PIR Isolatieplaten

Als je op het zoek bent naar het juiste materiaal isolatieplaten, zijn PIR isolatieplaten wellicht een hele goede optie. Deze platen zijn veelzijdig en daardoor in heel veel verschillende situaties toepasbaar. Je kunt er bijvoorbeeld een spouwmuur mee isoleren, maar ze zijn ook geschikt voor een plat dank. Aan de thermische eigenschappen van PIR hoef je absoluut niet te twijfelen. Het isoleert uitstekend waardoor er weinig warmte verloren gaat, wanneer je het op de juiste manier gebruikt.

PIR: Wat is het?

isolatieplaten van PIR

Laten we allereerst eens kijken wat PIR nu eigenlijk precies is. De isolatieplaten van PIR lijkt erg op PUR platen. Ze zijn hard en gemaakt van schuimstof. Grote voordeel van PIR-platen is dat ze een stuk veiliger zijn dan PUR. Er komen namelijk veel minder schadelijke gassen vrij bij verhitting. PIR-platen worden gebruikt voor het isoleren van onder andere daken, spouwmuren en vloeren. Het fijne is dat de isolatiewaarde zo goed is, dat de platen helemaal niet al te dik hoeven zijn. De isolatiewaarde van dit materiaal is 0.023 tot en met 0.026 W/Mk.

Gecombineerde platen

Hoewel er verschillende soorten PIR-platen te verkrijgen zijn, hebben de meeste wel dezelfde eigenschappen. Zo zijn vrijwel alle PIR-platen voorzien van een dampdichte laag aan allebei de kanten. Dat heeft vooral als voordeel dat het verwerken eenvoudig en snel is. Daarnaast is een dampscherm natuurlijk ook overbodig. Let er wel op dat je de gaten tussen de platen in goed afdicht met speciaal daarvoor bedoelde tape. Overigens is het ook mogelijk om ander isolatiemateriaal aan de platen toe te voegen zoals glaswol. Vooral in spouwmuren worden deze gecombineerde platen vaak gebruikt.

Voor- en nadelen van PIR-platen

Er zijn echter nog tal van andere voordelen te noemen van dit materiaal. Zo neemt het geen vocht op waardoor het uitstekend geschikt is om te gebruiken in vochtige omstandigheden. Verder zijn de PIR-platen erg licht, wat betekent dat je het materiaal heel eenvoudig kunt verwerken. PIR kent een uitstekende isolatiewaarde, zelfs wanneer de platen niet al te dik zijn. Tot slot heeft dit materiaal ook hele goede brandvertragende eigenschappen. Overigens zijn er ook enkele nadelen op te noemen van dit materiaal, die vooral milieutechnisch zijn. PIR-platen zijn moeilijk te recyclen en bij de productie van de platen wordt er bovendien gebruik gemaakt van voor het milieu schadelijke chemicali├źn.

PIR isolatie platen

PIR-platen voor een plat dak

Aangezien PIR-platen veelvuldig voor daken worden gebruikt, wordt daar bij de productie van dit isolatiemateriaal rekening mee gehouden. Sterker nog: er zijn platen te koop die aan beide kanten van een gebitumineerde coating zijn voorzien. Deze zijn speciaal bedoeld voor de isolatie van platte daken. Vooral wanneer je beschikt over PVC of EPDM dakbedekking zijn deze isolatieplaten uitstekend geschikt. Dat komt doordat deze dakbedekking perfect aansluiten op de platen dankzij de speciale toplaag. Wel moet erbij gezegd worden dat de isolatiewaarde van deze speciaal bewerkte platen net iets lager is dan de variant met een toplaag van aluminium. Overigens blijft het dak ook na de isolatie gewoon te belopen, dankzij de drukvaste structuur van de isolatieplaten. Je betaal voor PIR-platen tussen de 7 en de 18 euro per plaat, afhankelijk van de dikte en welke toplaag je toe wilt laten passen.