Dakisolatie

Opzoek naar dakisolatie ?

Dakisolatie

Isolatie van uw dak is een investering voor de toekomst. Met een dak dat voorzien is van de juiste isolatie zult u jaarlijks veel besparen op de stookkosten. Ook de regering hecht veel waarde aan dakisolatie . Het zal het vanaf 2021 verplicht zijn om enige vorm van dakisolatie toe te passen, 2017 is het laatste jaar dat hier subsidieregelingen voor bestaan. Er zijn diverse manieren om dakisolatie uit te voeren zoals het gebruik van dakisolatieplaten, glaswol, steenwol of een milieubewust groendak. Isolatiewerken JK voert uit, elke opdracht is maatwerk om zo de beste kwaliteit te garanderen aan de laagste prijzen.

Vraag een afspraak met Isolatiewerken JK voor meer informatie over dakisolatie .

De voordelen van isolatie

voordelen

Warmte stijgt naar boven, daardoor gaat er veel energie verloren via het dak. Door uw dak te isoleren kunt u veel geld besparen op de stookkosten, daarnaast zult u kou en vocht met een goede dakisolatie ook buiten de woning houden. Denk aan vorst in de winter, of neerslag die de woning binnen kan dringen, wanneer het dak scheuren of barsten vertoont. De combinatie van een goede dakbedekking zal direct verschil maken in de kosten, en die besparing zal jaar in, jaar uit aanhouden.

Soorten isolatie soorten

U kunt zelf kiezen welk materiaal u wilt gebruiken voor de dakisolatie . In overleg met Isolatiewerken JK kunt u een weloverwogen beslissing maken. Dit zijn de meest voorkomende isolatiematerialen:

 • Steenwol: Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt uit diabaas of basalt. Dit zijn steensoorten die verhit worden en vervolgens worden gesponnen in draden die met een bindmiddel tot matten worden gevormd.
 • Rotswol: Dit materiaal heeft veel overeenkomsten met steenwol maar de isolatiewaarde ligt hoger, ook is er minder kans op vocht in de isolatie.
 • Glaswol: Dit isolatiemateriaal is eenvoudig te verwerken, daarom kiezen veel doe-het-zelf klussers voor dit materiaal. Houd wel rekening met de kans op glasschilfers die zeer schadelijk kunnen zijn.
 • Schapenwol: Voor huiseigenaren die op een uiterst natuurlijke wijze willen uitvoeren kan ook schapenwol gebruikt worden voor het isoleren van het dak.

Vraag aan Isolatiewerken JK alles over alle materialen die mogelijk zijn en lees ook meer informatie over spouwmuurisolatie .

Prijzen voor het plaatsen

Prijzen

Er zijn veel verschillende daken, naast platte daken en schuine daken speelt de huidige dakbedekking ook een belangrijke rol, evenals de oppervlakte en ligging van de woning. Bij Isolatiewerken JK hechten we veel waarde aan maatwerk. Zo krijgt elke woningbezitter de beste oplossing, en u betaalt alleen de kosten die relevant zijn in uw situatie. Voor slechts korte tijd is het in veel gevallen nog mogelijk om aanspraak te maken op een subsidieregeling waarmee de kosten aanzienlijk lager uit kunnen vallen. In veel gevallen kan dakisolatie al binnen tien terugverdiend worden. Daarna zal een goed geïsoleerd dak u jaarlijks geld opleveren. En zelfs eerder; wanneer u besluit uw woning te verkopen speelt ook mee bij de waardebepaling van uw huis.

Komt u in aanmerking voor een subsidie, en wat zijn de kosten aan uw woning ? Doe een oproep op met Isolatiewerken JK voor een vrijblijvende offerte.

Isolatie is daarmee niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee want u bespaart hierdoor elk jaar flink op uw energierekening. Wat de prijzen voor de verschillende soorten zijn, is te vinden in de onderstaande tabel. Ook vindt u in de tabel gemiddelde besparingen en de terugverdientijd van uw investering.

Naast de gratis prijsverschillen overzicht tussen de verschillende isolatiemethoden , verschillen de prijzen tussen de verschillende dakisolatiespecialisten ook flink. De prijsverschillen lopen op tot maximaal 40%. Door dit feit is het verstandig om niet met de eerste de beste dakisolatie specialist in zee te gaan, grote kans dat u dan te veel geld betaalt.

Type dakPrijs per m² (incl. plaatsing en btw)PrijsindicatieGemiddelde besparing energiekosten per jaarTerugverdientijd investering
Hellend dak (76 m²), onverwarmde zoldervloer€ 13 - € 20€ 1.000 - € 1.500€ 4003.5 jaar
Hellend dak (76 m²), verwarmde zoldervloer€ 50 - € 65€ 4.000 - € 5.000€ 6507 jaar
Hellend dak (52 m²), zoldervloer€ 20 - € 26€ 1.000 - € 1.350€ 4752.5 jaar
Plat dak (50 m²)€ 50 - € 70€ 2.500 - € 3.500€ 5006 jaar

Wat is het?

In 2021 is het een hele slimme investering zowel voor uw portemonnee, wooncomfort en het milieu. We beschrijven de isolatiemethoden van de 2 meest voorkomende daken in België:

 • het platte dak
 • het hellende dak

Deze twee soorten daken vergen allebei een totaal verschillende aanpak voor het aanbrengen ervan. Er zijn verschillende materialen waarmee de verschillende typen daken worden geïsoleerd alsook zoldervloerisolatie is hier mogelijk. Deze materialen zijn:

 • isolerende glaswol
 • EPS
 • PIR
 • PUR
 • Isolatieplaten / isolatiepanelen

  Isolatieplaten zijn de beste keuze wanneer je de ruimte onder het dak zo optimaal mogelijk wil benutten. Ze hebben een hoge isolatiewaarde en zijn reeds verkrijgbaar vanaf 4 cm dik. Wanneer je geen onderdak hebt zijn er ook speciale isolatieplaten beschikbaar die het water tegenhouden en geleiden naar de onderkant van het dak. Het dampscherm dichten gebeurt makkelijk en snel met speciale aluminiumtape.

  Mogelijkheden isoleren plat dak

  Een plat dak is op 2 manieren te isoleren. Isoleer uw dak nu nog en geniet van de premie. De eerste mogelijkheid is om het dakisolatiemateriaal te plaatsen onder de dakbedekking. De tweede mogelijkheid is logischerwijs het plaatsen van het isolatiemateriaal op uw huidige dakbedekking. Onder de dakbedekking is qua isolatiewaarde het beste. Op het moment dat u uw oude dakbedekking gaat vervangen is dat een ideaal moment om ook meteen te isoleren. Als uw huidige dakbedekking nog niet aan vervanging toe is dan isoleert u op uw huidige dakbedekking. Deze isolatie bestaat uit isolatieplaten die waterafstotend zijn. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal wegwaait of beschadigd raakt, worden er vaak tegels of grind op geplaatst.

  Op een hellend dak

  Glaswol - Minerale wol

  Dit materiaal is één van de meeste gebruikte isolatiematerialen en is goed te gebruiken voor hellende daken en voor de zoldervloer. Glaswol is relatief goedkoop en heeft een goede isolatiewaarde voor uw dakisolatie . Om met glaswol uw dak te isoleren moet er een onderdak aanwezig zijn. Vervolgens moet er een dampscherm over de glaswol geplaatst worden zodat het glaswol geen vocht uit de ruimte opneemt.
  Gerelateerd: glaswol als dakisolatie

  EPS

  EPS wordt zowel gebruikt voor alle soorten daken voor isoleren dak. Dit materiaal kan geplaatst worden in de vorm van platen of als parels. Het heeft een hoge isolatiewaarde omdat het grotendeels uit lucht bestaat. Als er gezorgd wordt dat lucht niet vrij kan stromen is lucht een goede isolator, en EPS zorgt hiervoor. EPS bestaat namelijk uit stilstaande lucht in gesloten kleine belletjes waardoor de lucht niet vrij komt. Daarnaast is het 100% recyclebaar en zeer milieuvriendelijk.

  PIR platen

  Deze vorm is te gebruiken voor alle daken. Dit materiaal heeft de hoogste isolatiewaarde, is vochtwerend en zeer brandveilig. Het is wel moeilijk te vormen doordat het zeer hard is, daarnaast is het milieuonvriendelijk.
  Gerelateerd: PIR platen als dakisolatie

  Gespoten PUR schuim

  PUR kan in de vorm van schuim of platen worden gebruikt voor alles. PUR isolatieplaten zijn uit zichzelf al vochtafstotend door de dampremmende laag die ze bevatten. Het gespoten schuim sluit alle kieren en gaten af zodat het zeer isolerend werkt.
  Gerelateerd: Wat is gespoten pur schuim?

  Voordelen

  Warmte stijgt op en daarom verlaat een groot deel van de warmte uw huis via het dak. U zorgt ervoor dat deze opstijgende warme lucht langer blijft hangen. Dit heeft dus een positieve invloed op uw wooncomfort en gezondheid. Door middel van isolatie heeft u namelijk minder kans op schimmels die luchtweginfecties kunnen veroorzaken. Het is ook goed voor het milieu, want u stookt minder waardoor u gemiddeld € 400 per jaar aan stookkosten bespaart. Kortom een win-win situatie.

  Laten plaatsen

  Voordelen van het laten plaatsen

  dakisolatie laten plaatsen is een goed idee om 's winters warmte binnen te houden en deze zomers op afstand te houden. Laten plaatsen dringt de energiekosten van uw huishouden zodoende aanzienlijk terug en helpt u om comfortabeler te wonen en leven. Het klimaat in huis wordt er tenslotte ook gezonder van, zo heeft onderzoek aangetoond.

  Plaatsen is een precisieklus

  Plaatsen kan niet iedereen en is een klus, die u het beste kunt uitbesteden aan een ervaren expert op dit gebied. Wij van Isolatiewerken JK hebben alle expertise in huis om op een veilige, duurzame en voordelige manier aan te brengen in uw woning. Daarbij maken wij gebruik van de beste materialen die er op de isolatiemarkt verkrijgbaar zijn. Doordat wij veel kennis en contacten in huis hebben, zijn wij voortdurend op de hoogte van de nieuwste technieken en materialen en kunnen wij deze snel en tegen scherpe tarieven toepassen in ons werk. U als klant profiteert dus optimaal van onze vakmanschap en kennis!

  Neem contact met ons

  Wilt u ook goed dakisolatie laten plaatsen, neem dan nu vrijblijvend contact op met een van onze collega's. Wij helpen u graag goed, snel en voordelig aan een comfortabelere woning!

  Isolatie dak appartementsgebouw

  Isolatie dak appartementsgebouw

  Wat zijn de voordelen van dakisolatie bij een appartementsgebouw? Om daar een zicht op te krijgen is het van groot belang als u wilt weten waar uw geld naartoe gaat en om miskopen te vermijden. Het volgende overzicht dat je vindt op de pagina: isolatie dak appartementsgebouw geeft je hier een goed overzicht van!

  Pur

  Een woning zonder isolatie is een kostbare woning. Je betaald dan namelijk veel meer aan energiekosten dan wanneer je woning wel is voorzien van isolatie. Een van de plekken waar je naar moet kijken om te isoleren, is het dak. Het isoleren van je dak is niet alleen goed voor je energierekening, het houdt ook vocht tegen en je beschermd er dus je woning mee. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal die afhankelijk van het type dak aangebracht kunnen worden. Een van de isolatiematerialen is dakisolatie pur.

  Wat is pur?

  Van alle op de markt zijnde isolatiematerialen heeft pur de hoogste isolatiewaarde. Pur heeft namelijk een gesloten cellenstructuur die gevuld is met gas. Dit betekent een uitstekende isolatiewaarde. Omdat de cellen door hun gesloten structuur niet met elkaar in aanraking komen is het ook nog een bijzonder vochtbestendig isolatiemateriaal.

  pur isolatie prijs per m2 dak

  Pur is aan te brengen als schuim en als platen. Dit is een beetje afhankelijk of je een hellend dak of een plat dak hebt. Meestal worden pur platen gebruikt. Als je je dak wilt laten isoleren met pur, ga dan uit van een gemiddelde prijs van € 50,- per vierkante meter. Gemiddeld zul je je investering in deze goede dakisolatie binnen vijf jaar terug kunnen verdienen.

  Is het verpicht?

  Huiseigenaren vragen zich wel eens af of het plaatsen van dakisolatie wettelijk verplicht is in België. Het antwoord is simpel: nee, het aanbrengen van dakisolatie is niet verplicht. Althans: nog niet, want in 2015 is de zogenoemde Vlaamse dakisolatie norm in werking getreden. De wet bepaalt dat de daken van alle huizen die voor het jaar 2006 van elektriciteit zijn voorzien, tegen het jaar 2021 geïsoleerd dienen te zijn. De Vlaamse dakisolatie norm maakt deel uit van de energieprestatieregelgeving, waarbinnen eisen voor isolatie, energiezuinigheid en ventilatie zijn opgenomen waar elke woning aan moet voldoen. Huizen die na het jaar 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, vallen buiten de regelgeving, omdat deze huizen reeds voldoen aan de minimale isolatienormen die gesteld worden. Ook kamers zijn vrijgesteld van de nieuwe wetgeving. Evenals daken die qua oppervlakte kleiner zijn dan 2 m2.

  Kies er nu voor

  Hoewel nu nog niet verplicht door de overheid, is het verstandig om nu alvast te kiezen voor het isoleren van uw dak. Isoleren is namelijk een keuze waar u als huiseigenaar op de langere termijn veel profijt van heeft. U bespaart veel energie, het wordt direct comfortabeler en aangenamer in huis en uw woning wordt meteen meer waard. Neem nu contact met ons op voor meer informatie over het isoleren van uw dak.

  Wat is het beste ?

  Bij Isolatiewerken JK zit u geheel op de juiste plaats voor het professioneel laten isoleren van uw dak. dakisolatie is in België niet verplicht, maar wel aan te raden. Het zorgt namelijk voor een enorme verhoging van de isolatiewaarde van uw woning en hiermee kunt u honderden euro’s op jaarbasis besparen op uw stookkosten. De warmte in uw woning blijft namelijk een stuk langer hangen. Isolatie van het dak uw woonst zorgt er tevens voor dat er minder kans is op schimmelvorming, met allerlei vervelende lichamelijke reacties tot gevolg. Wilt u zelf nu ook de beste dakisolatie door ons laten uitvoeren? Dan is het goed om te weten dat dit met diverse materialen kan. Eén van de beste dakisolatie varianten in zijn soort is wat ons betreft toch wel pur. Dit materiaal bestaat uit zeer gesloten cellen die met gas aan elkaar vastzitten. De gesloten cellen kunnen niet met elkaar versmelten en zijn mede hierdoor zeer goed bestand tegen vocht. Pur kan als schuim worden gespoten of in plaatvorm worden aangebracht. Daarnaast zijn er ook isolatieplaten, die zeer geschikt zijn wanneer u voldoende leefruimte over wilt houden. Ze zijn er immers al vanaf 4 cm dikte.

  Premie 2021

  dakisolatie is een erg belangrijk onderdeel als het om het isoleren van je woning gaat. Je maakt je woning duurzamer, maar je bespaard zelf ook heel veel geld. Er ontsnapt geen onnodige warmte meer naar buiten en je hoeft je verwarming niet constant te laten branden. Een flinke besparing op de energiefactuur dus. Het is het doel van de Vlaamse regering om vanaf 2021 elk dak in Vlaanderen geïsoleerd te hebben. Hiervoor heeft men dan ook een premie in het leven geroepen, waar je recht op hebt wanneer je je dak gaat isoleren.

  Voorwaarden voor premies

  Er zijn enkele voorwaarden om in aanmerking voor dakisolatie premie te komen:

  • De woning moet voor 1 januari op het distributienet van netbeheerder zijn aangesloten.
  • Het dakisolatie materiaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 4,5 m² K/W.

  Hoogte premies 2021

  De hoogte van dakisolatie premie 2021 bedraagt € 6,- per vierkante meter, wanneer je het isoleren overlaat aan een erkende aannemer. Breng je zelf de dakisolatie aan dan heb je recht op een dakisolatie premie 2021 van € 3,-. Huishoudens die recht hebben sociale maximumtarieven voor elektra en gas ontvangen een hogere premie. € 10,50 per vierkante meter als de aannemer het dak isoleert en € 5,25 per vierkante meter als je het zelf doet.
  Gerelateerd: premies voor dakisolatie

  De dikte

  dakisolatie aan laten brengen is altijd een goed idee. Er is een grote keuze in de verschillende soorten dakisolatie . Het meest wordt glaswol en pur gebruikt. Maar ook andere dakisolatie materialen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het goed isoleren van je dak. Het uiteindelijke doel van de Vlaamse regering is om dakisolatie vanaf 2021 verplicht te stellen voor woningen die voor 2006 gebouwd zijn. Woningen die nadien gebouwd zijn, voldoen normaliter reeds aan de isolatie eisen die gesteld worden. De dakisolatie dikte is een belangrijk onderdeel waar je naar moet kijken wanneer jij je dak wilt isoleren.

  Wil je je dak isoleren volgens de vaststaande isolatie eisen dan moet het isolatiemateriaal een Rd-waarde van 4,5 m² K/W hebben. Om dit te bereiken is het belangrijk is om dan de lambdawaarde van het betreffende isolatiemateriaal te weten. Deze Lambdawaarde geeft de mate van isolatie aan en verschilt per isolatiemateriaal. Gebruik je bijvoorbeeld voor je dakisolatie een minerale wol met een lambdawaarde van 0,4 dan is de minimale dakisolatie dikte 4,5 m² K/W x 0,4 = 0,18. De 0,18 staat dan voor 18 centimeter aan dakisolatie dikte. Op deze wijze kun je van elk isolatiemateriaal berekenen wat de dikte moet zijn om de vereiste Rd-waarde te behalen.

  FAQ - Veelgestelde vragen over dakisolatie

  Wat is de beste isolatie voor daken?

  Bij een plat dak zijn EPS platen de beste keuze voor dakisolatie. Met een lambdawaarde van 0,032-0,036 is gemiddeld een dikte van 12 centimeter nodig voor isolatie. Een schuin dak kan het beste worden geïsoleerd met PUR of PIR. Een laag van 9 tot 11 centimeter dikte is al afdoende voor je dakisolatie.

  Is het beter om het plafond of het dak te isoleren?

  Om schade aan het dakdek te voorkomen, moet u plafonds isoleren om een luchtbarrière te creëren tussen de woonruimte en een onafgewerkte zolder of het luchtruim onder het dakdek.

  Moet u dakspanten isoleren?

  Het isoleren tussen de spanten heeft geen zin, omdat de zolder moet worden geventileerd en de isolatie van de spanten zich tussen twee onverwarmde ruimtes bevindt. U kunt isolatie aan de vloer toevoegen; hoe meer hoe beter. ... Zorg er ook voor dat de zolder goed geventileerd is. Koude daken voorkomen ijsdammen

  Hoe effectief is dakisolatie?

  In een ongeïsoleerde woning gaat een kwart van de warmte verloren via het dak. Het isoleren van uw loft, zolder of plat dak is een eenvoudige en effectieve manier om het warmteverlies te beperken en uw stookkosten te verlagen. Zolderisolatie is minstens 40 jaar effectief en zou zichzelf vele malen moeten terugverdienen.

  Kunt u een huis overisoleren?

  Het is mogelijk om uw huis zo te over-isoleren dat het niet meer kan ademen. Het hele punt van huisisolatie is om het interieur van uw huis goed af te sluiten. Maar als het te dicht wordt afgesloten met te veel lagen isolatie, kan er vocht in die lagen vast komen te zitten.

  Kun je te veel isolatie op zolder plaatsen?

  Maar er kan een theoretisch punt zijn van "te veel". Als een huis te goed is geïsoleerd en te dicht is afgesloten, kan er vocht in het huis blijven hangen. Zonder goede ventilatie kan een woning te veel vocht opbouwen, vooral op zolder (warme lucht stijgt), wat kan leiden tot schimmelproblemen en, in het algemeen, een lagere luchtkwaliteit binnenshuis.

  Kan ik de onderkant van mijn dak isoleren?

  De beste oplossing is eigenlijk om zowel de zoldervloer als de onderkant van het dak te isoleren. Op deze manier voorkomt u dat de warmte van de kamers beneden naar de zolderkamers boven de vloer ontsnapt. Tegelijkertijd profiteren de ruimtes onder het dak van meer comfort, zowel in de winter als in de zomer.

  Kan zolderisolatie het dak raken?

  De luchtstroom van de soffits naar de nokventilatie houdt het dak koel en voorkomt ijsdammen, en het materiaal blokkeert die stroom. Om dezelfde reden moet de isolatie de onderkant van het dak niet raken. De plastic of schuimrubberen baffles aan de dakbedekking, in de buurt van de dakrand, houden het materiaal op afstand.

  Hoe isoleer je een dak met blootliggende spanten?

  De basisaanpak voor het isoleren van een dak met dakspanten is het plaatsen van isolatie aan de buitenzijde van het afwerkingsplafond en het bedekken van de isolatie met een laagje mantel.

  Hoe lang gaat dakisolatie mee?

  Als het niet beschadigd is, kan het in de meeste huizen 80 tot 100 jaar meegaan voordat het vervangen moet worden. De isolatie kan echter na 15 tot 20 jaar uit glasvezels vallen, dus als uw isolatie meer dan tien jaar geleden in blokken is aangebracht, kan het tijd zijn voor een inspectie of een energie-audit van het huis.

  Wat kost het om een dak te isoleren?

  Het kan overal kosten van € 30 et 115/m² om een dak te isoleren, afhankelijk van welk isolatiemateriaal u kiest. Minerale wol is de goedkoopste optie en ideaal voor oudere daken. Blown-in isolatie is de goedkoopste optie en ideaal voor oudere daken. Spuitschuim, terwijl de duurste, is het beste voor geluidsreductie en nieuwe bouw.

  Wat is het doel van dakisolatie?

  De isolatie van uw dak werkt als een beschermend deken. Het wordt ingeklemd tussen het dakoppervlak en het dakdek en wordt gebruikt om de warmteoverdracht te verminderen. In warmere klimaten kunt u de nieuwe koele daktechnologie combineren met uw bestaande isolatie om de kosten voor het matigen van de temperatuur van het gebouw te verminderen.

  Hoe isoleert u een betonnen dak?

  Om een plat dak met een betonnen dek te isoleren, adviseren wij een warme dekconstructiemethode, waarbij de dampremmende laag tussen het betonnen dek en een laag harde PIR-isolatieplaten wordt ingeklemd.

  Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

  Provincie antwerpen

  Provincie Limburg


  Provincie Oost-Vlaanderen


  Provincie Vlaams-Brabant

  Provincie West-Vlaanderen

  Brussels Hoofdstedelijk Gewest

  Copyright © 2021 Isolatiewerken JK. Alle Rechten Voorbehouden - Sitempa