Geluidsisolatie vloer: de juiste oplossing kiezen

Te veel lawaai kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Wanneer u in een huis met twee verdiepingen woont, hangt het vaak van de kwaliteit van de geluidsisolatie van de vloer af of u zich kunt beschermen tegen geluidsoverlast of tegen het lawaai van minder gevoelige buren.

Wat is geluidsisolatie of bodemgeluidsisolatie?

Er zijn twee soorten geluid die door een vloer kunnen gaan:

  • contactgeluid veroorzaakt door voetstappen, vallende voorwerpen ....
  • luchtgeluid veroorzaakt door spraakuitbarstingen, televisie, muziek...

Het doel van geluidsisolatie is de onderdrukking of demping van de voortplanting van deze contact- of luchtgeluiden die rechtstreeks van de bovenverdieping naar de benedenverdieping worden overgebracht, soms in de vorm van trillingen door de muren heen.

De geldende akoestische voorschriften (RA 2000) leggen een maximaal grensniveau van 58 dB (A) tussen appartementen op met betrekking tot contactgeluid, waardoor de vloer moet worden geïsoleerd door middel van een vloerbehandeling.

Akoestisch rendement werkt volgens het principe van massa/uitgang/massa en de invoeging van een isolator die tussen twee massa's is ingesloten.

De akoestische isolatie van de vloer wordt bijzonder aanbevolen :

  • in de aanwezigheid van lawaaierige vloeren,
  • als de geluiden zich sterk verspreiden van de ene verdieping naar de andere
  • als de buren op de verdieping eronder last hebben van het lawaai van de buren erboven en omgekeerd,
  • voor een project om een stuk gewijd aan muziek te maken.
  • Bij renovatie zijn de belangrijkste nadelen van de akoestische isolatie van de vloer :
  • de noodzaak om de bestaande vloer of bekleding te verwijderen en opnieuw te plaatsen,
  • de zwaarte van het werk (het egaliseren van de deuren...) met de nieuwe vloerdikte,
  • de kosten.

Een vloer isoleren: de verschillende oplossingen

Er bestaan verschillende oplossingen voor de akoestische isolatie van een vloer.

De installatie van een nieuwe bekleding, de eenvoudigste oplossing om de geluiden te dempen

Linoleum, PVC-vloerbedekking of tapijt dempen het geluid meer dan parket. Er zijn ook vloerbedekkingen die rechtstreeks op een parketvloer kunnen worden gelegd zonder deze te veranderen. Deze oplossing is geen geluidsisolator in de ware zin van het woord, zij beperkt alleen het geluid van voetstappen of schokken. Bepaalde soepele vloerbedekkingen, zoals tapijten met een met rubber beklede onderlaag, kunnen, door de schokken bij de bron te dempen, een uitstekende oplossing blijken te zijn op zware betonnen vloeren, maar zij zijn vaak ontoereikend op lichte vloeren.

De installatie van een zwevende plaat, voor de beste isolatieprestaties

Bij nieuwbouw is het voor een betere isolatie aan te raden een zwevende plaat te leggen. Dit is een laag isolatie bedekt met een gewapende betonnen plaat die wordt losgekoppeld van de muren.

Bij renovatie is deze techniek zwaarder (en dus duurder) om te plaatsen omdat de bestaande vloerbedekking moet worden verwijderd. De extra dikte die met de geluidsisolatie wordt verkregen zal een voldoende plafondhoogte vereisen en de deuren zullen moeten worden verzonken.

Het maken van een vast verlaagd verlaagd plafond, ideaal voor renovatie.

Bij renovaties kan de installatie van een zwevende vloerplaat worden vervangen door een lichtere en minder dure techniek die bestaat uit het aanbrengen van een verlaagd verlaagd plafond op de benedenverdieping met toevoeging van geluidsisolatie.

De installatie van een vast verlaagd plafond wordt achtereenvolgens bepaald door :

  • de installatie van hangers aan de balken,
  • de bevestiging van rails aan hangers
  • het aanbrengen van de isolatie die zal worden ingeklemd tussen de bestaande vloer en het verlaagde plafond,
  • de installatie van het verlaagd plafond zelf (gipsplaten die kunnen worden vervangen door gips- en celluloseplaten, die efficiënter zijn wat geluidsisolatie betreft),
  • afwerkingen

Opmerking: Het is ook mogelijk een verlaagd verlaagd plafond te creëren door thermische isolatie toe te voegen.

Geluiddemping van de vloer: welke materialen te kiezen?

De isolatoren die hoofdzakelijk voor geluidsisolatie worden gebruikt, zijn in het algemeen natuurwol en minerale wol, die in rolvorm worden verkocht. Deze laatste hebben, net als steenwol, hun waarde bewezen op het gebied van geluidsisolatie. Wat natuurwol betreft, dit is ook een efficiënte geluidsisolatie, mits dichte platen worden gekozen, zoals bijvoorbeeld houtvezel- of kurkplaten, cellulose met 70 kg/m3 of houtwol met 55 kg/m3.

Wat is de prijs voor geluidsisolatie van een vloer?

Vloerisolatie is bijzonder duur in het kader van renovatiewerkzaamheden. Daarom is het het beste om over deze vraag na te denken wanneer een huis met meerdere verdiepingen wordt gebouwd. Op die manier worden de kosten van vloerisolatie geïntegreerd in de ruwbouw.

De minimumkosten voor de geluidsisolatie van een vloer bedragen ongeveer 50€/m2. Dit bedrag kan echter al snel oplopen tot enkele honderden euro's per m2 bij vervanging van de bestaande vloerbedekking.

Isolatie: uw vragen

  • Zou ik met zolderisolatie de koudebruggen op mijn dak kunnen verminderen?
  • Kunnen buiten- en binnenisolatie verenigbaar zijn?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van uitwendige isolatie?
  • Welke isolatiefabrikant is het meest eco-verantwoordelijk?