Ventilatie van de kruipruimte
De kruipruimte, gelegen onder de eerste verdieping van een gebouw, vervult verschillende taken. Zo voorkomt de aanwezigheid ervan bijvoorbeeld dat vocht van de vloer langs de muren omhoog stijgt. Bovendien zal er bij een overstroming water in de kruipruimte stromen. Het zal ook de stabiliteit van het gebouw waarborgen in geval van een aardbeving. Ventilatie is echter verplicht om de ruimte gezond te houden. Deze ventilatie is ook nodig om radongas af te voeren dat uit de kelder opstijgt en zich daar kan concentreren. Er moeten regels worden gevolgd, wil het effectief zijn.
Waarom is het nodig de kruipruimte te ventileren?
Het ventileren van een kruipruimte helpt om deze hygiënisch te houden en onaangename geuren veroorzaakt door schimmel en stilstaand water te verdrijven.
Verschillende andere redenen maken het noodzakelijk om een kruipruimte te ventileren:
- Om de levensduur van de constructie te verzekeren: het ventileren van de kruipruimte helpt om vocht uit de basis van een gebouw te verwijderen. Dit elimineert het risico van capillaire opstijging. Het voorkomt ook de verzwakking van de funderingen, die dreigen te scheuren als ze voortdurend vochtig zijn. Door ventilatie wordt ook de boven de kruipruimte gelegen plaat gespaard en daarmee de kwaliteit van het leven van de bewoners van het huis, omdat zij beschermd zijn tegen allerlei ongemakken en aandoeningen van de luchtwegen. Tenslotte, als het huis wordt gebouwd op land dat gemakkelijk onder water kan komen te staan, moet ervoor worden gezorgd dat de funderingen tijdens de bouw waterdicht worden gemaakt.
- Ventilatie van de kruipruimte is verplicht voordat gasleidingen worden geïnstalleerd. Het is mogelijk om de gasleidingen door een kruipruimte te leiden, zolang deze maar goed geventileerd en toegankelijk is. Een andere voorwaarde is dat in dit gebied geen mechanische verbindingen worden gemaakt.
- Radon evacueren: dit radioactieve en kankerverwekkende gas dat uit de grond sijpelt, kan zich uiteindelijk ophopen in de kruipruimte en opstijgen in de kamers van de woning.
Wat moet ik doen om de kruipruimte te ventileren?
Een eerste oplossing is het aanbrengen van luchtroosters, zodat de ventilatie op een natuurlijke manier plaatsvindt. Op deze manier kunt u vertrouwen op de luchtstroom om de muffe lucht te verdrijven. Bovendien moet de totale oppervlakte van de openingen overeenkomen met ten minste 5 ‰ van de oppervlakte van de te ventileren ruimte.
De luchtroosters kunnen :
- eenvoudige klusters van draadgaas die de lucht laten circuleren en tegelijk de insleep van kleine dieren en het binnendringen van allerlei afval voorkomen.
- een buis aan het uiteinde waarvan een rooster van roestvrij staal of PVC is bevestigd. Het kan ook worden voorzien van een ventilatiekap.
- een luchtkanaal bedekt met een gaas.
Het kan echter voorkomen dat deze openingen niet voldoende trek geven om de kruipruimte effectief te ventileren. De luchtstroomsnelheid zal ook afhangen van de blootstelling van het huis en de snelheid van de wind die op grondniveau waait. Er kunnen verschillende oplossingen worden gebruikt om de kruipruimte droog te houden:
- Installatie van een ventilator in de kruipruimte: het apparaat pompt warme lucht uit de kamers op de bovenverdieping door de ruimte onder onderdruk te zetten. Dit ventilatiesysteem wordt elk uur automatisch gedurende ongeveer 20 minuten geactiveerd.
- Het gebruik van een luchtontvochtiger zal de atmosfeer en de voorwerpen in de kruipruimte drogen om de groei van schimmels en micro-organismen te voorkomen.
- Door de vloer te bedekken met een vochtscherm wordt voorkomen dat water uit de vloer in de kruipruimte verdampt. De muren moeten ook geïsoleerd worden.
Effect op verwarmingsbehoeften thuis
Ventileren van de kruipruimte betekent dat er in de winter koude lucht in de kruipruimte wordt gezogen, waardoor het interieur van het huis waarschijnlijk zal afkoelen en de verwarmingskosten van de bewoners zullen stijgen. Geconfronteerd met dit verschijnsel zouden veel mensen geneigd zijn de vloer van de woning te isoleren, zodat de warmte uit hun woonvertrekken niet verloren gaat in de kelder. Dit is echter een vergissing, omdat vocht dan op het plafond van de kruipruimte condenseert. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de leidingen in de winter ook in de kruipruimte kunnen bevriezen. Het belangrijkste is om de kruipruimte te isoleren en mee te verwarmen met de rest van het huis! U isoleert de vloer met een dampscherm en dicht vervolgens de funderingsmuren af. De ruimte wordt dan verwarmd met geforceerde luchtverwarming om de temperatuur op 15°C te houden.
Isolatie: uw vragen
- Welke isolatiefabrikant is het meest eco-verantwoordelijk?
- Zou ik met zolderisolatie de koudebruggen op mijn dak kunnen verminderen?
- Moet ik voorrang geven aan isolatie van buitenaf?
- Wat zijn de voor- en nadelen van binnenisolatie?