Zolderisolatie: Werking, installatie, prijs, besparingen, ...

Zolderisolatie is een energierenovatiekeuze waaraan prioriteit moet worden gegeven. Tot 30% van het warmteverlies gaat via het dak. Met deze isolatie kan dus de meeste energie worden bespaard tegen een lage kostprijs, van ongeveer 53 €/m², waardoor het een zeer snel rendabele oplossing is.

Verloren zolder of verbouwde zolder?

Er zijn twee soorten zolderruimte: verbouwde zolderruimte en zogenaamde "verloren" zolderruimte:

  • De omgebouwde zolder is een zolder waar de ruimte onder het dak niet wordt belemmerd door de dakconstructie. Ze zijn over het algemeen 1,80 m hoog onder het geraamte en de hellingshoek van het dak is meer dan 30%, zodat de zolder comfortabel kan worden bewoond. Dit type zolder wordt over het algemeen geïsoleerd met "opstanden", d.w.z. isolatie op rollen of platen die rechtstreeks aan de binnenkant van het dak worden geniet.
  • Verloren zolders zijn in hun huidige staat onbewoonbaar en dit is vaak te wijten aan onvoldoende plafondhoogte en/of een te volumineuze dakconstructie. Bij dit type zolder wordt de isolatie op een andere manier gemaakt door het blazen van isolatievlokken. Deze methode is zeer efficiënt en snel toe te passen.

Een zeer eenvoudige installatie

zolderisolatie

Het aanbrengen van isolatie op uw zolder is zeer eenvoudig, omdat dit type isolatie het voordeel heeft dat het zich aan alle daken aanpast. Afhankelijk van uw dak kiest u de meest geschikte vorm van isolatie: platen, rollen, losse vulling, enz. Isolatiewerken JK raadt u aan een vakman in te huren om de isolatie aan te brengen, zodat u zeker weet dat de isolatie doeltreffend is. Bovendien kunt u zo profiteren van diverse financiële steunmaatregelen om de kosten van de werkzaamheden te spreiden, zoals belastingkredieten, energiepremies, enz.
Installeren van zolderisolatie

Welke isolatie kiezen?

Er is een overvloed aan aanbiedingen op de isolatiemarkt. Elk heeft zijn eigen kenmerken en is min of meer aangepast aan verschillende daken. Glaswol is de meest gebruikte isolatie: het wordt in meer dan 75% van de Belgische huishoudens gebruikt. Het succes is vooral te danken aan de zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Veel andere soorten isolatie, of het nu gaat om minerale, plantaardige of dierlijke isolatie, leveren echter een hoog rendement. Onze partner-installateurs kunnen u helpen bij deze keuze.
Vergelijking van isolatie

Bereken uw verwarmingsbesparing

Dankzij de 100% gratis offerte aanvraag van Isolatiewerken JK kunt u zolderisolatie werkzaamheden in uw woning simuleren en een gekwantificeerde schatting krijgen van de besparing op uw huidige stookkosten. Wij houden rekening met de aard van uw zolderruimte en het volume van de te verwarmen kamers.
Gratis offerte: bereken uw verwarmingsbesparing

Zolderisolatie: kleine prijzen en grote besparingen

Het isoleren van de zolderruimte kan de verwarmingsfactuur tot 30% doen dalen: een aanzienlijke besparing! De kosten van de werkzaamheden zijn relatief betaalbaar in het licht van de besparingen. Reken tussen 18 € en 53 €/m² voor een verloren zolder en tussen 35 € en 267 €/m² voor een verbouwde zolder, afhankelijk van de vraag of de isolatie intern of extern is. Bovendien kunt u deze kosten drukken dankzij de talrijke premies voor energierenovatie. Zolderisolatie is dus een zeer economische en snel renderende oplossing, tussen 5 en 6 jaar.
Prijs zolderisolatie

De prestaties van uw isolatie

De prestaties van een isolatie zijn afhankelijk van het geleidingsvermogen, de dikte en de warmteweerstand. Om de zolderisolatie te optimaliseren, beveelt de RT over Bestaande aan de aandacht toe te spitsen op luchtdichtheid en thermische brugbehandelingen. Concreet beantwoordt doeltreffende isolatie aan specifieke eisen:

  • Warmteweerstand: 4,0 m2.K/W in verbouwde zolderruimte
  • Warmteweerstand: 4,5 m2.K/W in zolderruimte

Hoe hoger de warmteweerstand R, hoe beter het materiaal isoleert. Ter informatie: de criteria om in aanmerking te komen voor het belastingkrediet zijn veel strenger:

  • Verloren zoldervloeren, dakkruipen en zolderplafonds: warmteweerstand ≥ 7 m2.K/W
  • Dak- en zolderhellingen: warmteweerstand ≥ 6 m2.K/W

Technische gegevens zolderisolatie

Ik merkte meer comfort in mijn huis, een aangenamer, warmer huis", ontdek de getuigenis van Tony B die zijn zolder isoleerde.

Warmteverlies beperken

Omdat warme lucht lichter is dan koude lucht, heeft warmte de neiging naar boven te stijgen. Daarom is de zolder het eerste punt van verlies in de woning. Dakisolatie kan deze verliezen tot 30% verminderen in een vrijstaand huis, en zelfs nog meer voor een appartement op de bovenste verdieping. Als gevolg van de bereikte besparingen daalt ook de verwarmingsfactuur met ongeveer 30%.
Werking zolderisolatie