Dakisolatieplaten: alles wat je moet weten

Van plan om binnenkort het dak te gaan isoleren? Dan zijn er uiteraard wel een aantal keuzes die je moet maken. Er zijn bijvoorbeeld verschillende opties om het dak te isoleren. Isolatieplaten is een veel gekozen optie. Dat komt vooral omdat ze eenvoudig te bevestigen zijn en ook nog eens te bestellen zijn in diverse afmetingen. Daardoor is het mogelijk om op deze manier kleine én grote oppervlakten te isoleren. Lees meer over de soorten dakislatie

Dakisolatieplaten

Waarom dakisolatieplaten?

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor deze manier van isolatieplaten dak ? Wat zijn dan eigenlijk precies de voordelen van deze methode? De eenvoudige manier waarop de platen geplaatst kunnen worden is wellicht één van de allergrootste voordelen. Vooral als het een groot oppervlak betreft, zijn de isolatieplaten een geweldige manier om snel te kunnen werken. Je hoeft bij deze isolatie overigens ook niet een enorme dikke laag aan te brengen waardoor je flink wat ruimte bespaart. Een bijkomend voordeel isolatieplaten is dat ze niet alleen maar thermische isolatie bieden. Natuurlijk is dat verreweg het belangrijkste, maar het is ook fijn dat het geluid door deze isolatieplaten wordt tegengehouden. Dat is vooral erg handig als het gaat om een plat dak waar bijvoorbeeld over gelopen wordt. Hetzelfde geldt wanneer je de zolderkamer gaat gebruiken als slaapkamer of loungeroom.

Dakisolatieplaten: het materiaal

Wanneer je het dak wilt gaan isoleren met dakplaten, kun je kiezen uit heel veel verschillende soorten materialen. Het is teveel om al deze materialen te gaan bespreken. Hieronder beschrijven we daarom kort de meest gebruikte materialen.

PUR isolatieplaten

PUR isolatieplaten behoren tot de meest gebruikte isolatieplaten wanneer het om het dak gaat. Dat komt onder andere doordat ze zowel geschikt zijn voor platte daken als hellende daken. Meestal zijn ze voorzien van een damp remmende laag waardoor een dampscherm niet meer nodig is. Wel is het van belang om de naden die tussen de platen te vinden zijn goed af te plakken met daarvoor bedoelde tape. Je kunt er ook voor kiezen om de kieren en naden op te vullen met PUR schuim.

PIR

Isolatieplaten van dit materiaal worden gemaakt van polyisocyanuraat en staan vooral goed bekend vanwege hun hoge isolatiewaarde. Overigens geldt bij dit materiaal hetzelfde als bij PUR: het is zowel geschikt voor platte als hellende daken. PIR onderscheidt zich van andere isolatieplaten door de uitstekende brandvertragende werking van het materialen. De platen zijn van een harde structuur waardoor het vastzetten van de platen iets langer kan duren dan bij andere materialen. Kies bij het afwerken ook het liefst voor isolatieschuim.

Geïsoleerde dakplaten

Vooral de laatste jaren een erg populaire methode geworden. Het betreft metalen panelen waarbij aan de binnenkant isolatiemateriaal is aangebracht dat vooral gericht is op thermische isolatie. Dit isolatiemateriaal betreft vaak hardschuim zoals bijvoorbeeld PUR maar het kan ook ander isolatiemateriaal zoals rotswol zijn. De thermische isolatie is uitstekend bij deze dakplaten en ze zijn bovendien heel handzaam en licht waardoor ze eenvoudig te plaatsen zijn. Extra voordeel is dat ze goed beschermd zijn tegen schimmels. Het hoge prijskaartje is een nadeel van dit materiaal.

Platen van minerale wol

Tot slot kan er bij het dak ook gebruik gemaakt worden van isolatieplaten die gemaakt zijn van minerale wol. Voorbeelden hiervan zijn houtwol en glaswol. Ze zijn zachter waardoor ze makkelijker aan zijn te drukken dan de hierboven genoemde platen die behoorlijk hard zijn. Ook voor brand hoef je niet bang te zijn met dit materiaal. Wel is het goed om te beseffen dat er een dikke laag aangebracht moet worden om dezelfde isolatiewaarde te krijgen als dunnere varianten van de hierboven beschreven harde materialen. Zorg bovendien dat je zelf ook voldoende beschermd bent wanneer je dit materiaal gaat plaatsen.

Prijs dakisolatieplaten

Prijs dakisolatieplaten

De prijs is sterk afhankelijk van het materiaal waar je voor kiest. Wanneer je voor PUR kiest, betaal je tussen de 20 en de 25 euro per vierkante meter inclusief de kosten van het plaatsen. PIR ligt ongeveer op dezelfde prijs. Bij geïsoleerde dakplaten kan de prijs behoorlijk uiteenlopen. Deze ligt dan ook tussen de 50 en de 200 euro voor een vierkante meter. Hoeveel het precies is, hangt af van welk isolatiemateriaal je kiest en op welke manier het afgewerkt wordt. Wanneer je voor rotswol kiest, ben je 35 euro kwijt per vierkante meter. Glaswol is dan net weer iets goedkoper.

milieuvriendelijke dakisolatie