Spouwmuurisolatie met EPS parels

Spouwmuurisolatie met EPS parels

Opzoek naar spouwmuurisolatie met EPS parels ?

Spouwmuurisolatie is een vorm van isoleren van een woning die momenteel veel toegepast wordt. Vooral nu over de discussie is ontstaan om woningen zo goed mogelijk te isoleren, om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen, staat het isoleren flink in de belangstelling. Het is zelfs zo dat de Vlaamse overheid premies verstrekt aan huishoudens die hun woning aanpassen aan de huidige tijd en ook aanpassen aan de gestelde eisen op het gebied van isolatiewaarden. Deze eisen zijn de afgelopen jaren veel hoger komen te liggen, met de bedoeling dat iedere Vlaamse woning degelijk is geïsoleerd en er geen onnodige energie verspild wordt. Dakisolatie en muurisolatie door spouwmuurisolatie zijn de meeste effectieve methodes om de isolatiewaarde van een woning op te waarderen. Een veel gebruikte methode voor spouwmuurisolatie is het gebruik van EPS parels.

Wat zijn spouwmuren?

Wat zijn spouwmuren?

Mensen die geen verstand van bouwkunde hebben, zullen het woord spouwmuur vast wel eens gehoord hebben, maar weten misschien niet exact wat een spouwmuur is, en wat het doel van een spouwmuur is. Tot eind van de 19 eeuw, was het gebruikelijk om woningen te bouwen met een enkele muur. De gevolgen hiervan waren een slechte isolatie, voortdurend vochtige muren, veelal instabiele muren en er moest altijd flink gestookt worden om de woning warm te krijgen. De luxere landhuizen en kastelen werden in die periode reeds voorzien van spouwmuren. Pas begin 20e eeuw kwam werd het bouwen van woningen met spouwmuren meer standaard en uiteindelijk ook verplicht gesteld.

Een spouwmuur is een muur van een woning of een gebouw, dat bestaat uit twee muren die evenwijdig aan elkaar lopen. Een muur is de buitenmuur en de andere muur is de binnenmuur. Deze muren worden ook wel buiten- en binnenblad genoemd. Tussen deze buiten- en binnenmuur zit een open ruimte. Deze open ruimte wordt dan de spouw genoemd. Deze spouw werkt tweeledig. Het voorkomt dat doorslaand vocht op de buitenmuren naar de binnenmuren kan sijpelen en het is een vorm van muurisolatie. Het geheel van binnen- en buitenblad met tussenliggende spouw wordt de spouwmuur genoemd. Jarenlang werden op deze wijze spouwmuren gebouwd, maar sinds de jaren 70 is men ook begonnen met het toevoegen van een muurisolatie in de spouw. Vaak in de vorm van isolatieplaten, maar het kan ook met parels van EPS. Het gebruik van deze EPS spouwmuurisolatie korrels wordt veel toegepast bij na-isolatie. De techniek van spouwmuurisolatie is de afgelopen decennia enorm geëvolueerd, zodat de huidige woningen een uitstekende muurisolatie hebben.

Waarom kiezen voor spouwmuurisolatie?

Vooral als je in een woning woont zonder een goede muurisolatie, is het zeker aan te raden om spouwmuurisolatie toe te passen. Het levert enkel voordelen op. Met een goede muurisolatie daalt de de energiefactuur aanzienlijk. Dit merk je meestal al direct na het aanbrengen van de spouwmuurisolatie. Daarnaast wordt het comfort bij spouwmuurisolatie juist enorm verhoogd. Je zult nauwelijks nog last hebben van kou en tocht. Dit woont een stuk prettiger. Daarnaast is spouwmuurisolatie als muurisolatie een uiterst milieuvriendelijke methode om energie te besparen.

EPS spouwmuurisolatie

De spouwmuren van een bestaande woning isoleren kan niet zoals met spouwmuurisolatie bij nieuwbouwwoningen gebeurt met isolatieplaten. Een gedeelte van de spouwmuur zou immers gesloopt moeten worden en later weer opgebouwd. Deze vorm van spouwmuurisolatie gebeurt daarom met het inspuiten van pur of EPS parels ofewel EPS korrels. Inspuiten van parels van EPS is een relatief gemakkelijke en goedkope manier om bestaande woningen van muurisolatie te voorzien.

EPS parels

EPS parels

Parels van EPS bestaan uit polystyreen, een combinatie tussen waterstof en koolstof. De eigenschap van deze EPS parels is dat het een zeer goede isolatiewaarde heeft en EPS korrels verliezen deze isolatiewaarde amper, wat spouwmuurisolatie met EPS parels zeer duurzaam maakt. Wanneer de parels na verloop van tijd toch verwijderd worden, zijn ze zeer goed te recyclen. In tegenstelling tot purschuim is spouwmuurisolatie met EPS daarom een milieuvriendelijke vorm van spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie met EPS

Wil jij je spouwmuur ook vullen met parels van EPS dan zul je wel naar een expert moeten gaan, zoals bijvoorbeeld gt-foam. Gt-foam spuit vakkundig de spouwmuurisolatie korrels in de spouwmuur, waarna je spouwmuur voor tientallen jaren goed geïsoleerd zijn. Voordat de EPS parels ingebracht kunnen worden moet de muur nagekeken worden of deze geen schade heeft en de spouw schoon is. Vervolgens worden er in de spouwmuur kleine gaatjes geboord en worden de parels van EPS onder hoge druk in de spouw geblazen. In het verleden waren dit losse parels, maar tegenwoordig is een vermenging met parels en lijm verplicht, om inzakken van de muurisolatie van EPS parels te voorkomen.

Voordelen van EPS parels

Spouwmuurisolatie met EPS parels heeft dus vele voordelen. Enkele van de voordelen van EPS parels en EPS spouwmuurisolatie:

  • Er kan veel vocht in spouwmuren aanwezig zijn. Dit is voor normale muurisolatie niet gunstig. Spouwmuurisolatie met EPS parels heeft als voordeel dat de parels van EPS volledig tegen vocht bestand zijn. Ook voor overige gevolgen van vocht, zoals schimmels en bacteriën zijn de parels bestand.
  • Bij spouwmuurisolatie met EPS hoef je niet bang te zijn dat er met EPS schadelijke stoffen vrij komen. EPS spouwmuurisolatie is daarom een veilig alternatief voor purschuim. Ook als muurisolatie zal EPS door de jaren heen niet schadelijk worden en blijft EPS de isolatiewaarde behouden.
  • Door de verlijming tijdens de EPS spouwmuurisolatie zal EPS niet inzakken. Hierdoor blijft EPS als muurisolatie een optimale isolatiewaarde houden.