelijk om uw huis goed te kunnen isoleren. Het doel is om voor elk element de laagst mogelijke u-waarde te bereiken!

Is spouwmuurisolatie veilig?

is spouwmuurisolatie veilig

Oude spouwmuurisolatie kan gevolgen hebben voor uw gezondheid. Waarom is dit, hoe kom je erachter of je risico loopt en wat kun je eraan doen?

Installeren van spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatie materialen

Er zijn twee belangrijke soorten spouwmuur isolatie: geëxpandeerd polystyreen en wol. Vroeger werden de eigenschappen meestal geïsoleerd met ureumformaldehydeschuim, maar dit wordt niet meer gebruikt.

Kan ik spouwmuurisolatie verwijderen?

kan ik spouwmuurisolatie verwijderen

Spouwmuurisolatie is een geweldige manier om uw huis warm te houden en uw energierekeningen te verlagen, maar er zijn gevallen waarin spouwmuurisolatie niet de juiste oplossing is en eigenlijk kan leiden tot grote problemen verderop in de lijn.

Verwijderen van spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatie verwijderen

Bij een juiste installatie is spouwmuurisolatie een fantastische manier om uw energierekening te helpen verlagen. De isolatie vertraagt de beweging van de warmte over de muur en daardoor blijft uw huis langer warm als u de verwarming aanzet, wat betekent dat u minder energie hoeft te gebruiken om uw huis op een comfortabele temperatuur te houden.

Hebben spouwmuren ventilatie nodig?

spouwmuur ventilatie

Als er vocht in een buitenmuur binnendringt, kan dit problemen veroorzaken met de verschillende materialen die zich in de spouw van de muur bevinden. U kunt zich dus afvragen of er bij de bouw van spouwmuren ventilatie nodig is.

Akoestische isolatie

Akoestische isolatie

De akoestiek is van cruciaal belang bij jou in de woning. Door te zorgen voor een aangename akoestiek in de woning zal je zorgen voor veel meer comfort in de woning. Dit is dan ook de reden dat akoestische isolatie een hulpmiddel kan zijn om de geluidswaarneming in een bepaalde ruimte aanzienlijk te verbeteren. Wij zullen je in dit artikel meer laten zien over de mogelijkheden op het gebied van akoestische isolatie.

beste spouwmuurisolatie

Wanneer je de spouwmuur wilt laten isoleren, kom je er al snel achter dat je ontzettend veel keuze hebt uit verschillende soorten isolatie. Maar wat is dan eigenlijk de beste spouwmuurisolatie? Het is belangrijk om te beseffen dat dit afhangt van de situatie. Daarbij zijn de vochtigheidsgraad en spouwdikte van belang. Natuurlijk spelen ook persoonlijke voorkeuren een rol zoals het milieu en je budget. We bespreken hieronder de verschillende factoren en welke spouwmuurisolatie in dat geval het beste is.

Ervaringen spouwmuurisolatie

Bij verreweg de meeste huizen is de spouwmuur al geïsoleerd. Toch is dat niet altijd het geval en natuurlijk overweeg je dan om dit alsnog te laten doen. De ervaringen van spouwmuurisolatie zijn over het algemeen behoorlijk positief. Toch zijn er soms ook negatieve ervaringen. Dat kan heel veel oorzaken hebben. Wanneer alles echter op de juiste manier is gedaan, kan spouwmuurisolatie eigenlijk alleen maar positief zijn. Maar wat zijn dan eigenlijk de meest voorkomende ervaringen? We hebben ze hieronder voor je verzameld.

S-peil

Dat we zo energiezuinig moeten wonen is zo langzamerhand bij alle Vlamingen wel doorgedrongen. Ook de Vlaamse overheid doet een duit in het zakje door verschillende eisen te stellen betreffende de isolatie van woningen. Zo geldt vanaf 1 januari 2018 voor alle nieuwe eenheden het zogenaamde S-peil. Het is één van de metingen waarmee de energieprestaties van een nieuwe woning wordt weergegeven en dat aan de gestelde eisen moet voldoen.

Alle informatie die je moet weten over luchtdicht isoleren

luchtdicht isoleren

Wil je meer weten over luchtdicht isoleren? Lees dan snel verder! Huiseigenaren en huurders zijn altijd op zoek naar methodes die een lagere energierekening op zullen leveren. Daarnaast gelden er tegenwoordig steeds strengere regels om het energieverbruik laag te houden. Immers proberen we met z’n allen meer milieubewustere keuzes te maken, en het energieverbruik laag houden is één van de groene opties tot onze beschikking.

Cellenglas isolatie

Cellenglas isolatie

Wanneer je een woning of ander pand wil gaan isoleren, zijn er tal van verschillende mogelijkheden. Niet alleen maar als het gaat om de manier waarop je wil (laten) isoleren, maar ook bijvoorbeeld bij de keuze voor materiaal. Er is heel veel verschillende isolatiemateriaal beschikbaar. Cellenglas is hier een voorbeeld van. Dit isolatiemateriaal is anorganisch en perfect geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld de kelder. Het wordt door vakmensen en bedrijven ook vaak gebruikt wanneer er gevels of platte daken geïsoleerd moeten worden. Maar wat is cellenglas nu eigenlijk precies? Wat zijn de voor- en nadelen en hoe zit het met de prijs? Hieronder kom je er alles over te weten.

Vloerisolatie prijzen

Vloerisolatie prijzen

Het beter isoleren van je huis is iets dat je gezien alle aandacht die daar de laatste tijd voor is haast als een verplichting voelt. De hype rond isoleren kan echter ook voordelen opleveren in de vorm van bijvoorbeeld het krijgen van een subsidie. Het beter isoleren van je huis heeft als voordeel dat je elke maand een beduidend minder hoge energierekening op de mat krijgt. Bovendien is het veel beter voor het milieu, vandaar ook dat de overheid zich zo hard maakt voor het beter isoleren van huizen. De meeste mensen denken bij het woord isoleren overigens in eerste instantie aan het dak of de wanden van het huis en vaak niet aan het isoleren van de vloer. Best merkwaardig, want goede vloerisolatie is best belangrijk en kan dus een forse besparing opleveren. Nog een misverstand is dat heel veel mensen denken dat het isoleren van de vloer in combinatie met vloerverwarming niet mogelijk is. Een misvatting. Juist als er vloerverwarming in je huis ligt is het verstandig om voor vloerisolatie te kiezen. Vloerisolatie wordt dus nogal eens vergeten als het onderwerp isoleren aan de orde komt. Daarom lees je hier alles over het isoleren van de vloer.

Steenwol

De natuur is op veel vlakken een uitstekende leermeester. Zo ontdekte men dat een spuwende vulkaan een soort draden trekt van heet gesteente. Dit werd al in 1850 ontdekt, waarna men probeerde dit proces te imiteren. Hieruit ontstond wat men steenwol is gaan noemen, een bijproduct van de staalindustrie. De slakken die men overhield aan het verhitten van de ijzererts, werden bij een temperatuur van 1400 graden hitte verwerkt tot draden, die aangelengd met kalk, de steenwol vormden.

Polyisocyanuraat (Pir)

Polyisocyanuraat, dat ook wel bekend is als Pir, is een hard schuim gemaakt van kunststof dat met name toegepast wordt om woningen thermisch te isoleren. Naast Pir worden ook andere schuimen en materialen gebruikt om woningen te isoleren, zoals pur (polyurethaan_, glaswol, steenwol en polystyreen. Mooie eigenschappen van Pir zijn onder meer het feit dat dit isolatiemateriaal lang meegaat en niet vervuilend is voor het milieu.

Polyurethaan (PU of pur)

Polyurethaan wordt afgekort tot PU of pur en is bij het grote publiek vooral bekend als purschuim. Toch is polyurethaan meer dan enkel het purschuim. Van polyurethaan kunnen ook andere producten gemaakt worden en dit zorgt voor een grote toepasbaarheid van polyurethaan. Purschuim is de bekendste toepassing. Een schuim dat vloeibaar wordt aangebracht, zal expanderen en vervolgens uitharden. Dit brengt gunstige eigenschappen met zich mee, zoals een harde isolatielaag dat bestand is tegen vocht en ook brandbestendig is. Polyurethaan is een kunststofsoort dat met toevoeging van andere stoffen bewerkt kan worden tot bijvoorbeeld een purschuim met zowel vloeibare als harde eigenschappen.

Geëxpandeerd polystyreen (EPS)

Geëxpandeerd polystyreen is een materiaal dat heel veel als isolatie wordt gebruikt. Het wordt dikwijls afgekort als EPS, wat staat voor de Engelse benaming ‘expanded polystyrene’. In Vlaanderen en Nederland wordt EPS in de volksmond piepschuim genoemd. Het was ook het Vlaamse bedrijf Isomo dat in 1956 als eerste begon met de productie van EPS. EPS bestaat uit kleine kunststof bolletjes van de kunststof polystyreen. EPS wordt het meest gebruikt voor isolatietoepassingen, maar wordt ook veel gebruikt in verpakking om goederen tijdens het vervoer te beschermen. Ook in de weg- en waterbouw wordt veel gebruikt gemaakt van EPS. EPS staat ook bekend onder enkele merknamen, zoals het Vlaamse Isomo, maar ook onder Tempex, Depron en Styropor.

Isolatiemateriaal merken

Bekijk hier de lijst met alle soorten isolatiemateriaal merken. Welke merken bestaan er en hoeveel zijn er beschikbaar.

Rockwool

Als je je huis meer en meer gaat isoleren is dit alleen maar beter voor je energiekosten. Verschillende Belgische instanties keren hierdoor ook premies uit om isolatie te laten zetten om zo je energieverbruik naar onder te krijgen

Spouwmuur

De meeste Vlaamse woningen zijn tegenwoordig voorzien van spouwmuren. Een spouwmuur bestaat uit een dubbele muur, de binnenmuur en de buitenmuur, ook wel het binnen- en buitenblad genoemd. Hiertussen zit een open ruimte, dat een spouw wordt genoemd. Het is de spouw die tussen beide muren instaat dat voorkomt dat vocht vanuit de buitenmuur naar de binnenmuur kan trekken. Vanaf de jaren 70 werd de spouw steeds vaker voorzien van isolatie. Spouwmuurisolatie kan zorgen voor een aanzienlijke daling in energieverbruik. Vandaag de dag wordt spouwmuurisolatie standaard in nieuwbouwwoningen toegepast. Het achteraf isoleren van een spouwmuur is ook mogelijk.

Spouwanker

Onder een spouwanker wordt een verzinkte of roestvrije metalen pen verstaan die tussen de binnen- en buitenspouwmuur aangebracht wordt. Dit gebeurt in de voeg van deze muren. Het doel van een spouwanker is om de muurconstructie sterker te maken. In spouwmuren dient een minimaal aantal spouwankers te zitten, die ervoor zorgen dat de binnenmuur bijvoorbeeld windkrachten van de buitenmuur opvangt, zodat de huisconstructie niet onder druk komt te staan. Binnen de zogeheten Eurocode 6 - een richtlijn waar Europees metselwerk aan moet voldoen - is bepaald dat er middels rekenformules bepaald moet worden hoeveel spouwankers er per m2 spouwmuur aangebracht dienen te worden. Het minimumaantal ligt hierbij op twee spouwankers per m2, maar kan afhankelijk van de belasting en draagkracht van de muur ook meer zijn. Doorgaans worden er meer spouwankers geplaatst, namelijk 3 of 4.

Geluidsisolatie

Het toepassen van geluidsisolatie, ook wel akoestische isolatie genoemd, komt veel voor in Belgische huishoudens en bij Belgische ondernemingen. Akoestische isolatie kan zowel bedoeld zijn om geluiden van buiten te weren, als te voorkomen dat geluiden van binnen naar buiten doorklinken. Bedrijven en experts die zich bezighouden met geluidsisolatie onderscheiden doorgaans twee soorten geluid, namelijk contactgeluid en luchtgeluid. Onder contactgeluid wordt geluid verstaan dat zich via materialen, spullen of muren verplaatst. Dit gebeurt door trillingen, bijvoorbeeld door het laten vallen van een zwaar voorwerp op een houten vliering. Via de trillingen verplaatst zich dan geluid door het gebouw heen. Van luchtgeluid is sprake wanneer het geluid zich 'voortbeweegt' via de lucht.

Glaswol

Glaswol behoort tot één van de meest gebruikte soorten isolatiemateriaal wat binnenshuis gebruikt wordt. Buitenshuis is glaswol ongeschikt. Er is dan een risico dat het in contact komt met vocht en daardoor blijvend haar isolerende werking verliest. Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en kwartszand. Het mengsel wordt in ovens gesmolten op een temperatuur van ruim 1.100° Celsius. Vervolgens wordt het in een centrifuge rondgedraaid. Dit is te vergelijken met het maken van een suikerspin. Er wordt ook een bindmiddel toegevoegd, zodat het mengsel samengebonden wordt en gemakkelijk te verwerken is in platen en dekens. Daarnaast is glasvezel ook verkrijgbaar in vlokken, zodat het gemakkelijk verwerkt kan worden in spouwmuren.

Warmte-isolatie

Om te voorkomen dat warmte in woningen en gebouwen ontsnapt, wordt er thermische isolatie toegepast. Isolatie voorkomt het verlies van warmte. Niet geïsoleerde woningen en gebouwen zijn dikwijls energievreters. Om het verlies aan warmte op te vangen wordt de verwarming hoger gezet. Dit houdt in dat er meer energie verbruikt wordt, maar omdat een gedeelte van de warmte ontsnapt is het vooral verspilde energie. Toch wordt de verbruikte energie doorberekend aan de woningeigenaar, met een hoge energiefactuur tot gevolg. Thermische isolatie plaatsen maakt de woning comfortabel, doordat warmte niet meer kan ontsnappen en helpt om de energiefactuur weer te verlagen. Doordat er geen onnodige energie meer verspild wordt is het isoleren van woningen ook ecologisch verantwoord.

Energieprestaties verbeteren voor onroerend erfgoed

Er is vanuit Europa en de Vlaamse regering veel aandacht voor duurzaamheid en het verbeteren van de energieprestaties. Maar hoe zit het met onroerend erfgoed? Dit zijn panden waar het niet zomaar is toegestaan om aanpassingen uit te voeren. Het is daarom van belang om maatwerkoplossingen te vinden om onroerend erfgoed te isoleren op een wijze die overeenstemt met de voorwaarden bij deze gebouwen. Op deze pagina geven we een beknopt overzicht van de mogelijkheden en van de restricties.

Wettelijke waarden voor isolatie

De regelgeving omtrent energiezuinig bouwen en thermische isolatie worden regelmatig bijgesteld. Na het ondertekenen van de Kyoto-akkoorden zijn de Europese lidstaten druk in de weer met energiebesparende maatregelen. Om zowel particuliere huiseigenaren als professionals in de bouw tijd te geven om zich aan te passen aan de nieuwe standaarden, worden de regels gefaseerd doorgevoerd en strenger gemaakt. In België wordt de EPB regelgeving toegepast, dit staat voor Energy Performance of Buildings. Op deze pagina vind je de huidige eisen voor thermische isolatie.

Alles is energie

Er komt steeds meer aandacht voor hernieuwbare energie. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals olie is er een schijnbaar onuitputtelijke bron van energie die we steeds vaker en efficiënter toepassen. Toch is energie niet gratis, omdat er dure apparatuur nodig is om stroom te genereren en op te slaan. Naast het opwekken van groene stroom blijft isolatie uiteraard ook van belang. Welke energiebronnen heeft de natuur voor ons, en hoe wordt deze energie opgewekt?

Isoleren verplicht, voorkom een boete!

In 2017 moesten meer dan 200 Vlamingen een boete betalen omdat een huis dat gebouwd of verbouwd werd niet voldeed aan de EPB-normen. Deze boetes brachten tezamen 2 miljoen euro op, dat is gemiddeld pakweg 1000 euro per persoon. Een boete voorkomen is niet zo moeilijk door je aan de regels te houden. Daarnaast kun je met goede isolatie jaarlijks honderden euro’s besparen. Waarom worden er dan toch nog zoveel boetes uitgedeeld?

Milieuvriendelijke isolatiematerialen

Isoleren is goed voor het milieu én voor de portemonnee omdat je minder energie hoeft op te wekken om een gelijkwaardig resultaat te behalen. Maar je kunt nog een stap verder gaan en ook milieuvriendelijke isolatiematerialen gebruiken. Wat er mogelijk is en welke unieke eigenschappen de verschillende materialen bezitten kun je op deze pagina lezen.

Wat zijn spouwmuren?

Een spouwmuur is een muur die bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur, de open ruimte die zich tussen deze twee muren bevindt is de spouw. Omdat er een open ruimte aanwezig is kan vocht niet doorslaan naar de binnenmuur, daarnaast zorgt deze constructie voor een betere isolatie van warmte. Voor thermische isolatie wordt de spouw vaak opgevuld, dit noemen we spouwmuurisolatie.

Een slimme thermostaat kan energie besparen

We zijn altijd op zoek naar slimme oplossingen om minder energie te gebruiken, met woningisolatie kun je al honderden euro’s op jaarbasis besparen. Ditmaal kijken we naar een high tech oplossing om zonder enige moeite toch te besparen op de energierekening, en dat doen we met een slimme thermostaat.

Wat kun je besparen bij het isoleren van de woning?

Een woning isoleren, het klinkt allemaal leuk en aardig maar wat schiet je er eigenlijk mee op? Beter voor het milieu is heel nobel streven, maar is het ook goed voor de portemonnee? Laten we eens een sommetje maken van de besparingen die je kunt behalen bij isolatie van de woning.

Subsidies en premies bij isolatie

Door de muren, vloeren en daken in huis te isoleren kun je op iedere volgende energierekening geld besparen. Daarnaast kun je ook bij het isoleren van de woning voordeel pakken met subsidies en premies. Hier zijn in het kort de regelingen die het meeste voordeel opleveren, nog voor de eerstvolgende energierekening op de mat verschijnt.

Diverse mogelijkheden om uw huis te laten isoleren

Als u overweegt om uw huis te laten isoleren zijn er diverse mogelijkheden. Welke u ook kiest: meteen daarna zult u versteld staan van de invloed op uw energieverbruik. Isoleren kost in eerste instantie geld maar levert op termijn nog meer geld op. Tevens verbetert het wooncomfort van uw huis. In de winter houdt u meer warmte binnen en stookt u dus minder, in de zomer houdt u de warmte juist buiten en is uw huis dus koeler. Als u kiest voor ecologisch verantwoorde materialen is isolatie ook nog eens helemaal milieuvriendelijk.

Het isoleren van spouwmuren behoort tot één van de meest uitgevoerde isolatiewerken.

Het isoleren van spouwmuren behoort tot één van de meest uitgevoerde isolatiewerken.

Bij nieuwbouwwoningen worden de spouwmuren standaard al voorzien van spouwmuurisolatie, maar in vele oudere woningen zijn de muren nog niet geïsoleerd. Isolatie was in het verleden ook nog niet van toepassing. Spouwmuren zijn in eerste instantie uitgevonden om vocht buiten te houden. Bij een enkele muur trok vocht direct van de buitenmuur naar de binnenmuur met vochtoverlast tot gevolg. Door toepassing van spouwmuren werd dit probleem opgelost. Vanaf de jaren 70 kwam de nadruk te liggen op het isoleren van woningen om energie te besparen en spouwmuren isoleren bleek een snelle en efficiënte manier. Bij oudere woningen kan na-isolatie van de spouwmuren toegepast worden. Maar welke isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie worden veel gebruikt?

Isolatie van het huis is populair

Gasprijzen gaan omhoog en ook de warmtepomp is in opkomst. Deze laatste werkt alleen goed genoeg als uw huis geïsoleerd is. Isoleren van uw woonhuis kan op verschillende manieren. Welke manier het beste is, is afhankelijk van uw huis. Voor spouwmuurisolatie moet men bijvoorbeeld spouwmuren hebben. Wat is wijs? Isolatie van binnen of van buiten?

De diverse voordelen van een goed geïsoleerd huis

Veel huizen die tegenwoordig worden gebouwd, zijn voorzien van een of enkele soorten isolatie. Dit is goed, maar er is hoogstwaarschijnlijk nog veel meer mogelijk op dit gebied in je woning. Om optimaal te kunnen profiteren van alle voordelen die goede isolatie kan bieden, kun je bekijken in welke plaatsen van je huis nog geen isolatiemateriaal is aangebracht. Denk hierbij aan de kruipruimte, de vloer, de gevel en het dak.

Het isoleren van je woning

Het isoleren van je woning

De beste manier om effectief energie te besparen en daarmee ook je energiefactuur lager te krijgen is het isoleren van woning. Er zijn verschillende wijzes van isoleren en dat heeft vooral te maken welk onderdeel van de woning je gaat isoleren. Het isoleren van je woning is een behoorlijke investering, maar de Vlaamse overheid helpt je mee, doordat je voor sommige isolatiewerken recht hebt op een premie. Vergeet daarom nooit om een premie aan te vragen als je je woning laat isoleren.

Vochtproblemen na het isoleren van de spouwmuren

Vochtproblemen na het isoleren van de spouwmuren

Oudere woningen die nog niet zijn voorzien van een goede isolatie worden dikwijls voorzien van een spouwmuurisolatie. Deze vorm van isolatie is erg populair omdat het de meest effectieve manier is om een woning te isoleren. Dergelijke isolatieprojecten worden ook nog eens ondersteund door de Vlaamse overheid, die er diverse premies voor overheeft. Het is dan ook volstrekt logisch dat mensen hun spouwmuren laten isoleren, want het is een goede oplossing die ook relatief goedkoop uitgevoerd kan worden zonder al te veel breekwerk. Het enige wat er met gebeuren is gaten boren in de buitenmuren, zodat via die weg een vloeibaar, of uit korrels bestaand isolatiemiddel, de spouw in kan. Niet zelden komt het voor dat mensen tevreden zijn met hun spouwmuurisolatie, maar dat er ineens vochtproblemen opdoemen.

Spouwmuren isoleren met glaswol

Spouwmuren isoleren met glaswol

Er komt steeds meer aandacht voor het goed isoleren van woningen. Een goed geïsoleerde woning verbruikt immers veel minder energie. Hoe minder energie je gebruikt, des te minder fossiele brandstoffen er verbruikt worden, want in verband met de klimaatveranderingen ook de bedoeling is. Ook kun je met het verbruiken van minder energie enorm besparen op de energiefactuur. Nieuwere woningen vanaf 30 jaar of jonger, zijn over het algemeen al redelijk goed geïsoleerd door middel van spouwmuurisolatie Maar de meerderheid van de Vlaamse woningen zijn veel ouder en veel spouwmuren van deze woningen kunnen nog geïsoleerd worden. Een veel gebruikt isolatiemateriaal voor spouwmuren is glaswol.

Spouwmuurisolatie Rockwool

Spouwmuurisolatie Rockwool

Spouwmuurisolatie is in nieuwbouwwoningen momenteel standaard. Hierdoor zijn moderne woningen goed geïsoleerd en dit kan energie besparen. Dit is ook de bedoeling van spouwmuurisolatie en dat is dan ook de reden dat de Vlaamse overheid premies uitdeelt aan mensne die hun huis willen isoleren. Het zijn dan ook de oudere woningen die veelal geen spouwmuur isolatie hebben en het isoleren van deze woningen kan huishoudens veel geld besparen en is tevens goed voor het milieu. Een bekend isolatiemateriaal is Rockwool.

Spouwmuurisolatie neopixels

Spouwmuurisolatie neopixels

Vooral oudere woningen zijn veelal niet goed geïsoleerd. Het gevolg hiervan is dat bewoners veel moeten stoken en hierdoor een hoge energiefactuur krijgen, maar ondanks het vele stoken blijft het vaak koud en tochtig. De plek waar oudere woningen meestal niet geïsoleerd zijn is de spouwmuur. De spouwmuur bestaat uit een buiten- en binnenmuur met hiertussen een open ruimte. Deze open ruimte is de spouw. Hoewel de lucht in de spouw als isolatie kan dienen, is dit niet altijd het geval. Tegen de buitenmuur van de spouwmuur slaat regen en dit kan naar de spouw trekken, wat kou, optrekkend en doorslaand vocht en schimmel tot gevolg kan hebben. Ook tocht maakt in de spouw nog altijd een kans en daardoor vormt de lucht in de spouw geen optimale isolatie. Het isoleren van spouwmuren gebeurd inmiddels al jaren bij nieuwe woningen door middel van isolatieplaten. Bij oudere woningen zonder spouwmuur isolatie is de spouw nog steeds niet geïsoleerd en dat is in vergelijking met een nieuwe woning zeker te merken. Maar het is mogelijk om ook achteraf spouwmuurisolatie toe te passen.

Spouwmuurisolatie met EPS parels

Dakisolatie en muurisolatie door spouwmuurisolatie zijn de meeste effectieve methodes om de isolatiewaarde van een woning op te waarderen. Een veel gebruikte methode voor spouwmuurisolatie is het gebruik van EPS parels.

Isolatie dak appartementsgebouw

Isolatie dak appartementsgebouw

De isolatie van een woning is een van de belangrijkste factoren om wooncomfort, leefbaarheid en veiligheid te garanderen. Vaak wordt echter onderschat wat het effect van goede dakisolatie is om de woning leefbaarder te maken én duurzamer te wonen. Isolatiewerken JK beseft dit echter maar al te goed, en biedt dan ook een professionele service die u helpt bij het isoleren van uw dak op een duurzame, professionele manier. Zo kunt u langer én meer van uw woning genieten.

Na-isolatie van de Spouwmuur met EPS-parels

Na-isolatie van de Spouwmuur met EPS-parels

Kenmerkend voor oudere woningen is het ontbreken van een goede isolatie van de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur, de zogeheten spouwmuur. De technieken waren in de jaren '60/'70 nog niet zo ver ontwikkeld als nu.

nadelen spouwmuurisolatie

Zo maakt spouwmuurisolatie de woning bijvoorbeeld energiezuiniger waardoor we ook de energierekening kunnen drukken. Toch is deze vorm van muurisolatie lang niet altijd een goednieuwsshow. Spouwmuurisolatie kan bijvoorbeeld niet bij iedere woning toegepast worden en soms kunnen er zelfs onaangename gevolgen optreden. Wij zochten de verschillende nadelen en aandachtspunten van spouwmuurisolatie voor jou uit en geven ze handig weer in dit artikel.

Knauf Supafil Spouwmuurisolatie

Steeds vaker laait de discussie op over het zo duurzaam mogelijk maken van woningen en gebouwen. Een belangrijke discussie momenteel is het gebruik van duurzame energiemiddelen. Energie wat opgewekt wordt door fossiele brandstoffen moeten worden vervangen door energie die opgewekt wordt door schone energiebronnen, zoals zon en wind.

Na-isolatie spouwmuur

Na-isolatie spouwmuur

Comfort en leefbaarheid creëren in een woning is een complexe opdracht, zoveel is zeker. Er bestaan tal van manieren om dat te doen: een nieuwe inrichting, goede verlichting en natuurlijk ook isolatie. Zowat alle woningen tegenwoordig beschikken over een spouwmuur, afhankelijk van het bouwjaar. Spouwmuurisolatie is een van de beste voorzieningen in een woning, teneinde een aangenamer binnenklimaat en dus meer wooncomfort te garanderen.

Spouwmuurisolatie hoe dik

De meeste moderne woningen worden gebouwd met een spouwmuur. Wanneer de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur gevuld is met lucht zal er minder vocht in de woning komen. Daarnaast heeft een spouwmuur ook een isolerende werking. Door deze ruimte zoveel mogelijk op te vullen zal de energie efficiëntie van de woning hoger worden, daarnaast kan de vulling vocht weren en geluid dempen. Daarbij is de vraag “spouwmuurisolatie hoe dik?” zeker van belang, want niet in iedere situatie kunnen dezelfde materialen gebruikt worden. Laten we de verschillende mogelijkheden op basis van de dikte van de spouwmuur eens op een rij zetten.

Spouwmuurisolatie hoe werkt dat

In de winter lekker warm in huis zitten terwijl het sneeuwt, zonder een torenhoge energierekening op de mat te ontvangen? Dat kan op verschillende manieren waarvan spouwmuurisolatie misschien wel de beste verhouding tussen prijs en rendement oplevert. Spouwmuurisolatie hoe werkt dat? Goede vraag, hoewel spouwmuurisolatie door een gespecialiseerd isolatiebedrijf eigenlijk een relatief eenvoudige ingreep is, zijn er wel een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. We zullen deze aandachtspunten in het kort onder elkaar zetten.

Wanneer geen spouwmuurisolatie mogelijk is

Hoewel spouwmuurisolatie een populaire maatregel is om een huis snel en betaalbaar te isoleren, is het niet altijd mogelijk om dit proces voor iedere woning uit te voeren. Zo beschikken lang niet alle huizen over spouwmuren. In dat geval kun je met alternatieve manieren toch de woning isoleren. Wat kun je doen wanneer geen spouwmuurisolatie mogelijk is? Dat lees je op deze pagina!

Wat kost spouwmuurisolatie verwijderen

Wanneer je een energiebewuste huiseigenaar bent, ben je uiteraard al op de hoogte van de energiebesparende voordelen die spouwmuurisolatie biedt. Toch kan in een aantal gevallen juist het verwijderen van de aanwezige isolatiematerialen voordeel bieden. Dan is er weer ruimte voor moderne en optimale spouwmuurisolatie waar je direct het energiebesparende voordeel van zult merken. Wat kost spouwmuurisolatie verwijderen? Dat is een vraag die niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Op deze pagina geven we hier graag wat meer informatie over, om zo tot een weloverwogen beslissing te komen.

Wat kost spouwmuurisolatie per m2

Hoe groter een huis, hoe meer energie je nodig zult hebben om de woning op de juiste temperatuur te houden. Door de buitengevel en binnenzijde goed te isoleren kun je op jaarbasis flink veel geld besparen op de energierekening. Maar vergeet ook zeker de ruimte tussen de muren niet! Spouwmuurisolatie is een snelle en relatief goedkope manier om een woning te isoleren, en dat zul je op de eerste energierekening al merken. Wat kost spouwmuurisolatie per m2? We zullen op deze pagina een simpel overzicht van de kosten én van de mogelijke besparingen laten zien.

Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er

Met de juiste spouwmuurisolatie kun je het energieverbruik in de woning enorm terugdringen. Dat merk je niet alleen aan de aangename temperatuur in huis, je zult het ook merken aan de energierekening. Hoewel de vraag “welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?” vaak gesteld wordt, zijn er meer overwegingen dan alleen het materiaal. De vier meest gebruikte soorten isolatie voor de spouwmuur zijn steenwol, glaswol, isolatie korrels en PUR schuim. We zullen de populairste materialen op deze pagina in het kort bespreken.

Welke spouwmuurisolatie is het beste

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie verkrijgbaar. Op de vraag “welke spouwmuurisolatie is het beste?” is niet zomaar een eenduidig antwoord te geven omdat niet iedereen dezelfde afweging zal maken. Daarnaast is niet iedere spouwmuur geschikt voor elk type spouwmuurisolatie. Op deze pagina kun je drie populaire materialen vinden en de unieke kenmerken van ieder materiaal. Welke spouwmuurisolatie is het beste? Dat lees je op deze pagina!

Welke spouwmuurisolatie nieuwbouw

Wanneer je denkt aan isolatie van woningen zul je wellicht niet direct stilstaan bij nieuwbouw. Het zijn toch die oude, tochtige huizen die isolatie nodig hebben? Toch kan juist bij nieuwbouwwoningen spouwmuurisolatie veel voordeel bieden. Afhankelijk van de situatie waarin de bouw zich verkeert kun je op eenvoudige wijze de spouw isoleren waarmee je direct veel stookkosten kunt besparen. Welke spouwmuurisolatie nieuwbouw? Dat lees je op deze pagina!

Spouwmuurisolatie waar moet ik op letten?

Spouwmuurisolatie, je hoort de term de laatste tijd steeds vaker opduiken. Dat is begrijpelijk, want met spouwmuurisolatie kun je eenvoudig en betaalbaar een woning energiezuinig maken. De kosten voor de isolatie zijn in relatief korte periode terug te verdienen in de besparing op stookkosten. Toch zijn er er aantal zaken om rekening mee te houden, en we horen vaak dezelfde vragen terugkeren. Laten we beginnen met de hoofdvraag: “Spouwmuurisolatie waar moet ik op letten?” te beantwoorden aan de hand van een aantal praktische tips.