Isolatieplaten

Je huis isoleren kan op heel veel verschillende manieren. Isolatiepanelen behoren ongetwijfeld tot de meest populaire vormen. Je ziet het dan ook overal terugkomen. Dat is ook niet zo gek aangezien het een eenvoudige manier van isoleren is dat heel veel voordeel op kan leveren. De energierekening zal bijvoorbeeld een stuk lager worden en je wooncomfort gaat ook omhoog. En ook niet onbelangrijk: het is veel beter voor het milieu. Wil je meer weten over isolatieplaten? Dan ben je hier precies op de juiste plaats.

Verschillende soorten isolatieplaten

Isolatieplaten is meer een algemene benaming voor alle soorten platen die je aanbrengt of aan laat brengen met isolatie als doel. Natuurlijk is het kiezen van de juiste materialen erg belangrijk. We hebben hieronder de meest gebruikte materialen voor isolatieplaten op een rijtje gezet.

PUR

isolatieplaten pur

Er zijn weinig materialen zo efficiënt als het op isolatie aankomt als polyurethaan, ook wel PUR genoemd. Dit is verkrijgbaar in de vorm van schuim maar het er zijn ook pur-isolatieplaten te krijgen. Die zijn qua isolatie nóg beter dan schuim. De platen sluiten uitstekend op elkaar aan en worden gebruikt bij spouwmuurisolatie, isolatie van het dak en vloerisolatie. Ze hebben standaard een bepaalde dikte en hebben uitstekende isolerende eigenschappen.

PIR

isolatieplaten van PIR

PIR platen zijn vooral hele geschikt wanneer je een spouwmuur of plat dak wil gaan isoleren. Deze platen zijn echter ook nog toepasbaar in tal van andere situaties. PIR isoleert uitstekend, zelfs wanneer het gaat om een relatief dunne plaat. Andere voordelen van dit materiaal is dat het heel erg brandveilig is en dat de platen aan beide kanten een dampdichte laag hebben.

EPS

isolatieplaten van EPS

EPS platen zijn uit polystyreen gemaakt en worden ontzettend vaak ingezet als bescherming voor bijvoorbeeld toestellen die in het huishouden worden gebruikt. De platen van dit materiaal zijn ontzettend licht en handzaam waardoor het eenvoudig is om ermee te werken.

XPS platen

xps isolatieplaten

Ook deze platen worden van polystyreen gemaakt. XPS wordt gebruikt bij heel veel verschillende soorten isolatiewerkzaamheden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het isoleren van overzetdaken, kelders, spouwmuren en gevels. Ook voor de vloer zijn ze meer dan geschikt aangezien de XPS platen drukvast zijn. De isolatiewaarde is hoog en XPS is ook eenvoudig te verwerken. Deze platen zijn iets goedkoper dan PUR en PIR, maar wel weer iets duurder dan EPS.

Glaswol

isolatieplaten van rotswol

Ben je op zoek naar een materiaal waardoor de platen wat soepeler en buigzamer worden? In dat geval zijn isolatieplaten van glaswol erg handig. Je kunt deze prima gebruik wanneer de ondergrond van het te isoleren oppervlakte niet gelijkmatig is. Denk bijvoorbeeld aan een zadeldak. Hoewel glaswol voor 99% uit lucht bestaat, heeft het een behoorlijk hoge isolatiewaarde. Dat is wellicht ook de reden dat deze platen vaak gebruikt worden bij het isoleren van het dak. Lees meer over rotswol of glaswol isolatie

Prijs isolatieplaten

Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende soorten isolatieplaten. Hoe duur de platen zijn, hangt vooral af van het materiaal dat je kiest. De meest goedkope optie zijn EPS platen. De prijs hiervan ligt rond de 10 euro per vierkante meter. Het gaat daarbij om een plaat met een dikte van 10 centimeter. PIR platen zijn meestal iets duurder met een maximale prijs van 18 euro voor een vierkante meter. Wanneer je liever voor XPS isolatieplaten kiest ligt de prijs tussen de 12 en de 16 euro per vierkante meter. Hoe hoog die prijs uiteindelijk is, hangt af van de dikte. Voor het plaatsen van de platen worden uiteraard ook kosten gerekend. Dat is het echter meer dan waard aangezien je dan zeker bent dat de platen goed geplaatst worden waarmee je vervelende extra kosten in de toekomst voorkomt.

dakisolatieplaten

Bij het isoleren van het dak worden isolatieplaten vaak ingezet. Wanneer het een hellend dak betreft, wordt er veelal gekozen voor een isolatieplaten van glaswol. Bij platte daken passen pur en polyurethaan beter als materiaal. Het fijne van dakisolatieplaten is dat ze prima geschikt zijn om toe te passen op grote oppervlaktes en daarnaast ook nog eens drukvast zijn. Dat maakt ze meer dan geschikt voor het isoleren van daken. Overigens komen de platen ook bij andere isolatiemethoden heel veel voor. De platen zijn beschikbaar in tal van verschillende formaten.

Isolatieplaten voor de vloer

plat dak isolatieplaten

Wil je de vloer isoleren en overweeg je om dit met isolatieplaten te doen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor polystyreen, polyurethaan of minerale wol. Dit zijn allemaal materialen die vooral erg geschikt zijn als thermisch isolatiemateriaal. Deze worden onder de draagvloer geplaatst. Het is daarbij van groot belang dat de verschillende platen goed op elkaar aansluiten. Daardoor verhoogt niet alleen de isolatiewaarde maar gaan de platen ook veel langer mee. De platen liggen namelijk op de vloer en moeten derhalve goed beschermd zijn tegen ongedierte en schimmels. Ook daar dient rekening mee gehouden te worden bij de keuze van het materiaal. Wanneer je isolatieplaten wilt gebruiken om de vloer te isoleren is het overigens ontzettend belangrijk dat het drukvaste platen zijn aangezien je anders vraag op problemen. Met drukvaste platen voorkom je beschadigingen en scheuren. Een veelgebruikt materiaal bij isolatieplaten voor de vloer is polystyreen, ook wel piepschuim genoemd. Nadeel hiervan is wel dat de isolatiewaarde va piepschuim niet al te hoog is. Kies dus het liefste voor een dikke plaat.

Isolatieplaten voor spouwmuren

Ook spouwmuren kunnen worden geïsoleerd met behulp van isolatieplaten. Dankzij het feit dat de platen behoorlijk groot zijn, gaat het isoleren veel sneller. Voor het isoleren van de spouwmuren met behulp van platen wordt er vaak gekozen voor glaswol of polyurethaan.