Zolderisolatie: Werking, installatie, prijs, besparingen, ...

Tot een kwart van de warmte in een huis kan verloren gaan via een ongeïsoleerde zolder. Isolatie van de zolder is een eenvoudige manier om dat warmteverlies te stoppen, uw ecologische voetafdruk te verkleinen en op die manier te besparen op uw energierekening!

zolder isoleren

Zolderisolatie is een energierenovatiekeuze waaraan prioriteit moet worden gegeven. Tot 30% van het warmteverlies gaat via het dak. Met deze isolatie kan dus de meeste energie worden bespaard tegen een lage kostprijs, van ongeveer 53 €/m², waardoor het een zeer snel rendabele oplossing is.

Wat is zolderisolatie?

Zolderisolatie is een laag materiaal in uw dakruimte die warmte vasthoudt. Het kan worden aangebracht tussen de balken (de horizontale balken langs de vloer van uw zolder) of de daksparren (de schuine balken die het dak ondersteunen).

Hoe dan ook, het is als een grote behaaglijke deken die de overdracht van warmte tussen uw woonruimte en de buitenwereld vertraagt. Isolatie verwarmt niet alleen uw huis in de winter, maar houdt het ook koel in de zomer.

Isolatie tussen de balken houdt de warmte in uw leefruimte beneden, en creëert een koude zolder. Isolatie in de dakspanten zorgt ervoor dat u ook warmte in de dakruimte houdt.

Andere voordelen van zolderisolatie zijn

 • Lagere stookkosten
 • Verbetering van de energie-efficiëntie van uw huis
 • Verhoging van de waarde van uw huis

Zolderisolatie voor een gemiddelde twee-onder-een-kapwoning met 3 slaapkamers en centrale verwarming op gas kost al vanaf ongeveer €50 voor een doe-het-zelf-installatie2. Dit betekent dat het minder dan een jaar kan duren voordat het zichzelf terugverdient, dankzij lagere energierekeningen.

Waarom is zolderisolatie nodig?

Het aanbrengen van isolatie op uw zolder, vliering of dakruimte is een geweldige manier om de behaaglijkheid van uw woning te verbeteren. En er is nog meer goed nieuws: het gaat meer dan 40 jaar mee! Dit betekent dat het zichzelf vele malen terugbetaalt in de vorm van besparingen op de energierekening, aangezien de kosten van zolderisolatie relatief laag zijn.

Wat de voordelen voor het milieu betreft, helpt een goede zolderisolatie ook om de ecologische voetafdruk van uw huis te verkleinen. Dat komt omdat hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe efficiënter uw verwarmingssysteem zal zijn - het vermindert de uitstoot en bespaart u geld op de rekeningen.

Soorten zolderisolatie

Er zijn tegenwoordig veel soorten isolatie op de markt, waaronder kurk en folie, maar de volgende zijn de meest voorkomende. Vergeet niet te letten op de R-waarde, die aangeeft hoe goed een isolatiemateriaal bestand is tegen warmtestroming. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie.

Minerale wol

Minerale wol bestaat uit garen, gesponnen van glaswol (gesmolten wol) of steenwol (gesmolten steen). Het garen wordt tot een vezelige mat gevormd, die meestal op grote rollen of "batts" wordt geleverd, voordat het in de ruimte tussen de zolderbalken wordt gerold. Het losse garen kan ook in holle ruimtes worden geblazen.

Voordelen:

 • Goed in het geleiden van warmte
 • Goed voor geluidsisolatie
 • Goedkoper dan andere soorten isolatie
 • Niet brandbaar
 • Langdurige oplossing
 • Ongevoelig voor schimmel omdat het geen vocht opneemt
 • 100% recycleerbaar
 • Minimale ecologische voetafdruk
 • Kan op veel verschillende manieren gebruikt worden

Nadelen:

 • Kan irriterend zijn - zorg ervoor dat je handschoenen draagt als je het installeert!
 • Minerale wol heeft een lagere warmteopslagcapaciteit dan natuurlijke materialen zoals schapenwol, wat betekent dat het uw huis niet zo koel houdt in de zomer

Schapenwol

Voor 100% natuurlijke isolatie is schapenwol onverslaanbaar. Schapenwol wordt meestal op rollen gelegd, maar kan ook als grote tegels worden gekocht, en is een zeer populaire isolatiemethode.

Voordelen:

 • Goed voor isolatie tegen zowel warmte als geluid
 • Goed in het vasthouden van warmte
 • Veilig en gemakkelijk te verwerken
 • Veroorzaakt geen irritatie
 • 100% duurzaam materiaal
 • 100% recyclebaar
 • Niet brandbaar
 • Neemt geen vocht op, dus immuun voor schimmel
 • Goede luchtzuiverende eigenschappen

Nadelen:

 • Kan kwetsbaar zijn voor insecten zoals motten - moet behandeld worden met chemicaliën, of een biocide-vrij proces genaamd "Ionic protect"
 • Duurder: voor 100% schapenwol betaalt u € 18 tot € 25/m2 bij een dikte van 100 mm, terwijl minerale wol ongeveer € 133 kost.

Spuitschuim zolderisolatie

Spuitschuim kan alleen door een professional worden aangebracht, die het product ter plekke bij u thuis mengt. Wanneer het gemengd is, resulteert een chemische reactie in een dik vloeibaar schuim dat met een speciale applicator wordt uitgespoten. Het schuim zet snel uit om kieren op te vullen en verhardt tot een dicht deken.

Voordelen:

 • Goede warmte- en geluidsisolatie
 • Ongevoelig voor schimmel, meeldauw en bacteriën
 • Creëert een luchtdichte afsluiting
 • Een zeer lange levensduur
 • Snel te installeren
 • Sommige spray-schuimen zijn milieuvriendelijk, zonder giftige emissies - vraag uw installateur naar de inhoud en vermijd formaldehyde, HCFC, CFC en HFA.

Nadelen:

 • Moet door een vakman worden aangebracht, wat de installatiekosten doet stijgen

Op plaatsen met extreme temperatuurschommelingen kan het krimpen (dit zou in België geen probleem mogen zijn)

Er is een kleine kans dat het giftige gas dat vrijkomt bij het "uitharden" van sommige schuimen achterblijft als het schuim niet door een professional wordt gemengd

Er zijn veel soorten spray-schuim, en sommige bevatten vervelende chemicaliën - vermijd schuim dat formaldehyde, HCFC, CFK of HFA bevat

Zolderisolatie is een investering

De prijs van zolderisolatie hangt voornamelijk af van het type zolder, maar ook van het isolatiemateriaal, de dikte ervan, de plaatsingstechniek en de arbeidskosten als u een beroep doet op een vakman. Voor een ongeïsoleerde zolder moet u rekenen op een bedrag tussen 18 en 53 euro per vierkante meter isolatie. Als uw zolder daarentegen wordt ingericht, zullen de gemiddelde kosten van de werkzaamheden 56 €/m² bedragen voor de binnenisolatie onder de dakrand en 187 €/m² voor de buitenisolatie van het dak. Dit laatste is het duurst, omdat hierbij het dak volledig moet worden blootgelegd. Het wordt vooral aanbevolen wanneer het dak moet worden vernieuwd om met name problemen met de waterdichting te verhelpen.

 • 7 tot 10 euro per m² voor steenwol - een minerale wol
 • 6 tot 10 euro per m² voor glaswol - een minerale wol
 • 28 tot 42 euro per m² voor cellulosewatten - gemaakt van gerecycleerde kranten
 • 25 tot 36 euro per m² voor hennepwol - een natuurlijke wol gemaakt van de plantaardige vezels van hennep

Hoeveel zolderisolatie heb ik nodig?

Als u zelf isolatiemateriaal aanbrengt, moet u weten hoeveel isolatiemateriaal u nodig hebt.

De meeste isolatie wordt geleverd op rollen of in platen. De onderstaande tabel geeft een idee van hoeveel rollen je nodig hebt voor de oppervlakte in vierkante meter. De tabel gaat uit van een standaardrol van 1,14 meter breed bij 5,68 meter lang, en met een dikte van 170 mm. Maar niet alle rollen hebben exact dezelfde afmetingen, dus controleer dit voor u tot aankoop overgaat.

totaal oppervlak in vierkante meterTAantal benodigde rollen
5080
6010
7011
8013
9014
10016
11017
12019

Doe-het-zelf zolderisolatie - is het mogelijk?

Als u erover denkt om uw zolder zelf te isoleren, is het goede nieuws dat het heel goed mogelijk is, en heel eenvoudig! Als:

 • Het gemakkelijk is om in je dakruimte te komen
 • Er geen vocht- of condensatieproblemen zijn
 • Uw zolderbalken op regelmatige afstand van elkaar staan
 • U niet probeert een plat dak te isoleren

Voor alles wat ingewikkelder is dan dit, kunt u het beste een professionele installateur inschakelen die weet hoe hij een zolder op de meest effectieve manier moet isoleren.

Platte daken moeten altijd door een vakman worden geïsoleerd, en als de ruimte vochtig is, moet u dat eerst verhelpen voordat u met de isolatie van de zolder begint.

Als u in een historisch huis woont, of een huis dat is gebouwd met lokale traditionele stenen of andere materialen, zorg er dan voor dat u de juiste zolderisolatiematerialen en -methoden gebruikt. Anders kan het zijn dat uw huis de warmte niet kan vasthouden of droog blijft op de manier waarvoor het bedoeld is. In feite is het misschien het beste om iemand in te huren die is opgeleid in het werken met dit soort historische gebouwen.

Denkt u eraan om uw zolder om te bouwen tot een extra slaapkamer of badkamer? Dan heeft u professionele hulp nodig. Lees onze complete gids over zolderverbouwingen en hoe ze uit te voeren.

Hoe een zolder te isoleren

Als u een droge zolder heeft met gemakkelijke toegang en gelijkmatig verdeelde balken, is de goedkoopste en eenvoudigste manier om deze te isoleren tussen de balken, met rollen deken dakisolatie. Deze kan worden gemaakt van minerale wol, glasvezel of gerecycled materiaal.

Hier leest u hoe u het zelf kunt doen.

 1. Ontdoe eerst uw zolder van alle oude dozen en andere spullen die daar zijn achtergebleven.
 2. Leg (voeg isolatie toe aan) alle leidingen en watertanks in de dakruimte. Dit voorkomt dat ze bevriezen, omdat de zolder veel kouder wordt als hij eenmaal geïsoleerd is van de leefruimte eronder.
 3. Controleer of er elektrische bedrading aanwezig is. Als dat zo is, moet die boven het isolatiemateriaal liggen, maar het mag niet worden uitgerekt om dit te bereiken. Als u niet zeker weet wat u moet doen, raadpleeg dan een professionele elektricien.
 4. Meet uw zolder op en koop genoeg dekenisolatie om de zolder tot een diepte van ten minste 270 mm te vullen.
 5. Rol het isolatiemateriaal uit en leg het tussen de balken. De meeste balken zijn ongeveer 100 mm hoog (maar meet de uwe eerst om dit te bevestigen), dus u hebt 100 mm dikke wol nodig voor deze eerste laag. Rollen zolderisolatie zijn meestal 1140 mm breed, dus u zult ze waarschijnlijk op maat moeten knippen. Gebruik een schaar, want als u het materiaal scheurt of uitrekt, kan het minder effectief worden.
 6. Maak een tweede laag haaks op de eerste. Als uw eerste laag 100 mm diep is, hebt u 200 mm wol nodig voor de tweede laag.
Doe-het-zelf zolderisolatie

Het zolderluik isoleren

Zorg ervoor dat het luik goed past. Als dat niet zo is, moet je het misschien vervangen. Als het luik in de winter beter lijkt te passen dan in de zomer, kan er vocht op zolder zijn. U moet dit eerst aanpakken voordat u aan isolatie denkt.

Als je een luik hebt dat goed past, breng dan tochtstrippen aan tussen het luik en het frame.

Controleer of er geen andere gaten in het dak zijn - bijvoorbeeld boven de luchtkast of rond leidingen. Als die er zijn, moet u ze dichten voordat u uw zolder gaat isoleren.

Verloren zolder of verbouwde zolder?

Er zijn twee soorten zolderruimte: verbouwde zolderruimte en zogenaamde "verloren" zolderruimte:

 • De omgebouwde zolder is een zolder waar de ruimte onder het dak niet wordt belemmerd door de dakconstructie. Ze zijn over het algemeen 1,80 m hoog onder het geraamte en de hellingshoek van het dak is meer dan 30%, zodat de zolder comfortabel kan worden bewoond. Dit type zolder wordt over het algemeen geïsoleerd met "opstanden", d.w.z. isolatie op rollen of platen die rechtstreeks aan de binnenkant van het dak worden geniet.
 • Verloren zolders zijn in hun huidige staat onbewoonbaar en dit is vaak te wijten aan onvoldoende plafondhoogte en/of een te volumineuze dakconstructie. Bij dit type zolder wordt de isolatie op een andere manier gemaakt door het blazen van isolatievlokken. Deze methode is zeer efficiënt en snel toe te passen.

Een zeer eenvoudige installatie

zolderisolatie

Het aanbrengen van isolatie op uw zolder is zeer eenvoudig, omdat dit type isolatie het voordeel heeft dat het zich aan alle daken aanpast. Afhankelijk van uw dak kiest u de meest geschikte vorm van isolatie: platen, rollen, losse vulling, enz. Isolatiewerken JK raadt u aan een vakman in te huren om de isolatie aan te brengen, zodat u zeker weet dat de isolatie doeltreffend is. Bovendien kunt u zo profiteren van diverse financiële steunmaatregelen om de kosten van de werkzaamheden te spreiden, zoals belastingkredieten, energiepremies, enz.
Installeren van zolderisolatie

Welke isolatie kiezen?

Er is een overvloed aan aanbiedingen op de isolatiemarkt. Elk heeft zijn eigen kenmerken en is min of meer aangepast aan verschillende daken. Glaswol is de meest gebruikte isolatie: het wordt in meer dan 75% van de Belgische huishoudens gebruikt. Het succes is vooral te danken aan de zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Veel andere soorten isolatie, of het nu gaat om minerale, plantaardige of dierlijke isolatie, leveren echter een hoog rendement. Onze partner-installateurs kunnen u helpen bij deze keuze.
Vergelijking van isolatie

Bereken uw verwarmingsbesparing

Dankzij de 100% gratis offerte aanvraag van Isolatiewerken JK kunt u zolderisolatie werkzaamheden in uw woning simuleren en een gekwantificeerde schatting krijgen van de besparing op uw huidige stookkosten. Wij houden rekening met de aard van uw zolderruimte en het volume van de te verwarmen kamers.
Gratis offerte: bereken uw verwarmingsbesparing

Zolderisolatie: kleine prijzen en grote besparingen

Het isoleren van de zolderruimte kan de verwarmingsfactuur tot 30% doen dalen: een aanzienlijke besparing! De kosten van de werkzaamheden zijn relatief betaalbaar in het licht van de besparingen. Reken tussen 18 € en 53 €/m² voor een verloren zolder en tussen 35 € en 267 €/m² voor een verbouwde zolder, afhankelijk van de vraag of de isolatie intern of extern is. Bovendien kunt u deze kosten drukken dankzij de talrijke premies voor energierenovatie. Zolderisolatie is dus een zeer economische en snel renderende oplossing, tussen 5 en 6 jaar.
Prijs zolderisolatie

De prestaties van uw isolatie

De prestaties van een isolatie zijn afhankelijk van het geleidingsvermogen, de dikte en de warmteweerstand. Om de zolderisolatie te optimaliseren, beveelt de RT over Bestaande aan de aandacht toe te spitsen op luchtdichtheid en thermische brugbehandelingen. Concreet beantwoordt doeltreffende isolatie aan specifieke eisen:

 • Warmteweerstand: 4,0 m2.K/W in verbouwde zolderruimte
 • Warmteweerstand: 4,5 m2.K/W in zolderruimte

Hoe hoger de warmteweerstand R, hoe beter het materiaal isoleert. Ter informatie: de criteria om in aanmerking te komen voor het belastingkrediet zijn veel strenger:

 • Verloren zoldervloeren, dakkruipen en zolderplafonds: warmteweerstand ≥ 7 m2.K/W
 • Dak- en zolderhellingen: warmteweerstand ≥ 6 m2.K/W

Technische gegevens zolderisolatie

Ik merkte meer comfort in mijn huis, een aangenamer, warmer huis", ontdek de getuigenis van Tony B die zijn zolder isoleerde.

Warmteverlies beperken

Omdat warme lucht lichter is dan koude lucht, heeft warmte de neiging naar boven te stijgen. Daarom is de zolder het eerste punt van verlies in de woning. Dakisolatie kan deze verliezen tot 30% verminderen in een vrijstaand huis, en zelfs nog meer voor een appartement op de bovenste verdieping. Als gevolg van de bereikte besparingen daalt ook de verwarmingsfactuur met ongeveer 30%.

Meer ideeën om u te helpen uw huis te isoleren

We hebben een aantal handleidingen samengesteld om u ideeën te geven over hoe u de isolatie van uw huis kunt verbeteren voor dak, zolder, muren, ramen en deuren.

Dakisolatie

Als je je zolder of vliering warm wilt houden, dan moet je isoleren in de dakspanten in plaats van in de vloer.

Lees alles over hoe u dit kunt doen in onze gids over dakisolatie.

Spouwmuurisolatie

Het isoleren van uw spouwmuren kan een zeer kosteneffectieve manier zijn om warmte in uw huis vast te houden en geld te besparen op uw rekeningen. Er wordt geschat dat spouwisolatie u tot £16010 per jaar kan besparen op uw energierekening.

Lees meer in onze gids over spouwmuurisolatie

Isolatie van massieve muren

Feit: massieve muren laten twee keer zoveel warmte ontsnappen als spouwmuren. Voor een vrijstaand huis kan het isoleren van massieve muren u tot wel £45511 per jaar besparen.

Lees meer in onze gids over het isoleren van massieve muren

Tochtwering voor ramen en deuren

Door de ramen en deuren van uw huis tochtdicht te maken, kunt u jaarlijks £2512 besparen op uw verwarmingskosten. En dan hebben we het nog niet eens over de voordelen voor het milieu!

Lees meer in onze gids over het tochtvrij maken van ramen en deuren

Zolderisolatie FAQs

Ik moet mijn zolder als opslagruimte gebruiken, kan ik die nog isoleren?

Als u spullen veilig op zolder wilt opbergen, moet u planken over de balken aanbrengen. Maar als u de ruimte tussen de balken gewoon opvult met isolatie en er vervolgens planken overheen legt, hebt u niet genoeg ruimte voor voldoende isolatie.

Om uw zolderisolatie dikker te maken, kunt u:

 • Minerale wol tussen de balken leggen en dan harde isolatieplaten over de balken leggen, met vloerdelen erbovenop. U kunt zelfs isolatie- en vloerplaten kopen die al aan elkaar zijn gelijmd, wat het werk veel sneller en gemakkelijker maakt.
 • Of gebruik uw timmermansvaardigheden (of die van iemand anders) om een hoger vloerniveau te maken, zodat u de vereiste 270 mm zolderisolatie kunt aanbrengen.

Wat u ook besluit te doen, breng geen 270 mm minerale wol aan en druk het vervolgens plat, want dat vermindert de efficiëntie. U had net zo goed een kleinere hoeveelheid kunnen gebruiken!

Vergeet niet dat het isoleren tussen de balken een koude dakruimte creëert, dus als u daar iets wilt bewaren dat warm moet blijven, is het beter om tussen de daksparren te isoleren in plaats van de balken.

Ik heb mijn zolder verbouwd tot woonruimte. Hoe isoleer ik die?

Als u de zolder gebruikt als slaapkamer, speelkamer of studeerkamer, wilt u deze net zo warm houden als de rest van het huis - het heeft dus geen zin om de zoldervloer te isoleren. In plaats daarvan moet je het dak isoleren. U kunt alles lezen over hoe u dit kunt doen in onze gids over dakisolatie.

Mijn zolderluik is te klein voor een volwassene om er doorheen te kunnen. Hoe kan ik mijn zolder isoleren?

U zult een beroep moeten doen op een professionele installateur, die met speciale apparatuur korrels isolatie in uw zolder kan blazen. Hij zal waarschijnlijk cellulosevezels of minerale wol gebruiken, die zo behandeld zijn dat ze brandvertragend zijn. Dit duurt slechts een paar uur, afhankelijk van de grootte van uw zolder.

Kan ik mijn zolder isoleren als ik een plat dak heb?

Als u een plat dak heeft kunt u het nog steeds isoleren, maar het is beter om het aan de buitenkant te isoleren dan aan de binnenkant. Isoleren van onderaf kan condensatieproblemen veroorzaken. U kunt hier meer over lezen in onze gids over dakisolatie.

Veroorzaakt zolderisolatie vocht?

Isoleren tussen de balken betekent dat uw zolder of vliering kouder wordt, en dus is het mogelijk dat het vocht veroorzaakt. Als u de isolatie zelf aanbrengt, is het ook belangrijk dat u de lucht laat doorstromen.

Wij raden u aan professioneel advies in te winnen bij een aannemer of vochtexpert voordat u begint met isoleren.

Mijn koudwaterreservoir en leidingen bevinden zich op zolder. Zal isolatie daar invloed op hebben?

Ja. Als u isolatie tussen de balken aanbrengt, wordt de dakruimte in de winter erg koud. U moet uw reservoir en leidingen dus afzonderlijk isoleren ("lageren") om te voorkomen dat ze bevriezen en barsten. Als dat toch gebeurt, zullen de reparatiekosten veel hoger zijn dan de besparingen die u maakt door zolderisolatie.

Als u tussen de dakspanten isoleert in plaats van tussen de balken van uw zolder, zal de ruimte warm zijn en zullen uw leidingen in orde zijn.