Gevelisolatie plaatsen: Mogelijkheden en prijzen

Wanneer we het hebben over energiebesparend leven, denken we dikwijls aan minder elektriciteit verbruiken, de vaatwasser een keer minder laten draaien, de wasmachine enkel 's avonds gebruiken, ... enzovoort. Hoewel al deze tips erg efficiënt zijn, zijn ze daarom niet altijd zo voor de hand liggend, vooral niet voor een gezin met kinderen. De kleinsten onder ons, zijn zich immers nog niet bewust van wat het dagelijks leven wel niet kost. Wist je dat besparen op energiekosten ook door middel van gevelisolatie gerealiseerd kan worden? Een gevel isoleren verhoogt het rendement van de verwarming en beschermt woningen ook tegen geluidsoverlast. Je energiekosten zullen na het aanbrengen van gevelisolatie binnen de kortste keren met 20%, en in sommige gevallen zelfs met 30%, naar beneden gaan. Bekijk hieronder de mogelijkheden!

gevelisolatie

Mogelijkheden voor gevelisolatie

Gevelisolatie is mogelijk op drie verschillende manieren:

  • Spouwmuurisolatie
  • Buitengevelisolatie
  • Gevelisolatie langs de binnenzijde

Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvend uw offerte aan voor gevelisolatie

Spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatie

De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning. Wanneer we deze ruimte in de spouwmuren isoleren door hier isolatiemateriaal in te spuiten, spreken we van spouwmuurisolatie.

Voordelen:

  • Wanden blijven intact: Aangezien de muurisolatie hier direct in de spouw geplaatst wordt, hoeven de muren niet uitgebroken te worden.
  • Voorkomt geluidsoverlast: Je spouwmuren isoleren, draagt ook bij aan geluiddemping. Dikkere muren vermijden dat geluiden, afkomstig van buiten, tot binnen in je huis door kunnen dringen.
  • Isoleren en na-isoleren: Isolatie in de spouwmuur kan zowel aangebracht worden bij de bouw van een woning als bij een reeds bestaande, oudere woning. Ervaren vakmannen kunnen altijd tot aan de spouwmuur geraken.
  • Verbouwing is overbodig: Bij het spouwmuurisolatie, wordt het isolatiemateriaal simpelweg in de lege holte tussen de buiten- en binnenmuren ingespoten, woningen hoeven dus niet verbouwd te worden. Dit spaart je een hoop puin en kosten uit.
  • Snelle afwerking: Spouwmuren zijn vrij gemakkelijk bereikbaar. Deze vorm van spouwmuurisolatie kan daarom snel en eenvoudig uitgevoerd worden. Zowel het isoleren als het na-isoleren kan daarom binnen een vrij korte tijdspanne gebeuren.
  • Goedkoop: Een spouwmuur die geïsoleerd is, levert je binnen de kortste keren financieel voordeel op. Deze isolatietechniek is financieel gezien de meest toegankelijke van allemaal, ten gevolgde hiervan win je je investering in no time terug!

Nadelen:

  • Niet altijd en overal mogelijk: Deze toepassing is logischerwijze alleen mogelijk wanneer je woning over een spouwmuur beschikt. Huizen van voor het jaar 1920 hebben geen spouwruimte omdat toen de bouwnormen heel anders waren dan vandaag de dag. Als jij zo'n oud huis hebt, valt deze optie dus automatisch af.
  • Minder effectief dan isoleren van de gevel aan de buitenzijde: Het gemeten rendement bij gevel langs de buitenzijde isoleren, is hoger dan bij isolatie-aanbreng in de spouwmuur.

Verschillende soorten Materialen

Voor de toepassing van deze isolatie kan gebruikt gemaakt worden van volgende materialen:

  • Glaswol: Glaswol wordt vervaardigd uit gerecycled glas en zand. Het kan gebruikt worden voor de isolatie van oude en nieuwe huizen. Bij nieuwbouw wordt er meestal gebruik gemaakt van isolatieplaten, gemaakt van glaswol. De keuze van glaswol voor bij gevelisolatie van je nieuwbouw woning is prijsvriendelijk en bovendien brandveilig. Eén van de nadelen is dat het warmterendement niet zo groot is als bij sommige andere materialen.
  • Purschuim: Pur is een veelgebruikt schuim voor het isoleren van buitengevels. Het heeft een zeer vochtafstotende werking en het beperkt het warmteverlies tot een maximum. Dit materiaal is daarom wel vrij duur en helaas niet echt milieuvriendelijk.
  • EPS-muurisolatie: EPS is bij velen onder ons beter bekend als piepschuim. Hier zijn meerdere voordelen aan verbonden: goede opvulling van de spouwen, zeer vochtafstotend en supersnel in de muur aan te brengen. Negatief hieraan is het milieuonvriendelijke effect en de kans op verzakking.

Prijs spouwmuurisolatie

De prijzen voor deze vorm van gevelisolatie, zijn sterk afhankelijk van het door jou gewenste isolatiemateriaal. De gemiddelde prijs is berekend op € 20 per vierkante meter.

Gevelisolatie langs buiten

buitenmuren isoleren

Gevelisolatie langs de buitenzijde wordt aangebracht bij gebrek aan een spouw of wanneer de spouwen die reeds geïsoleerd zijn, niet voor het gewenste resultaat zorgen. Gevelisolatie geeft je huis een compleet nieuwe look en is daarom een tijdrovende klus, die om heel wat werk vraagt. Toch zijn hier talrijke voordelen aan verbonden.

Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvend uw offerte aan voor gevelisolatie

Voordelen

  • Hoog warmterendement: Koudebruggen smelten weg als sneeuw voor de zon dankzij gevel isolatie langs buiten. Zeg maar vaarwel tegen warmteverliezen en koude luchtstromingen.
  • Geluidsisolerend: Een nieuwe, dikkere gevel, zorgt voor een pak minder geluidsoverlast. Hierdoor kan je volop genieten van een goede nachtrust.
  • Waarde van de woning stijgt: Modernisering levert altijd een meerwaarde op, ook wat isolatie betreft. Steeds vaker zijn mensen op zoek naar energiebesparende woningen.
  • Vernieuwing: Gevelisolatie steekt je woning in een nieuw jasje. Een beetje verandering zo nu en dan, kan absoluut geen kwaad.

Nadelen

Prijs: De intensiteit en de benodigde tijd voor het plaatsen van dit soort gevelisolatie, leiden tot hoge prijzen.

Vergunning nodig: Bij gevelisolatie aan de buitenzijde van je huis, dien je daarvoor een speciale vergunning aan te vragen.

Verschillende soorten materialen

De volgende materialen zijn van toepassing:

XPS-platen: XPS is een grondstof die gebruikt wordt voor de isolatie van de gevel, vervaardigd uit aardolie. XPS-platen zijn vederlicht en leveren een hoog rendement op. Vochtbestendigheid, afwezigheid van schimmels en ander ongedierte en het waterafstotend effect zijn slechts enkele van de vele positieve eigenschappen van dit materiaal. Let wel op: XPS is kunststof en draagt dus niet bij aan een groenere leefomgeving.

Glaswol: Isolatie aan de buitenkant van de gevels kan ook met glaswol gedaan worden. De voor- en nadelen zijn hierboven reeds verder uitgelicht.

EPS-buitengevelisolatie: EPS, of piepschuim, wordt samengeperst tot er stijve panelen ontstaan, die dan aan de buitenkant van de gevel geplaatst worden. Voor de renovatie van bestaande gevels, wordt EPS-muurisolatie steeds vaker afgewerkt met steenstrips omwille van hun eenvoudige en snelle toepassing. Een andere, steeds populairdere grondstof voor de afwerkingslaag, is crepi. Dit is siliconenpleister op basis van kunsthars en biedt extra bescherming in geval van barre weeromstandigheden. Het is ook geheel vochtbestendig.

Purschuim: Naast XPS, is ook purschuim een frequent gebruikte kunststof voor buitengevels. Dit materiaal is binnen een mum van tijd aan te brengen en heeft een hoog warmterendement. Daarvoor betaal je dan natuurlijk wel iets meer.

Ecologische grondstoffen: Milieuvriendelijke gevelbekleding is mogelijk met behulp van materialen zoals hout - en schapenwol en kurkplaten. Nadelig van dit soort gevelbekleding is het kostenplaatje.

Lees hier meer over gevelisolatie met crepi.

Prijs buitengevelisolatie

Ook voor het gevelisolatie van de buitengevel, wordt het prijskaartje bepaalt door de grootte van het te isoleren oppervlak en door het soort isolatie. De gemiddelde prijs voor het isoleren van de muren aan de buitenkant is vastgesteld op € 110 per vierkante meter.

Gevelisolatie aan de binnenzijde

Gevel langs binnen isoleren, is meer dan eens de laatste optie omdat dit een delicate vorm van isoleren is. Dit kan gedaan worden wanneer je geen vergunning hebt kunnen krijgen voor een isolatie langs de buitenkant en/of wanneer jouw woning niet over spouwen beschikt.

Voordelen

Breed toepasbaar: Deze isolatietechniek kan in iedere woning toegepast worden, zonder dat je daarvoor een speciale vergunning nodig hebt.

Geluiddempend effect: Ook hier zorgt de verdikking van de muren voor minder geluidsoverlast.

Budgetvriendelijker: In tegenstelling tot de andere vormen van gevelisolatie, kan gevelisolatie van de binnenmuren wél geleidelijk aan gedaan worden. Je kan bijvoorbeeld beginnen met één ruimte en het jaar daarna verdergaan met de volgende ruimte. Buitenmuren daarentegen, dienen onmiddellijk volledig afgewerkt te worden.

Nadelen

Lagere efficiëntie: Dit soort gevelisolatie is minder effectief dan de vorige soorten. Je haalt hier uiteraard wel voordeel uit maar op een lager niveau dan bij de andere methodes.

Ruimteverlies: Isoleren aan de binnenkant maakt je woning automatisch een stukje kleiner.

Vraagt om nieuwe wandafwerking: Bij isoleren langs de buitenkant, blijft je huis intact. Wanneer je dit langs de binnenkant doet, zal je nadien opnieuw moeten schilderen of behangen.

Soorten materialen

Ook voor deze techniek, kunnen tal van materialen gebruikt worden:

Kunststofisolatie: Kunststof is niet alleen buitengewoon geschikt voor gevel isolatie. Ook voor binnenhuis zijn materialen zoals purschuim, EPS-panelen en XPS-platen zeer doeltreffend.

Ecologische grondstoffen: Voor dit soort gevelisolatie kan evenzeer met ecologische grondstoffen gewerkt worden. Kurk, hennep en vlas zijn voorbeelden van zulke, groene isolatiematerialen. Het prijskaartje hiervan is wel iets hoger omdat er meer materiaal nodig is dan bij kunststof om hetzelfde isolatie-effect te bereiken.

Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvend uw offerte aan voor gevelisolatie

Prijs gevelisolatie buitenzijde

De prijs voor gevelisolatie kost tussen de 115 en 135 euro per vierkante meter. de kostprijs is afhankelijk van de afwerking die gekozen wordt. Een afwerking in crepi is goedkoper dan een houten afwerking.

Je kan voor isolatie in aanmerking komen voor een renovatiepremie of een premie van de netbeheerder.

Kosten per afwerking en uitvoering

MateriaalsoortGemiddelde prijs per m² incl. btw en arbeid
Houten planken€ 100
Crepi of sierpleister€ 110
Kunststof platen€ 110
Steenstrips€ 150
Bakstenen€ 150

Kostprijs per soort gevel isolatie

 Gemiddelde muurisolatie prijs per m² (incl. btw*)Prijsvoorbeeld: muurisolatie prijs voor gemiddeld huis (105 m²)
Terugverdientijd
Spouwmuurisolatie€ 15 - € 30€ 2.1003 - 4 jaar
Binnengevelisolatie€ 95€ 10.00013 - 15 jaar
Buitengevelisolatie€ 110 - € 140€ 13.65013 - 15 jaar
buitengevelisolatie

Premies voor gevelisolatie

De prijzen voor isoleren kunnen soms sterk oplopen, vooral wanneer je een vrij grote woning hebt. Gelukkig zijn er premies te verkrijgen die helpen bij het drukken van de kosten. Hoeveel deze financiële tegemoetkoming precies bedraagt, is afhankelijk van het soort gevelisolatie.

Wil meer te weten komen over gevelisolatie of isolatie ? Neem vandaag nog contact op met onze specialisten.

Spouwmuurisolatie: De premie die toegekend wordt voor het isoleren van je spouw, bedraagt € 5 per vierkante meter. Dit betekent een besparing van maar liefst 25%!

Buitenmuurisolatie: Wanneer je je buitengevels isoleert, kan je een premie van € 15 per vierkante meter meepikken!

Binnenmuurisolatie: Een gevel isoleren van binnenuit? Ook dan staat je een financieel voordeel van € 15 per vierkante meter te wachten.

Zelf je gevel isoleren of toch maar uitbesteden?

Hoewel er doe-het-zelf pakketten op de markt zijn, is het veiliger om beroep te doen op een erkende onderneming. De kleinste foutjes kunnen er al voor zorgen dat je de verwachte effecten niet zult behalen. Ervaren isolatieplaatsers kennen alle geheime van het vak en bieden de ultieme garantie voor optimale resultaten!

Benieuwd naar de kostprijs voor gevelisolatie ? Laat een isolatiespecialist gratis ter plaatse komen. Vul ons contact formulier in en wij doen het nodige.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright © 2017 Isolatiewerken JK. Alle Rechten Voorbehouden - Sitempa