Alles wat u moet weten over thermische isolatie van vloeren in kelders

Omdat het een prachtige leefruimte kan bieden, wordt het souterrain steeds meer als zodanig gebruikt door eigenaars van huizen met kelders. Speelkamer of ontvangstruimte, kantoor, slaapkamers en doucheruimte zijn daar denkbaar met een goede thermische isolatie. Een beetje aandacht voor dit essentiële aspect van de kelderindeling.

Waarom een kelder isoleren?

Als uw kelder is beschouwd als een opslagruimte of een technische ruimte (boiler, boiler...), biedt hij toch een reëel potentieel voor transformatie. Als je kinderen opgroeien, hebben ze dan behoefte om bij hun vrienden te zijn? Vind je het leuk om in grote getalen te entertainen? Wil je thuis werken? Wil je een van je ouders verwelkomen? Thermische isolatie in uw kelder transformeert uw huis door de leefruimte te vergroten. Door de regels van de kunst op dit gebied te respecteren, zult u zeer aangename kamers verkrijgen die niet veel te benijden zullen hebben van de anderen!

Speciale beperkingen voor kelderisolatie

Oorspronkelijk ontworpen als kelder, opslagruimte of garage, is de kelder niet specifiek geïsoleerd voor de bouw. In feite is het niet mogelijk om in de huidige toestand een leefruimte te creëren in termen van comfort en gezondheid. De kelder bevindt zich per definitie in een zeer bijzondere omgeving: de buitenmuren staan in direct contact met de grond en bieden weinig of geen openingen naar buiten. Vochtbeperkingen zijn alomtegenwoordig, terwijl de thermische regulatie regels volgt die enigszins verschillen van die welke aan de oppervlakte worden waargenomen. Deze bijzondere beperkingen vragen om specifieke antwoorden. Het is belangrijk op te merken dat de thermische isolatie van de kelder de facto leidt tot een verbetering van de algemene isolatie van het huis: de warmte-uitwisselingen tussen de kelder en de begane grond zullen verdwijnen, waardoor het warmteverlies via de vloer van deze laatste wordt geëlimineerd.

Essentiële punten voor thermische isolatie van kelders

Zoals altijd moet u vloeren, muren en plafonds isoleren en, indien beschikbaar, vleugels met een goede thermische weerstand kiezen. Voordat je iets doet, maak je zorgen over de luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit is van cruciaal belang voor het comfort en de duurzaamheid van toekomstige kamers. Met de installatie van een gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem met dubbel debiet kunt u de vochtigheidsgraad in de kamer regelen zonder al te veel van de gewenste warmte of koelte te verliezen. De te isoleren oppervlakken moeten met een waterafstotend product worden behandeld alvorens de isolatie wordt aangebracht. Alle grote doe-het-zelfzaken bieden tegenwoordig hoogwaardige producten aan. Deze stap mag in geen geval worden overgeslagen, want de gevolgen van vochtigheid zijn al snel desastreus voor uw huis en het welzijn van de bewoners. Ga dan verder met de isolatie van elk oppervlak:

  • de vloer: breng een dampscherm aan (polyethyleenfolie) over het gehele oppervlak, met een verhoging van 3 tot 5 centimeter langs de wanden. Zo kunt u uw isolatie aanbrengen voordat u de gekozen bekleding aanbrengt. Polystyreen-, polyurethaan- of vezelgipsplaten zijn perfecte vloerisolaties.
  • muren: als de muren van uw kelder perfect recht zijn, kunt u overwegen uw isolatie te lijmen. Zo niet, dan zult u het moeten installeren via een metalen frame. Polystyreen, polyurethaan, minerale wol, hennep of kurk bieden een perfecte isolatie onder gipsplaten.
  • het plafond: dezelfde techniek als die voor de muren. Omwille van hun gemakkelijke plaatsing worden kurkpanelen niettemin aanbevolen. Een te verlijmen of te schroeven product met een goede thermische weerstand.
thermische isolatie van de keldervloer

PS: verwar capillaire stijging niet met vochtigheid.

Als de vochtigheid in een kelder normaal is en gemakkelijk kan worden beheerst met geschikte producten en de installatie van een CMV, is capillaire opstijging het gevolg van een abnormale waterstroom langs de muren. Controleer bijvoorbeeld de regenpijpen van uw goten! Maar al te vaak laten ze het water dat zich op het dak heeft verzameld gewoon los aan de voet van uw buitenmuren. Het is van essentieel belang om een echte opvang van regenwater te creëren naar een put die van het huis is verwijderd.

Hoeveel kost het?

Het isoleren van een toegankelijke kelder kost tussen 55 en 70 euro/m² (inclusief belasting), afhankelijk van het gebruikte type isolatie. Dit is zeker een aanzienlijke uitgave, maar het is niet zonder positieve budgettaire gevolgen. Deskundigen schatten dat de kelder 7 tot 20% bijdraagt aan het energieverlies van het huis. Door de kelder goed te isoleren, zal de eigenaar zijn energierekening zien wegsmelten! Besparingen die, als ze elk jaar herhaald worden, zichzelf op lange termijn terugbetalen. Bovendien verhoogt de aanwezigheid van een goed geïsoleerde afgewerkte kelder de marktwaarde en aantrekkelijkheid van het huis aanzienlijk. Een niet te verwaarlozen meerwaarde bij doorverkoop.

Isolatie: uw vragen

  • Welke fabrikant van isolatiemateriaal is het meest milieuvriendelijk?
  • Welke belastingvermindering kan ik verwachten als ik de isolatie van mijn woning verbeter?
  • Kunnen buiten- en binnenisolatie verenigbaar zijn?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van binnenisolatie?