Vloerisolatie: Laat uw vloer isoleren

vloerisolatie

Een goed geïsoleerd huis is een efficiënter huis en dus synoniem met energiebesparing. Hoewel isolatie van het dak of de muren vaak de voorkeur geniet, is vloerisolatie, bij renovatie, evenzeer aan te bevelen. Ontdek de voordelen, technieken en financiële steun die beschikbaar zijn voor werkzaamheden om uw vloer te isoleren.

Opzoek naar vloerisolatie ?

Een woning moet warm en behaaglijk zijn, ook in de winter. Daarom zetten we de verwarming weer een graadje hoger, we isoleren de woning en indien nodig trekken we ook nog een extra warme trui aan. En dan hebben nog nog steeds koude voeten! De impact die isolatie van de vloer heeft op het woongenot wordt vaak onderschat, en de voordelen reiken verder dan warmte alleen. Steeds meer mensen kiezen voor isolatie van de vloer, en met moderne materialen is er veel mogelijk, in korte tijd en tegen relatief lage kosten. Op deze pagina leest u meer over isolatie van de vloer, wat er zoal mogelijk is en hoe u hiermee het beste aan de slag kunt kunt gaan. Vraag gratis offertes aan bij Isolatiewerken JK

Gratis offerte vloerisolatie

De methode om een isolerende vloer te maken kan verschillen. Zo kan een betonnen vloer van bovenaf geïsoleerd worden, het is ook mogelijk om eerst de isolatielaag aan te brengen en daarna een nieuwe laag beton te gieten. De beste methode hangt af van de woning, de wijze waarop deze gebouwd is, de wensen van de bewoners en uiteraard ook het beschikbare budget. Informeer altijd naar de mogelijkheden en laat de specialist advies op maat uitbrengen alvorens een beslissing te nemen. Isolatie van de vloer is een ingreep in huis waar u lang plezier van zult hebben mits dit goed wordt uitgevoerd.

opbouw vloerisolatie

Waarom vloerisolatie verbeteren bij renovatie?

Vloerisolatie is een methode die bestaat uit het aanbrengen van een isolerend materiaal om het warmteverlies van de vloer van uw huis te beperken.

Als dit niet is gebeurd tijdens de bouw van uw huis, kan vloerisolatie worden overwogen voor renovatie. Inderdaad, het stelt u in staat om :

 • Verminder warmteverlies van 7 tot 10% van het warmteverlies van uw huis;
 • uw verwarmingsrekening te verlagen;
 • om de thermische inertie van de grond te bevorderen;
 • uw thermisch en akoestisch comfort te verbeteren;
 • de energieklasse van uw huis te verhogen wanneer u het doorverkoopt.

Zoals bij elk type isolatie, bestaan de werkzaamheden uit het aanbrengen van thermische isolatie, in de vorm van panelen of losse isolatie. Voor de vloer moet bijzondere aandacht worden besteed aan de afwerking en met name aan koudebruggen: de isolatie moet ononderbroken over het gehele te renoveren oppervlak worden uitgevoerd en moet zowel de vloersteunen als de aansluitingen met de wanden omvatten.

Twee methoden zijn mogelijk. Goedkope, van buitenaf aangebrachte isolatie aan de binnenzijde van de vloer, maar dit veronderstelt dat men over een voldoende grote kruipruimte beschikt. Isolatie van binnenuit, die gemakkelijker te installeren is, maar minder efficiënt is.

Vloerisolatie van binnenuit

Het is niet altijd mogelijk de vloer van buitenaf te isoleren. Er zijn echter andere oplossingen voorhanden, zoals het isoleren van de vloer van binnenuit. De isolatie wordt op het oppervlak van de vloer gelegd en bedekt met een vloerbedekking om te kunnen circuleren. Deze methode is even doeltreffend omdat u 10% op uw verwarmingskosten kunt besparen.

Vloerisolatie van binnenuit

Voordelen

 • Vloerplaat: maakt de installatie van vloerverwarming mogelijk.
 • Isolatie: gemakkelijk te installeren.

Nadelen

 • Tegel: de hoogte van het plafond zal met ongeveer 15 cm worden verminderd.
 • Isolatie: het prestatieniveau is laag.
 • Insufflatie: de isolatie is niet homogeen en beperkt door de diepte van de balken.

Installatietechnieken voor uw vloerisolatie van binnenuit

Vloerisolatie van binnenuit is nodig wanneer de onderkant van de vloer niet toegankelijk is (als uw woning geen kelder, kruipruimte, garage, enz. heeft).

Om de vloer te isoleren kunt u kiezen uit twee vormen van isolatie :

 • paneel isolatie.
 • losse isolatie.

Het leggen van een zwevende plaat

Deze techniek bestaat erin isolatiepanelen op een vloer te plaatsen. Vervolgens wordt een dekvloer of een zwevende plaat gegoten waarop ofwel een gelijmde vloerbedekking wordt aangebracht, ofwel een dichtingsmortel om de tegels te leggen.

Isolatie blazen in het frame tussen de balken

Deze techniek bestaat uit het gedeeltelijk verwijderen van de vloer, vervolgens opvullen met los vulmateriaal of onder druk aangebrachte isolatie tussen de draagbalken en ten slotte het terugleggen van de vloer. Daartoe moet u ervoor zorgen dat de isolatie compatibel is met het elektrische systeem. Deze oplossing geniet de voorkeur wanneer u geen ruimte in uw kamer wilt verliezen.

Gratis offerte vloerisolatie

Vloerisolatie van buitenaf

Er bestaan verschillende vloerisolatietechnieken, de keuze van de techniek hangt af van de toegankelijkheid van de lage vloer. Hier benaderen we vloerisolatie van buitenaf, de isolatie wordt aan de onderkant van de vloer bevestigd en komt uit in een onverwarmde ruimte. Dankzij deze werkzaamheden kunt u tot 10% besparen op uw verwarmingskosten.

Vloerisolatie van buitenaf

Voordelen

 • Goedkoop en eenvoudig te implementeren.
 • Geen invloed op de plafondhoogte van het huis.
 • Het werk wordt gedaan zonder de meubels te verplaatsen.

Nadelen

 • Vereist voldoende kruipruimte hoogte.

Installatietechnieken voor uw vloerisolatie van buitenaf

Dit is de isolatie van de lage vloer van het huis, gelegen boven een kruipruimte of onverwarmde ruimte (kelder, garage, souterrain). Zelfs als uw vloer al geïsoleerd is, kan de isolatie vaak nog worden verbeterd, zodat u energie kunt besparen. Er bestaan verschillende isolatietechnieken, de keuze van de techniek hangt af van de toegankelijkheid van de lage vloer.

Het leggen van isolatieplaten aan de onderzijde

Composietpanelen worden mechanisch bevestigd aan de onderzijde van de vloeren. Zij kunnen ook op een metalen raamwerk worden bevestigd.

Flocking aan de onderkant

Deze techniek bestaat erin een laag inblaasisolatie bestaande uit losse vulisolatie en een bindmiddel op een willekeurige drager te spuiten.

De vloer van het huis isoleren om warmteverlies te beperken

Een huis verliest warmte door al zijn buitenmuren. Verliezen via de grond kunnen 10% van het warmteverlies in een huis uitmaken en 10% van de verwarmingsfactuur drukken. Door de vloer te isoleren, kunnen de energiekosten op lange termijn worden verlaagd. Hoe werkt vloerisolatie

Een eenvoudige installatie wanneer er een onverwarmde kelder is (kelder...)

Het is mogelijk de vloer gemakkelijk te isoleren wanneer de vloerplaat van onderaf toegankelijk is: via een kelder of een andere onverwarmde ruimte. Het is mogelijk om de isolatie zelf aan te brengen of een beroep te doen op een vakman. In alle gevallen moet grote aandacht worden besteed aan de afwerking.
Leggen van vloerisolatie

Bereken uw verwarmingsbesparing

Maak gebruik van een gratis offerte om de isolatie van uw huis te simuleren. Wij houden rekening met de aard van uw kelder, muren en dak en met het volume van de te verwarmen ruimtes om u een nauwkeurige schatting te geven van de besparingen die u kunt realiseren op uw verwarmingsfactuur.

Gratis offerte vloerisolatie

Blijvende besparingen op uw verwarmingsfactuur

Vloerisolatie helpt om de verwarmingsfactuur op lange termijn te verlagen. De werkzaamheden vormen een investering, maar de aankoopprijs kan worden verlaagd dankzij een belastingkrediet en regionale steun. Vloerisolatie is dus een economische oplossing die zichzelf snel kan terugverdienen.
Prijs van vloerisolatie

Vloerisolatie: een duurzame en ecologische oplossing

Door de vloer te isoleren, vermindert u de energiebehoefte van uw huis. U handelt dus op duurzame wijze om de hulpbronnen van de planeet te behouden. Om nog verder te gaan in het respect voor het milieu, is het interessant om ecologische materialen te gebruiken (houtvezel, hennep, cellulose...).
Ecologische impact vloerisolatie

De technische kenmerken van een isolator

De technische kenmerken aan de hand waarvan de prestaties van een isolatie kunnen worden beoordeeld, zijn :

 • Het geleidingsvermogen van de isolatie
 • Dikte
 • Thermische weerstand

Technische gegevens vloerisolatie

Van onderen of van boven isoleren?

Warmteverlies via de grond is aanzienlijk. Door te isoleren kunt u energie besparen en zo de uitgaven in verband met warmteverlies door de grond verminderen, die tot 10% van de verwarmingsfactuur kunnen vertegenwoordigen (gas, stookolie, hout, elektriciteit...). Er rijst nog een vraag: is het beter de vloer van bovenaf of van onderaf te isoleren?
Is het beter om van onderen of van boven te isoleren?

soorten vloerisolatie

Er zijn verschillende soorten vloerisolatie, daarbij is er niet één methode aan te wijzen die objectief het beste is. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. De drie meest voorkomende methoden zijn:

 • Isolerende chape: Dit is een isolerend beton dat bestaat uit een combinatie van cement en een isolerend materiaal. Dit materiaal wordt gemaakt van polystyreen korrels die een diameter van twee tot zes millimeter hebben. Om de optimale isolatiewaarde te verkrijgen zal isolerende chape of isolatiebeton toegepast worden in combinatie met een andere methode.
 • Pur spuiten: Wanneer we de verschillende isolatiemethoden met elkaar vergelijken scoort Pur het beste. Dit komt door de uitstekende afdichting waarbij elk gat gesloten wordt. Pur spuiten moet door een specialist uitgevoerd worden, het is een nauwkeurige klus die daarmee ook wat duurder kan uitpakken dan alternatieve methoden. U kunt zelf kiezen voor de dikte, de snelle wijze van pur spuiten is een bijkomend voordeel omdat overlast in huis wordt geminimaliseerd.
 • Isolatieplaten vloer: De EPS platen ofwel Geëxpandeerd Polystyreen zijn zeer in trek vanwege de hoge isolatiewaarde en de eenvoudige wijze van plaatsen. De platen zijn drukbestendig en worden bevestigd op een effen ondergrond. Zo zal de vloer niet inzakken of scheuren.

Verder op deze pagina zullen we iedere methode nader toelichten inclusief de voordelen en nadelen.

Isolatiechape

isolerende chape

Bij de meest voorkomende vorm van isolerende chape wordt de chape gecombineerd met korrels van polystyreen. Dit type biedt de meeste isolatie. De isolerende waarde komt door de korrels die een diameter hebben van twee tot zes millimeter. De korrels worden gemengd met cement en water. Hoewel er ook wel zand wordt gebruikt heeft dat een nadelige invloed op de isolatiewaarde. Wanneer er polystyreen gebruikt wordt in de isolerende chape hoeft de afwerkingschape niet gewapend te worden. Het is ook mogelijk om de isolerende chape op basis van Pur granulaten te maken, Pur schuim wordt ook gebruikt om de isolerende chape geheel te vervangen. De lambdawaarde ligt iets lager met een Pur isolerende chape. Schuimbeton is een vloeibaar type chape die eenvoudig te installeren is vanwege de vloeibare consistentie. Vanwege de lagere isolatiewaarde kan het overigens niet als isolerende chape worden aangemerkt. Het is wel een oplossing bij gebruik in holle ruimtes.

Kostprijs chape

Wanneer de prijs van isolerende chape wordt vergeleken met reguliere chape zal deze hoger uitvallen. Gemiddeld kunt u een prijs aanhouden van 30 tot 35 euro per vierkante meter. De arbeidskosten zijn hierin reeds meegeteld. Wanneer er een grote oppervlakte geïsoleerd moet worden vallen de prijzen vaak gunstiger uit.

Gespoten Pur vloerisolatie

gespoten vloerisolatie pur

Pur is een afkorting voor polyurethaan en wordt veelvuldig gebruikt om vloeren en daken te isoleren. Dit type isolatie wordt als schuim aangebracht, bij het Pur spuiten wordt het oppervlak direct behandeld waardoor alle gaten en kieren gedicht worden. Pur spuiten is ideaal omdat het een snel en efficiënt proces is, met zeer goede isolerende eigenschappen. Pur spuiten is mogelijk in vele situaties; gelijkvloers, bij tussenvloeren en zoldervloeren. Het materiaal is een combinatie van polyol en isocyanaat. Bij het Pur spuiten ontstaat er binnen slechts enkele minuten een hard materiaal waarbij het percentage aan gesloten cellen zeer hoog is, tot wel 95%. Omdat de bovenzijde van het gespoten schuim niet egaal is, dient deze voor het plaatsen van eventuele vloerverwarming eerst glad geschuurd te worden. Omdat het een chemisch product betreft is een vakkundige professional noodzakelijk om de Pur te spuiten. Wat isolatie betreft is er geen beter alternatief, dit is te zien aan de opmerkelijk lage lambda waarde.
Lees hier alles over gespoten PUR.

Pur isolatie prijs per m2

De prijzen per vierkante meter Pur spuiten kan variëren omdat het mogelijk is om in verschillende dikten te spuiten. De aanvangsprijs ligt ongeveer op 25 euro per vierkante meter. Informeer naar alle mogelijkheden en prijzen inclusief arbeidskosten.

Vloerisolatie platen

EPS platen vloerisolatie

Isolatieplaten op de vloer is de meest bekende en ook de meest eenvoudige wijze van vloerisolatie. Er zijn verschillende soorten isolatieplaten op de vloer waarvan dit de vijf meest gebruikte materialen zijn:

 • PIR platen: Dit is een harde plaat van schuimstof met een hoge resistentie tegen vuur. De thermische eigenschappen zijn zeer goed, zelfs wanneer er gebruik wordt gemaakt van dunne platen. PIR platen kunnen gebruikt worden bij daken van PVC of EPDM.
 • PUR platen: Deze platen van polyurethaan behoren tot de meest gebruikte isolatieplaten voor de vloer. De platen isoleren beter dan de schuim variant. Daarnaast is het niet nodig om de omgeving af te plakken. PUR platen zijn te gebruiken voor zowel de vloer, het dak en spouwmuren.
 • XPS platen: Hoewel deze platen vaak worden gebruikt bij daken, gevels en spouwmuren zijn ze wel degelijk ook geschikt als isolatieplaten voor de vloer omdat ze drukvast zijn. De isolatiewaarde is goed, verwerking van deze platen is eenvoudig dankzij een systeem met tanden en groeven.
 • EPS platen: Net als XPS platen worden deze platen gemaakt van Polystyreen. Ze zijn vooral bekend als bescherming van huishoudelijke toestellen. Met name het lichte gewicht maakt EPS platen zeer eenvoudig om te gebruiken.
 • Glaswol platen: Wanneer de ondergrond onregelmatig is, of een buiging heeft, kunnen glaswol isolatieplaten uitkomst bieden. Hoewel glaswol bijna volledig uit lucht bestaat is het toch een geschikt isolatiemateriaal. Daarnaast kan er ook rotswol worden gebruikt, dit materiaal heeft een betere akoestische waarde en is beter voor het milieu.

Vloerisolatie prijs

kosten vloerisolatie

Om de vloerisolatie prijs per m2 te bepalen is het belangrijk om als eerste het materiaal van de isolatieplaten te bepalen. De goedkoopste optie zijn EPS platen met een prijs van ongeveer 10 euro per vierkante meter op basis van een plaat met tien centimeter dikte. De prijzen van PIR platen variëren tussen de 7 en 18 euro per vierkante meter. Bij XPS platen liggen de bedragen tussen ongeveer 12 tot 16 euro per vierkante meter. Dit zijn de gemiddelde prijzen zonder de kosten voor plaatsing.

Wanneer de vloerisolatie prijs per m2 berekend wordt, is het van belang om ook de kosten voor de plaatsing in acht te nemen. Hoewel het plaatsen van isolatieplaten zelf is uit te voeren adviseren we om hiervoor specialisten in te schakelen. Allereerst zal de plaatsing sneller verlopen, zo levert de handeling een minimum aan overlast op. De vaklieden weten ook precies hoe de isolatieplaten optimaal gemonteerd moeten worden om het hoogste rendement te behalen. Daarnaast zult er ook eventuele problemen in de toekomst mee vermijden.

Laat u vooraf goed inlichten over de mogelijkheden, de materialen en de kosten voor het materiaal en de installatie. Bij grotere opdrachten kan de vloerisolatie prijs per m2 voordeliger uitpakken, met name door de besparing op de manuren.

Premie vloerisolatie

Bij diverse soorten isolatie bestaan er mogelijkheden voor premies vanuit de Vlaamse regering. Naast de besparing op de energiekosten kunt u ook gebruik maken van een een besparing op de isolatiekosten. De standaard premie bedraagt zes euro per vierkante meter, wanneer het een beschermde afnemer betreft wordt de premie nog eens met 50 procent verhoogd tot 9 euro per vierkante meter. Een beschermde afnemer is iemand die recht heeft op de sociale maximum tarieven voor aardgas en elektriciteit. De netbeheerder zal de aanvraag in behandeling nemen en na goedkeuring de premie vloerisolatie op uw rekening storten.

Premie vloerisolatie 2021

Er zijn een aantal voorwaarden gesteld voor de premie vloerisolatie 2021 waaronder:

 • De vloerisolatie moet door een aannemer geplaatst worden.
 • De isolatie wordt geplaatst op de volle grond, op het plafond van de kelder of een verluchte ruimte die zich onder een verwarmde ruimte bevindt.
 • De woning moet voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet of de bouwaanvraag is ingediend voor 1 januari 2006.
 • Volledige herbouw is uitgesloten van de premie vloerisolatie, bij nieuw aangebouwde deelconstructies geldt de premie vloerisolatie wel.
 • De datum van de eindfactuur bepaalt voor welk jaar u de aanvraag kunt indienen. Wanneer de datum op de eindfactuur in 2021 ligt kunt u voor dat jaar de premie aanvragen.
 • Er wordt voor het indienen van zowel het aanvraagformulier als voor de factuur een maximum gesteld van 12 maanden.
 • Er wordt een minimale warmteweerstand van 2 vierkante meter Kelvin per Watt geëist om voor de premie vloerisolatie 2021 in aanmerking te komen.
 • Ook een huurder kan de premie aanvragen mits de factuur in naam van huurder is uitgeschreven.
 • Alle voorwaarden zijn te vinden op het aanvraagformulier van de netbeheerder.

Neem voor meer informatie over de premie vloerisolatie contact op met de netbeheerder, of vraag het aan de isolatie specialist.

Dikte vloerisolatie

Bij keuze van de dikte vloerisolatie heeft u de optie voor het dunste en dus goedkoopste isolatiemateriaal, met als doel de investering zo snel mogelijk terug te verdienen. In dat geval is het mogelijk dat de dikte van de vloerisolatie niet het optimale rendement oplevert. Wanneer er wordt gekozen om vloerisolatie platen te gebruiken zal de dikte bepaald worden door de ruimte die onder de vloer aanwezig is. Onder normale omstandigheden wordt een minimum dikte van 8 centimeter aanbevolen. Deze dikte is vrijwel universeel inzetbaar en levert een goede isolatie met oog op de kosten die ermee gemoeid zijn.

Bij Pur spuiten hangen de kosten sterk af van het gespoten volume, ook hier wordt een standaard dikte van 8 tot 10 centimeter gehanteerd. Wanneer de dikte toeneemt zullen de kosten ook toenemen. Aan de andere kant zal een dikkere isolatielaag in veel gevallen ook een hogere energie efficiëntie in de woning tot stand brengen. Het is aan te bevelen om de specialist naar de specifieke situatie te laten kijken, en op basis daarvan de meest voordelige wijze van isoleren aan te geven evenals de dikte die het meeste rendement oplevert naar gelang het budget.

Het is mogelijk dat er niet voldoende ruimte aanwezig is om de gewenste dikte vloerisolatie te gebruiken, in dat geval raden we aan het materiaal te kiezen met de hoogste isolatiewaarde voor de meest optimale besparing.

Vloerisolatie plaatsen

Om vloerisolatie te plaatsen zijn er twee primaire voorwaarden:

 • De kruipruimte moet minimaal 35 centimeter hoog zijn.
 • De installateurs moeten toegang hebben tot de ruimte.

Voor de hoogste levensduur van de vloerisolatie en de grootste besparing in energie is het van groot belang dat de opbouw van de vloerisolatie op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Hierbij worden normaal gesproken onderstaande vier lagen gebruikt:

Opbouw vloerisolatie

 1. De eerste laag is een plaat van gewapend beton met een minimale dikte van 10 centimeter. Het doel van deze laag is het remmen van vocht, stabilisatie van de vloer en weren van ongedierte.
 2. De tweede laag is bouwfolie die additionele bescherming biedt tegen vocht. Om de isolerende werking te optimaliseren is het mogelijk randisolatie te gebruiken.
 3. De derde laag bestaat uit de leidingen en chappe. Hier kunnen de leidingen voor vloerverwarming of de centrale verwarming lopen, daarover komt chappe van minimaal 8 centimeter dikte.
 4. De vierde laag is de afwerking van de chappe met de gewenste vloer.

Per woning kan de meest optimale manier om de vloerisolatie te plaatsen verschillen. Dit hangt af van diverse factoren waaronder de constructie van de woning, de gewenste materialen, ruimte en uiteraard het budget. Laat de isolatiespecialist u hierover voorlichten.

Vloerisolatie renovatie

In het meest gunstige geval kan de vloerisolatie worden aangebracht in een nieuwbouw woning, uiteraard is dit in de meeste situaties niet het geval. Wanneer u toch werkzaamheden aan huis zult verrichten is het verstandig om ook direct de vloerisolatie uit te voeren. Vloerisolatie bij renovatie geeft de installateur meer mogelijkheden om de isolatie optimaal uit te voeren, en u heeft minder overlast van de renovatiewerkzaamheden in huis.

Bestaande vloer isoleren

Bij een bestaande vloer isoleren zal eerst worden bepaald hoeveel ruimte er beschikbaar is, daarnaast moet de ruimte ook toegankelijk zijn. Bij vloerisolatie platen zal de werkwijze afwijken in vergelijking met het spuiten van vloeibaar isolatiemateriaal. In de meeste gevallen is er een geschikte oplossing voorhanden, de specialist zal dit ter plekke in samenspraak met u bepalen.

Hoe vloer isoleren?

Bij een vloerisolatie wordt er gewerkt in verschillende lagen, doorgaans worden er vier lagen geplaatst met ieder hun unieke functie. De standaard methode bestaat uit vier lagen met een betonplaat als eerste laag, bouwfolie als tweede laag, leidingen en chappe als derde laag en de gewenste afwerking als vierde laag. Toch zijn er verschillende manieren om een vloer te isoleren, afhankelijk van de specifieke wensen en mogelijkheden.

Er kan gewerkt worden met betonplaten, dit zijn vaste delen die als isolatiemateriaal wordt aangebracht. Pur spuiten is ook een populaire methode, hier wordt een vloeibaar materiaal ingespoten dat na enkele minuten zal uitharden. Het voordeel van Pur spuiten is de optimale dichting waarbij alle kieren en gaten worden opgevuld. Een (mogelijk) nadeel is dat deze handeling altijd door een specialist uitgevoerd dient te worden.

Hoewel het doorgaans mogelijk is om zelf de vloer te isoleren is dat in de meeste gevallen niet aan te bevelen. Een specialist zal de meest optimale wijze van vloerisolatie aanbevelen, en niet direct voor een standaard oplossing kiezen. Daarnaast zal de afwerking bij professionele installatie doorgaans ook beter zijn. Het rendement ligt dan ook hoger, en dat levert ieder jaar voordeel op. Vergeet ook niet dat u alleen bij professionele installatie in aanmerking komt voor de premie vloerisolatie.

Vloerisolatie en vloerverwarming

Warmteweerstand van de vloerconstructie wordt uitgedrukt als Rc waarde, de beste resultaten worden verkregen met een Rc waarde tussen 3.5 en 5.0. De isolatiewaarde van het isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in de Rd waarde. Om dezelfde waarde te behalen zal de benodigde dikte van het isolatiemateriaal verschillen per materiaal. Stel u zou een Rc waarde van 3.5 willen toepassen, dan zal een steenwol isolatieplaat een dikte moeten hebben van 14 centimeter, terwijl een Polyurethaan schuimplaat slechts een dikte van 7 tot 9 centimeter nodig heeft.

Hoeveel isolatie onder vloerverwarming?

Wanneer er vloerverwarming aanwezig is, adviseren we voor een zo hoog mogelijke Rc waarde te gaan. Daarbij wordt doorgaans een minimum Rc waarde van 5.0 gehanteerd. Bij vloerverwarming trekt de warmte vanuit de vloer naar boven toe, dan is het van groot belang dat de onderzijde van de verwarmingselementen goed geïsoleerd worden. Vloerverwarming met een zwevende dekvloer is de meest toegepaste methode, vloerverwarming met een hechtende vloer behoort ook tot de mogelijkheden. Bij een hechtende vloer worden de buizen zonder extra isolatie vastgemaakt, bij een zwevende dekvloer wordt er een onderlaag van reflectie folie geplaatst met daaroverheen gegalvaniseerde krimpnetten. Dit voorkomt doorscheuren omdat de laag los van de dekvloer kan krimpen en uitzetten.

vloerisolatie pur kostprijs

Isolatie: uw vragen

 • Zou ik met zolderisolatie de koudebruggen op mijn dak kunnen verminderen?
 • Wat is "thermische regulatie"?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van uitwendige isolatie?
 • Welke isolatiefabrikant is het meest eco-verantwoordelijk?
 • Kunnen externe en interne isolatie verenigbaar zijn?

Vloerisolatie enkele regio's

Provincie Antwerpen

Antwerpen
Kapellen
Brasschaat
Geel
Turnhout
Mechelen

Provincie Vlaams-Brabant

Brussel
Anderlecht
Halle
Ukkel
Leuven
Dilbeek

Provincie Limburg

Hasselt
Tongeren
Genk
Limburg
Maasmechelen
Sint Truiden

Provincie West-Vlaanderen

Brugge
Ieper
Roeselare
Oostende
Knokke
Kortrijk

Provincie Oost-Vlaanderen

Gent
Aalst
Dendermonde
Sint Niklaas
Blankenberge
Middelkerke

Andere steden:

Blankenberge
Berchem
Deurne
Lier