Vloerisolatie: Laat uw vloer isoleren
Vloerisolatie is een eenvoudige en effectieve manier om uw huis warm te houden en uw energierekeningen te verlagen.
Het isoleren van uw benedenverdieping is een geweldige manier om uw woning warm te houden. Over het algemeen hoeft u alleen de begane grond te isoleren. Als u zich op een bovenverdieping bevindt, hoeft u uw vloerruimte meestal niet te isoleren.
U moet echter wel overwegen om vloeren boven onverwarmde ruimtes, zoals garages, te isoleren, omdat u daar veel warmte kunt verliezen.
Zie onze gids over tochtwering, of lees verder voor meer informatie over vloerisolatie.
Een goed geïsoleerd huis is een efficiënter huis en dus synoniem met energiebesparing. Hoewel isolatie van het dak of de muren vaak de voorkeur geniet, is vloerisolatie, bij renovatie, evenzeer aan te bevelen. Ontdek de voordelen, technieken en financiële steun die beschikbaar zijn voor werkzaamheden om uw vloer te isoleren.
Opzoek naar vloerisolatie ?
Een woning moet warm en behaaglijk zijn, ook in de winter. Daarom zetten we de verwarming weer een graadje hoger, we isoleren de woning en indien nodig trekken we ook nog een extra warme trui aan. En dan hebben nog nog steeds koude voeten! De impact die isolatie van de vloer heeft op het woongenot wordt vaak onderschat, en de voordelen reiken verder dan warmte alleen. Steeds meer mensen kiezen voor isolatie van de vloer, en met moderne materialen is er veel mogelijk, in korte tijd en tegen relatief lage kosten. Op deze pagina leest u meer over isolatie van de vloer, wat er zoal mogelijk is en hoe u hiermee het beste aan de slag kunt kunt gaan. Vraag gratis offertes aan bij Isolatiewerken JK
De methode om een isolerende vloer te maken kan verschillen. Zo kan een betonnen vloer van bovenaf geïsoleerd worden, het is ook mogelijk om eerst de isolatielaag aan te brengen en daarna een nieuwe laag beton te gieten. De beste methode hangt af van de woning, de wijze waarop deze gebouwd is, de wensen van de bewoners en uiteraard ook het beschikbare budget. Informeer altijd naar de mogelijkheden en laat de specialist advies op maat uitbrengen alvorens een beslissing te nemen. Isolatie van de vloer is een ingreep in huis waar u lang plezier van zult hebben mits dit goed wordt uitgevoerd.
De voordelen van vloerisolatie
De voordelen van vloerisolatie kunnen aanzienlijk zijn. 10-20% van het warmteverlies van een gebouw kan via de vloeren lopen als deze niet voldoende geïsoleerd zijn. Volgens de Energy Saving Trust kunt u tussen de £40 en £65 op uw energierekening besparen door vloerisolatie. Als u dat afzet tegen andere besparingen die u kunt maken door de rest van uw huis te isoleren, plus de lengte van de tijd dat u in uw huis woont, kunnen de besparingen oplopen.
Minder warmteverlies/verspilling
Warmte stijgt op, dus als u uw huis goed isoleert, houdt u meer warmte in huis. Kijk eens rond in huis en kijk waar u tocht kunt voelen. U kunt ze dan elimineren door vloerisolatie aan te brengen. Daarbij is het ook de moeite waard om zolderisolatie te overwegen, zodat u zich kunt ontdoen van tocht door de plafonds, bijvoorbeeld door zolderluiken die warme lucht lekken naar de koude dakruimte. De combinatie van koude lucht door de vloeren en warme lucht uit openingen in een zolderluik kan zeer snel warmte verliezen. En wat u verliest via de vloeren, betaalt u terug in uw rekening.
Geld besparen
Door houten verlaagde vloeren op de juiste manier te isoleren kunt u geld besparen (en voor sommigen kan dit betekenen dat ze geen brandstof meer nodig hebben). Omdat u met vloer- (en dak-)isolatie meer warmte in uw huis vasthoudt, vermindert u de hoeveelheid energie die u verbruikt (en dus uw rekening), terwijl uw huis behaaglijk blijft.
Weinig tot geen onderhoud
Vloerisolatie is onderhoudsvrij als het eenmaal is aangebracht.
Het maakt uw huis klaar voor de toekomst
In tegenstelling tot nieuwere gebouwen, werden veel oudere huizen niet voorzien van vloerisolatie toen ze voor het eerst werden gebouwd, dus door te investeren in vloerisolatie kunt u uw huis up-to-date maken en uw EPC ratings verbeteren.
Welk type vloer heb ik?
Veel huizen - vooral nieuwere - hebben een begane grondvloer van massief beton. Deze kan worden geïsoleerd als hij moet worden vervangen, of er kan harde isolatie overheen worden gelegd.
Oudere huizen hebben meestal een houten vloer. Als u luchtstenen of ventilatiestenen op de buitenmuur(en) van uw huis hebt die zich onder vloerniveau bevinden, hebt u waarschijnlijk een zwevende houten vloer.
Blokkeer de luchtstenen in uw muren NIET. Ze zijn nodig om de ruimte onder uw vloer te helpen ventileren en te voorkomen dat uw vloerplanken gaan rotten.
Als u een kelder of souterrain onder uw huis heeft waar u veilig in kunt, kijk dan daar beneden om te zien wat voor soort vloer u heeft. Als de vloer een zwevende houten vloer is, kunt u waarschijnlijk de houten balken en de onderkant van de vloerplanken zien.
Als u geen toegang hebt tot de ruimte onder uw huis, moet u een hoek van het tapijt en het ondertapijt optillen om een kijkje te nemen.
Houten vloeren kunnen worden geïsoleerd door de vloerplanken op te lichten en isolatie van minerale wol te leggen, ondersteund door gaas tussen de balken. Door isolatie onder de vloerplanken op de begane grond kunt u ongeveer 75 € per jaar besparen in een gemiddeld huis, of tot 130 € als u in een vrijstaand huis woont.
Een andere recente innovatie bestaat erin dat een robot sproeischuimisolatie aanbrengt aan de onderkant van de vloerplanken, zodat deze helemaal niet hoeven te worden verwijderd.
Een houten vloer isoleren
Voordat u extra isolatie onder uw vloer aanbrengt, moet u ervoor zorgen dat eventuele schade door vocht, rot of ongedierte is hersteld, en dat de nieuwe isolatie geen ventilatieopeningen zoals luchtstenen blokkeert.
Massieve isolatieplaten (zoals op de foto hieronder) of rollen minerale vezels (zoals die worden gebruikt om zolders te isoleren) kunnen tussen de vloerbalken worden aangebracht. Als uw vloer zich boven een onverwarmde kelder of souterrain bevindt, moet u de isolatie strak tussen de balken aanbrengen en indien nodig met gaas vastzetten. Tegen het plafond van de kelder moeten dan gipsplaten worden bevestigd om brandwerendheid te garanderen.
Als u een verlaagde vloer heeft, met een kleine holte eronder die moeilijk toegankelijk is, moet u normaal gesproken de vloerplanken eruit halen om de isolatie aan te brengen. Er zijn nu echter bedrijven zoals Q-Bot die dergelijke vloeren van onderaf isoleren met behulp van een innovatief op afstand bestuurbaar voertuig - een vloerisolatierobot - die de onderkant van de vloerplanken in de gaten houdt, alvorens isolatie aan te brengen.
Een goedkopere manier om warmteverlies tegen te gaan is het verminderen van tocht door de kieren tussen de vloerdelen en langs de plinten af te dichten met specifieke vloerbedekkingsproducten (vraag uw plaatselijke doe-het-zelf- of bouwmarkt naar geschikte producten voor uw situatie).
Een betonnen vloer isoleren
Isolatie kan over de bestaande vloer worden aangebracht, maar als een vloer wordt vervangen, is dit een perfecte gelegenheid om de isolatiestandaard te verbeteren. In dat geval is het zelfs verplicht om de vloerisolatie te verbeteren om te voldoen aan de bouwvoorschriften. Isolatie kan over de bestaande betonplaat of onder een nieuwe plaat worden aangebracht.
Als de isolatie boven de plaat wordt aangebracht, zullen de kamers sneller opwarmen wanneer de verwarming wordt aangezet. Hoogwaardige isolatiepanelen of -platen zijn vaak de beste materialen om een bestaande betonnen vloer te isoleren, omdat ze de beste thermische prestaties leveren bij een gegeven dikte. Door de dikte van uw isolatie tot een minimum te beperken, verkleint u de kans dat u kostbare aanpassingen moet doen aan deuropeningen, trappen en andere voorzieningen als gevolg van de grotere vloerhoogte.
Het is een goed idee om een vochtwerend membraan onder het isolatiemateriaal te leggen (zorg ervoor dat het vochtwerend materiaal in de buitenmuren wordt overlapt). Vergeet niet om aan de randen van elke kamer ruimte vrij te laten voor uitzetting. Als de door u gekozen isolatie niet al op een laag vochtbestendige spaanplaat is bevestigd, moet u er misschien een apart dek overheen leggen.
Het isoleren van uw vloer onder de betonplaat kan helpen om de temperatuur te regelen en oververhitting te voorkomen in kamers die op het zuiden liggen of gedurende lange perioden van de dag bezet zijn, dankzij de thermische massa van het beton. Het vochtwerende membraan kan boven of onder de betonnen plaat worden geplaatst, afhankelijk van het specifieke product (fabrikanten kunnen advies geven). Als het membraan boven de plaat wordt geplaatst, kan een extra membraan nodig zijn om de isolatie te beschermen tegen verontreinigende stoffen in de grond.
Hout dat als nieuwe vloerbedekking wordt gebruikt, moet enkele weken met de verwarming aan in de kamer blijven liggen voordat het wordt gelegd, om te voorkomen dat het kromtrekt.
Doe-het-zelf of professioneel?
Niet alle isolatiewerkzaamheden in huis hoeven door een vakman te worden uitgevoerd; het kan goedkoper zijn om de kleinere klusjes zelf te doen.
U kunt de kieren tussen vloeren en plinten vrij eenvoudig zelf dichten om tocht te verminderen, met een tube kit die u in elke bouwmarkt kunt kopen.
Het is nog gemakkelijker om uw houten vloer te isoleren als u er een onverwarmde kelder of souterrain onder heeft waar u in kunt. Controleer of de draagbalken van de vloerplanken in goede staat zijn en geen tekenen van nat- of droogrot vertonen.
Als de balken in orde zijn, kunt u isolatiemateriaal tussen de balken aanbrengen en dit zo nodig met gaas op zijn plaats houden. Het 'plafond' van de kelder moet dan worden voorzien van gipsplaten die rechtstreeks aan de onderkant van de balken worden bevestigd, om brandwerendheid te bieden - en u kunt vervolgens meer harde isolatie aanbrengen onder het 'plafond' om te profiteren van nog meer isolatie.
Probeer eventuele kieren tussen en rond de vloerdelen af te dichten wanneer u ze terugplaatst.
Vloerkleden en tapijten op de vloer zorgen er ook voor dat uw voeten warmer aanvoelen, waardoor u misschien minder vaak de verwarming hoeft aan te zetten. Hier vindt u meer informatie over energiebesparende verbeteringen aan uw huis.
Professionele vloerisolatie
Als u de vloerplanken niet zelf kunt optillen, kunt u dit door een vakman laten doen, die ook de isolatie aanbrengt en de planken daarna weer terugplaatst. De kosten zullen variëren, afhankelijk van hoe groot uw huis is en hoe gemakkelijk de vloerplanken te tillen en te vervangen zijn.
Als een massieve betonnen vloer moet worden vervangen, zorg er dan voor dat de aannemer isolatie aanbrengt - een vloer moet worden geïsoleerd als hij wordt vervangen om aan de bouwvoorschriften te voldoen.
Massieve vloeren worden geïsoleerd met hard isolatieschuim, dat zowel boven als onder het beton kan worden aangebracht. Als het beton zich boven de isolatie bevindt, kan het overdag warmte opslaan, wat helpt om de kamer 's nachts warm te houden. Als de isolatie zich boven het beton bevindt, zal de kamer 's morgens sneller opwarmen.
U kunt uw massieve vloer nog steeds isoleren, zelfs als hij niet vervangen hoeft te worden. Er kan harde isolatie bovenop de oorspronkelijke vloer worden gelegd, en vervolgens kan er een spaanplaatvloer overheen worden gelegd. Dit zal het niveau van de vloer verhogen, dus u zult ervoor moeten zorgen dat deuren korter worden gemaakt om ruimte te maken voor de isolatie. Het kan zijn dat plinten en sommige stopcontacten moeten worden verplaatst.
Waarom vloerisolatie verbeteren bij renovatie?
Vloerisolatie is een methode die bestaat uit het aanbrengen van een isolerend materiaal om het warmteverlies van de vloer van uw huis te beperken.
Als dit niet is gebeurd tijdens de bouw van uw huis, kan vloerisolatie worden overwogen voor renovatie. Inderdaad, het stelt u in staat om :
- Verminder warmteverlies van 7 tot 10% van het warmteverlies van uw huis;
- uw verwarmingsrekening te verlagen;
- om de thermische inertie van de grond te bevorderen;
- uw thermisch en akoestisch comfort te verbeteren;
- de energieklasse van uw huis te verhogen wanneer u het doorverkoopt.
Zoals bij elk type isolatie, bestaan de werkzaamheden uit het aanbrengen van thermische isolatie, in de vorm van panelen of losse isolatie. Voor de vloer moet bijzondere aandacht worden besteed aan de afwerking en met name aan koudebruggen: de isolatie moet ononderbroken over het gehele te renoveren oppervlak worden uitgevoerd en moet zowel de vloersteunen als de aansluitingen met de wanden omvatten.
Twee methoden zijn mogelijk. Goedkope, van buitenaf aangebrachte isolatie aan de binnenzijde van de vloer, maar dit veronderstelt dat men over een voldoende grote kruipruimte beschikt. Isolatie van binnenuit, die gemakkelijker te installeren is, maar minder efficiënt is.
Vloerisolatie van binnenuit
Het is niet altijd mogelijk de vloer van buitenaf te isoleren. Er zijn echter andere oplossingen voorhanden, zoals het isoleren van de vloer van binnenuit. De isolatie wordt op het oppervlak van de vloer gelegd en bedekt met een vloerbedekking om te kunnen circuleren. Deze methode is even doeltreffend omdat u 10% op uw verwarmingskosten kunt besparen.
Voordelen
- Vloerplaat: maakt de installatie van vloerverwarming mogelijk.
- Isolatie: gemakkelijk te installeren.
Nadelen
- Tegel: de hoogte van het plafond zal met ongeveer 15 cm worden verminderd.
- Isolatie: het prestatieniveau is laag.
- Insufflatie: de isolatie is niet homogeen en beperkt door de diepte van de balken.
Installatietechnieken voor uw vloerisolatie van binnenuit
Vloerisolatie van binnenuit is nodig wanneer de onderkant van de vloer niet toegankelijk is (als uw woning geen kelder, kruipruimte, garage, enz. heeft).
Om de vloer te isoleren kunt u kiezen uit twee vormen van isolatie :
- paneel isolatie.
- losse isolatie.
Het leggen van een zwevende plaat
Deze techniek bestaat erin isolatiepanelen op een vloer te plaatsen. Vervolgens wordt een dekvloer of een zwevende plaat gegoten waarop ofwel een gelijmde vloerbedekking wordt aangebracht, ofwel een dichtingsmortel om de tegels te leggen.
Isolatie blazen in het frame tussen de balken
Deze techniek bestaat uit het gedeeltelijk verwijderen van de vloer, vervolgens opvullen met los vulmateriaal of onder druk aangebrachte isolatie tussen de draagbalken en ten slotte het terugleggen van de vloer. Daartoe moet u ervoor zorgen dat de isolatie compatibel is met het elektrische systeem. Deze oplossing geniet de voorkeur wanneer u geen ruimte in uw kamer wilt verliezen.
Vloerisolatie van buitenaf
Er bestaan verschillende vloerisolatietechnieken, de keuze van de techniek hangt af van de toegankelijkheid van de lage vloer. Hier benaderen we vloerisolatie van buitenaf, de isolatie wordt aan de onderkant van de vloer bevestigd en komt uit in een onverwarmde ruimte. Dankzij deze werkzaamheden kunt u tot 10% besparen op uw verwarmingskosten.
Voordelen
- Goedkoop en eenvoudig te implementeren.
- Geen invloed op de plafondhoogte van het huis.
- Het werk wordt gedaan zonder de meubels te verplaatsen.
Nadelen
- Vereist voldoende kruipruimte hoogte.
Installatietechnieken voor uw vloerisolatie van buitenaf
Dit is de isolatie van de lage vloer van het huis, gelegen boven een kruipruimte of onverwarmde ruimte (kelder, garage, souterrain). Zelfs als uw vloer al geïsoleerd is, kan de isolatie vaak nog worden verbeterd, zodat u energie kunt besparen. Er bestaan verschillende isolatietechnieken, de keuze van de techniek hangt af van de toegankelijkheid van de lage vloer.
Het leggen van isolatieplaten aan de onderzijde
Composietpanelen worden mechanisch bevestigd aan de onderzijde van de vloeren. Zij kunnen ook op een metalen raamwerk worden bevestigd.
Flocking aan de onderkant
Deze techniek bestaat erin een laag inblaasisolatie bestaande uit losse vulisolatie en een bindmiddel op een willekeurige drager te spuiten.
De vloer van het huis isoleren om warmteverlies te beperken
Een huis verliest warmte door al zijn buitenmuren. Verliezen via de grond kunnen 10% van het warmteverlies in een huis uitmaken en 10% van de verwarmingsfactuur drukken. Door de vloer te isoleren, kunnen de energiekosten op lange termijn worden verlaagd. Hoe werkt vloerisolatie
Een eenvoudige installatie wanneer er een onverwarmde kelder is (kelder...)
Het is mogelijk de vloer gemakkelijk te isoleren wanneer de vloerplaat van onderaf toegankelijk is: via een kelder of een andere onverwarmde ruimte. Het is mogelijk om de isolatie zelf aan te brengen of een beroep te doen op een vakman. In alle gevallen moet grote aandacht worden besteed aan de afwerking.
Leggen van vloerisolatie
Bereken uw verwarmingsbesparing
Maak gebruik van een gratis offerte om de isolatie van uw huis te simuleren. Wij houden rekening met de aard van uw kelder, muren en dak en met het volume van de te verwarmen ruimtes om u een nauwkeurige schatting te geven van de besparingen die u kunt realiseren op uw verwarmingsfactuur.
Blijvende besparingen op uw verwarmingsfactuur
Vloerisolatie helpt om de verwarmingsfactuur op lange termijn te verlagen. De werkzaamheden vormen een investering, maar de aankoopprijs kan worden verlaagd dankzij een belastingkrediet en regionale steun. Vloerisolatie is dus een economische oplossing die zichzelf snel kan terugverdienen.
Prijs van vloerisolatie
Vloerisolatie: een duurzame en ecologische oplossing
Door de vloer te isoleren, vermindert u de energiebehoefte van uw huis. U handelt dus op duurzame wijze om de hulpbronnen van de planeet te behouden. Om nog verder te gaan in het respect voor het milieu, is het interessant om ecologische materialen te gebruiken (houtvezel, hennep, cellulose...).
Ecologische impact vloerisolatie
De technische kenmerken van een isolator
De technische kenmerken aan de hand waarvan de prestaties van een isolatie kunnen worden beoordeeld, zijn :
- Het geleidingsvermogen van de isolatie
- Dikte
- Thermische weerstand
Technische gegevens vloerisolatie
Van onderen of van boven isoleren?
Warmteverlies via de grond is aanzienlijk. Door te isoleren kunt u energie besparen en zo de uitgaven in verband met warmteverlies door de grond verminderen, die tot 10% van de verwarmingsfactuur kunnen vertegenwoordigen (gas, stookolie, hout, elektriciteit...). Er rijst nog een vraag: is het beter de vloer van bovenaf of van onderaf te isoleren?
Is het beter om van onderen of van boven te isoleren?
soorten vloerisolatie
Er zijn verschillende soorten vloerisolatie, daarbij is er niet één methode aan te wijzen die objectief het beste is. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. De drie meest voorkomende methoden zijn:
- Isolerende chape: Dit is een isolerend beton dat bestaat uit een combinatie van cement en een isolerend materiaal. Dit materiaal wordt gemaakt van polystyreen korrels die een diameter van twee tot zes millimeter hebben. Om de optimale isolatiewaarde te verkrijgen zal isolerende chape of isolatiebeton toegepast worden in combinatie met een andere methode.
- Pur spuiten: Wanneer we de verschillende isolatiemethoden met elkaar vergelijken scoort Pur het beste. Dit komt door de uitstekende afdichting waarbij elk gat gesloten wordt. Pur spuiten moet door een specialist uitgevoerd worden, het is een nauwkeurige klus die daarmee ook wat duurder kan uitpakken dan alternatieve methoden. U kunt zelf kiezen voor de dikte, de snelle wijze van pur spuiten is een bijkomend voordeel omdat overlast in huis wordt geminimaliseerd.
- Isolatieplaten vloer: De EPS platen ofwel Geëxpandeerd Polystyreen zijn zeer in trek vanwege de hoge isolatiewaarde en de eenvoudige wijze van plaatsen. De platen zijn drukbestendig en worden bevestigd op een effen ondergrond. Zo zal de vloer niet inzakken of scheuren.
Verder op deze pagina zullen we iedere methode nader toelichten inclusief de voordelen en nadelen.
Isolatiechape
Bij de meest voorkomende vorm van isolerende chape wordt de chape gecombineerd met korrels van polystyreen. Dit type biedt de meeste isolatie. De isolerende waarde komt door de korrels die een diameter hebben van twee tot zes millimeter. De korrels worden gemengd met cement en water. Hoewel er ook wel zand wordt gebruikt heeft dat een nadelige invloed op de isolatiewaarde. Wanneer er polystyreen gebruikt wordt in de isolerende chape hoeft de afwerkingschape niet gewapend te worden. Het is ook mogelijk om de isolerende chape op basis van Pur granulaten te maken, Pur schuim wordt ook gebruikt om de isolerende chape geheel te vervangen. De lambdawaarde ligt iets lager met een Pur isolerende chape. Schuimbeton is een vloeibaar type chape die eenvoudig te installeren is vanwege de vloeibare consistentie. Vanwege de lagere isolatiewaarde kan het overigens niet als isolerende chape worden aangemerkt. Het is wel een oplossing bij gebruik in holle ruimtes.
Kostprijs chape
Wanneer de prijs van isolerende chape wordt vergeleken met reguliere chape zal deze hoger uitvallen. Gemiddeld kunt u een prijs aanhouden van 30 tot 35 euro per vierkante meter. De arbeidskosten zijn hierin reeds meegeteld. Wanneer er een grote oppervlakte geïsoleerd moet worden vallen de prijzen vaak gunstiger uit.
Gespoten Pur vloerisolatie
Pur is een afkorting voor polyurethaan en wordt veelvuldig gebruikt om vloeren en daken te isoleren. Dit type isolatie wordt als schuim aangebracht, bij het Pur spuiten wordt het oppervlak direct behandeld waardoor alle gaten en kieren gedicht worden. Pur spuiten is ideaal omdat het een snel en efficiënt proces is, met zeer goede isolerende eigenschappen. Pur spuiten is mogelijk in vele situaties; gelijkvloers, bij tussenvloeren en zoldervloeren. Het materiaal is een combinatie van polyol en isocyanaat. Bij het Pur spuiten ontstaat er binnen slechts enkele minuten een hard materiaal waarbij het percentage aan gesloten cellen zeer hoog is, tot wel 95%. Omdat de bovenzijde van het gespoten schuim niet egaal is, dient deze voor het plaatsen van eventuele vloerverwarming eerst glad geschuurd te worden. Omdat het een chemisch product betreft is een vakkundige professional noodzakelijk om de Pur te spuiten. Wat isolatie betreft is er geen beter alternatief, dit is te zien aan de opmerkelijk lage lambda waarde.
Lees hier alles over gespoten PUR.
Pur isolatie prijs per m2
De prijzen per vierkante meter Pur spuiten kan variëren omdat het mogelijk is om in verschillende dikten te spuiten. De aanvangsprijs ligt ongeveer op 25 euro per vierkante meter. Informeer naar alle mogelijkheden en prijzen inclusief arbeidskosten.
Vloerisolatie platen
Isolatieplaten op de vloer is de meest bekende en ook de meest eenvoudige wijze van vloerisolatie. Er zijn verschillende soorten isolatieplaten op de vloer waarvan dit de vijf meest gebruikte materialen zijn:
- PIR platen: Dit is een harde plaat van schuimstof met een hoge resistentie tegen vuur. De thermische eigenschappen zijn zeer goed, zelfs wanneer er gebruik wordt gemaakt van dunne platen. PIR platen kunnen gebruikt worden bij daken van PVC of EPDM.
- PUR platen: Deze platen van polyurethaan behoren tot de meest gebruikte isolatieplaten voor de vloer. De platen isoleren beter dan de schuim variant. Daarnaast is het niet nodig om de omgeving af te plakken. PUR platen zijn te gebruiken voor zowel de vloer, het dak en spouwmuren.
- XPS platen: Hoewel deze platen vaak worden gebruikt bij daken, gevels en spouwmuren zijn ze wel degelijk ook geschikt als isolatieplaten voor de vloer omdat ze drukvast zijn. De isolatiewaarde is goed, verwerking van deze platen is eenvoudig dankzij een systeem met tanden en groeven.
- EPS platen: Net als XPS platen worden deze platen gemaakt van Polystyreen. Ze zijn vooral bekend als bescherming van huishoudelijke toestellen. Met name het lichte gewicht maakt EPS platen zeer eenvoudig om te gebruiken.
- Glaswol platen: Wanneer de ondergrond onregelmatig is, of een buiging heeft, kunnen glaswol isolatieplaten uitkomst bieden. Hoewel glaswol bijna volledig uit lucht bestaat is het toch een geschikt isolatiemateriaal. Daarnaast kan er ook rotswol worden gebruikt, dit materiaal heeft een betere akoestische waarde en is beter voor het milieu.
Vloerisolatie prijs
Om de vloerisolatie prijs per m2 te bepalen is het belangrijk om als eerste het materiaal van de isolatieplaten te bepalen. De goedkoopste optie zijn EPS platen met een prijs van ongeveer 10 euro per vierkante meter op basis van een plaat met tien centimeter dikte. De prijzen van PIR platen variëren tussen de 7 en 18 euro per vierkante meter. Bij XPS platen liggen de bedragen tussen ongeveer 12 tot 16 euro per vierkante meter. Dit zijn de gemiddelde prijzen zonder de kosten voor plaatsing.
Wanneer de vloerisolatie prijs per m2 berekend wordt, is het van belang om ook de kosten voor de plaatsing in acht te nemen. Hoewel het plaatsen van isolatieplaten zelf is uit te voeren adviseren we om hiervoor specialisten in te schakelen. Allereerst zal de plaatsing sneller verlopen, zo levert de handeling een minimum aan overlast op. De vaklieden weten ook precies hoe de isolatieplaten optimaal gemonteerd moeten worden om het hoogste rendement te behalen. Daarnaast zult er ook eventuele problemen in de toekomst mee vermijden.
Laat u vooraf goed inlichten over de mogelijkheden, de materialen en de kosten voor het materiaal en de installatie. Bij grotere opdrachten kan de vloerisolatie prijs per m2 voordeliger uitpakken, met name door de besparing op de manuren.
Premie vloerisolatie
Bij diverse soorten isolatie bestaan er mogelijkheden voor premies vanuit de Vlaamse regering. Naast de besparing op de energiekosten kunt u ook gebruik maken van een een besparing op de isolatiekosten. De standaard premie bedraagt zes euro per vierkante meter, wanneer het een beschermde afnemer betreft wordt de premie nog eens met 50 procent verhoogd tot 9 euro per vierkante meter. Een beschermde afnemer is iemand die recht heeft op de sociale maximum tarieven voor aardgas en elektriciteit. De netbeheerder zal de aanvraag in behandeling nemen en na goedkeuring de premie vloerisolatie op uw rekening storten.
Premie vloerisolatie 2021
Er zijn een aantal voorwaarden gesteld voor de premie vloerisolatie 2021 waaronder:
- De vloerisolatie moet door een aannemer geplaatst worden.
- De isolatie wordt geplaatst op de volle grond, op het plafond van de kelder of een verluchte ruimte die zich onder een verwarmde ruimte bevindt.
- De woning moet voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet of de bouwaanvraag is ingediend voor 1 januari 2006.
- Volledige herbouw is uitgesloten van de premie vloerisolatie, bij nieuw aangebouwde deelconstructies geldt de premie vloerisolatie wel.
- De datum van de eindfactuur bepaalt voor welk jaar u de aanvraag kunt indienen. Wanneer de datum op de eindfactuur in 2021 ligt kunt u voor dat jaar de premie aanvragen.
- Er wordt voor het indienen van zowel het aanvraagformulier als voor de factuur een maximum gesteld van 12 maanden.
- Er wordt een minimale warmteweerstand van 2 vierkante meter Kelvin per Watt geëist om voor de premie vloerisolatie 2021 in aanmerking te komen.
- Ook een huurder kan de premie aanvragen mits de factuur in naam van huurder is uitgeschreven.
- Alle voorwaarden zijn te vinden op het aanvraagformulier van de netbeheerder.
Neem voor meer informatie over de premie vloerisolatie contact op met de netbeheerder, of vraag het aan de isolatie specialist.
Dikte vloerisolatie
Bij keuze van de dikte vloerisolatie heeft u de optie voor het dunste en dus goedkoopste isolatiemateriaal, met als doel de investering zo snel mogelijk terug te verdienen. In dat geval is het mogelijk dat de dikte van de vloerisolatie niet het optimale rendement oplevert. Wanneer er wordt gekozen om vloerisolatie platen te gebruiken zal de dikte bepaald worden door de ruimte die onder de vloer aanwezig is. Onder normale omstandigheden wordt een minimum dikte van 8 centimeter aanbevolen. Deze dikte is vrijwel universeel inzetbaar en levert een goede isolatie met oog op de kosten die ermee gemoeid zijn.
Bij Pur spuiten hangen de kosten sterk af van het gespoten volume, ook hier wordt een standaard dikte van 8 tot 10 centimeter gehanteerd. Wanneer de dikte toeneemt zullen de kosten ook toenemen. Aan de andere kant zal een dikkere isolatielaag in veel gevallen ook een hogere energie efficiëntie in de woning tot stand brengen. Het is aan te bevelen om de specialist naar de specifieke situatie te laten kijken, en op basis daarvan de meest voordelige wijze van isoleren aan te geven evenals de dikte die het meeste rendement oplevert naar gelang het budget.
Het is mogelijk dat er niet voldoende ruimte aanwezig is om de gewenste dikte vloerisolatie te gebruiken, in dat geval raden we aan het materiaal te kiezen met de hoogste isolatiewaarde voor de meest optimale besparing.
Vloerisolatie plaatsen
Om vloerisolatie te plaatsen zijn er twee primaire voorwaarden:
- De kruipruimte moet minimaal 35 centimeter hoog zijn.
- De installateurs moeten toegang hebben tot de ruimte.
Voor de hoogste levensduur van de vloerisolatie en de grootste besparing in energie is het van groot belang dat de opbouw van de vloerisolatie op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Hierbij worden normaal gesproken onderstaande vier lagen gebruikt:
Opbouw vloerisolatie
- De eerste laag is een plaat van gewapend beton met een minimale dikte van 10 centimeter. Het doel van deze laag is het remmen van vocht, stabilisatie van de vloer en weren van ongedierte.
- De tweede laag is bouwfolie die additionele bescherming biedt tegen vocht. Om de isolerende werking te optimaliseren is het mogelijk randisolatie te gebruiken.
- De derde laag bestaat uit de leidingen en chappe. Hier kunnen de leidingen voor vloerverwarming of de centrale verwarming lopen, daarover komt chappe van minimaal 8 centimeter dikte.
- De vierde laag is de afwerking van de chappe met de gewenste vloer.
Per woning kan de meest optimale manier om de vloerisolatie te plaatsen verschillen. Dit hangt af van diverse factoren waaronder de constructie van de woning, de gewenste materialen, ruimte en uiteraard het budget. Laat de isolatiespecialist u hierover voorlichten.
Vloerisolatie renovatie
In het meest gunstige geval kan de vloerisolatie worden aangebracht in een nieuwbouw woning, uiteraard is dit in de meeste situaties niet het geval. Wanneer u toch werkzaamheden aan huis zult verrichten is het verstandig om ook direct de vloerisolatie uit te voeren. Vloerisolatie bij renovatie geeft de installateur meer mogelijkheden om de isolatie optimaal uit te voeren, en u heeft minder overlast van de renovatiewerkzaamheden in huis.
Bestaande vloer isoleren
Bij een bestaande vloer isoleren zal eerst worden bepaald hoeveel ruimte er beschikbaar is, daarnaast moet de ruimte ook toegankelijk zijn. Bij vloerisolatie platen zal de werkwijze afwijken in vergelijking met het spuiten van vloeibaar isolatiemateriaal. In de meeste gevallen is er een geschikte oplossing voorhanden, de specialist zal dit ter plekke in samenspraak met u bepalen.
Hoe vloer isoleren?
Bij een vloerisolatie wordt er gewerkt in verschillende lagen, doorgaans worden er vier lagen geplaatst met ieder hun unieke functie. De standaard methode bestaat uit vier lagen met een betonplaat als eerste laag, bouwfolie als tweede laag, leidingen en chappe als derde laag en de gewenste afwerking als vierde laag. Toch zijn er verschillende manieren om een vloer te isoleren, afhankelijk van de specifieke wensen en mogelijkheden.
Er kan gewerkt worden met betonplaten, dit zijn vaste delen die als isolatiemateriaal wordt aangebracht. Pur spuiten is ook een populaire methode, hier wordt een vloeibaar materiaal ingespoten dat na enkele minuten zal uitharden. Het voordeel van Pur spuiten is de optimale dichting waarbij alle kieren en gaten worden opgevuld. Een (mogelijk) nadeel is dat deze handeling altijd door een specialist uitgevoerd dient te worden.
Hoewel het doorgaans mogelijk is om zelf de vloer te isoleren is dat in de meeste gevallen niet aan te bevelen. Een specialist zal de meest optimale wijze van vloerisolatie aanbevelen, en niet direct voor een standaard oplossing kiezen. Daarnaast zal de afwerking bij professionele installatie doorgaans ook beter zijn. Het rendement ligt dan ook hoger, en dat levert ieder jaar voordeel op. Vergeet ook niet dat u alleen bij professionele installatie in aanmerking komt voor de premie vloerisolatie.
Vloerisolatie en vloerverwarming
Warmteweerstand van de vloerconstructie wordt uitgedrukt als Rc waarde, de beste resultaten worden verkregen met een Rc waarde tussen 3.5 en 5.0. De isolatiewaarde van het isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in de Rd waarde. Om dezelfde waarde te behalen zal de benodigde dikte van het isolatiemateriaal verschillen per materiaal. Stel u zou een Rc waarde van 3.5 willen toepassen, dan zal een steenwol isolatieplaat een dikte moeten hebben van 14 centimeter, terwijl een Polyurethaan schuimplaat slechts een dikte van 7 tot 9 centimeter nodig heeft.
Hoeveel isolatie onder vloerverwarming?
Wanneer er vloerverwarming aanwezig is, adviseren we voor een zo hoog mogelijke Rc waarde te gaan. Daarbij wordt doorgaans een minimum Rc waarde van 5.0 gehanteerd. Bij vloerverwarming trekt de warmte vanuit de vloer naar boven toe, dan is het van groot belang dat de onderzijde van de verwarmingselementen goed geïsoleerd worden. Vloerverwarming met een zwevende dekvloer is de meest toegepaste methode, vloerverwarming met een hechtende vloer behoort ook tot de mogelijkheden. Bij een hechtende vloer worden de buizen zonder extra isolatie vastgemaakt, bij een zwevende dekvloer wordt er een onderlaag van reflectie folie geplaatst met daaroverheen gegalvaniseerde krimpnetten. Dit voorkomt doorscheuren omdat de laag los van de dekvloer kan krimpen en uitzetten.
Isolatie: uw vragen
- Zou ik met zolderisolatie de koudebruggen op mijn dak kunnen verminderen?
- Wat is "thermische regulatie"?
- Wat zijn de voor- en nadelen van uitwendige isolatie?
- Welke isolatiefabrikant is het meest eco-verantwoordelijk?
- Kunnen externe en interne isolatie verenigbaar zijn?
Vloerisolatie enkele regio's
Provincie Antwerpen
Antwerpen
Kapellen
Brasschaat
Geel
Turnhout
Mechelen
Brussel
Anderlecht
Halle
Ukkel
Leuven
Dilbeek
Hasselt
Tongeren
Genk
Limburg
Maasmechelen
Sint Truiden
Brugge
Ieper
Roeselare
Oostende
Knokke
Kortrijk
Gent
Aalst
Dendermonde
Sint Niklaas
Blankenberge
Middelkerke
Andere steden: