EPS isolatieplaten

Er zijn weinig isolatiematerialen die zo veelzijdig zijn als EPS. Bovendien heeft dit materiaal ook nog eens uitstekende isolerende eigenschappen zonder dat je dit direct aan de prijs merkt. Het wordt dan ook veelvuldig gebruikt bij grote projecten in de bouw. Deze isolatieplaten EPS zijn overigens heel licht en eenvoudig mee te werken. Hieronder vertellen we je alles wat je zou moeten weten over dit isolatiemateriaal!

Wat is EPS eigenlijk?

eps isolatie

Het is natuurlijk wel zo fijn dat je weet wat EPS nu eigenlijk precies is voordat je er daadwerkelijk mee gaat werken. EPS betekent geëxpandeerd polystyreen maar staat bij de meeste mensen meer bekend als tempex of piepschuim. Ze worden vervaardigd door een nauwkeurig proces waarbij polystyreenkorrels gaan uitzetten en daardoor aan elkaar vast gaan kleven. Er ontstaan heel tal van luchtbellen en de EPS parels waardoor het materiaal dat uiteindelijk ontstaat een gigantische hoeveelheid lucht bevat. Sterker nog: van deze EPS platen bestaat maar liefst 98% van het volume uit lucht. Dat heeft onder andere tot gevolg dat het een erg licht materiaal is dat uitstekend isoleert. Zoals je wellicht wel weet is stilstaande lucht namelijk uitermate geschikt om te isoleren. Omdat er bij het produceren van een EPS plaat maar 2% grondstof nodig is, blijven de kosten erg laat. Dat is ook goed te merken aan de eindprijs.

Toepassingen

Zoals gezegd zijn de EPS platen geschikt om te gebruiken in heel veel verschillende situaties. Zo worden de platen gebruikt om vloeren te isoleren maar worden ze ook wel ingezet bij daken en muren. Je kunt de EPS platen zo bestellen, maar het is ook mogelijk om een variant te kiezen met tand- en groefstysteem. Dat laatste is erg populair omdat je daardoor veel beter in staat bent de isolatie goed af te werken. Er zijn nauwelijks naden, waardoor alles veel beter afgesloten is en de bekende koudebruggen kunnen worden vermeden. Ben je van plan om EPS te gebruiken in de spouwmuur? In dat geval kun je het beste voor losse EPS korrels kiezen.

isolatieplaten eps

Voordelen

Het feit dat EPS een goedkoop materiaal is met een uitstekende isolatiewaarde is voor veel mensen al reden genoeg om het te gebruiken. Toch heeft het nog veel meer voordelen. Zo is EPS totaal niet gevoelig voor vocht en heb je met dit materiaal ook geen enkel probleem met schimmels. Het is drukvast en beloopbaar zodat het ook prima ingezet kan worden bij platte daken. EPS is brandveilig en je kunt het ook hee eenvoudig hanteren en verwerken. Dat komt vooral doordat het licht materiaal is dat je ook nog eens makkelijk kunt snijden en zagen. De isolatiewaarde van EPS isolatieplaten is 0.030 - 0.040 W/mK. Deze isolatiewaarde is overigens blijvend.

Prijs EPS isolatieplaten

De prijs voor platen van dit materiaal kan erg uiteen lopen. Dat heeft voornamelijk te maken met de dikte. Het is dan ook te verkrijgen in verschillende diktes. Wanneer we uitgaan van een EPS isolatieplaat met een dikte van 10 centimeter, ligt de prijs op ongeveer 10 euro per vierkante meter.