Welke soorten dakisolatie zijn er?

Wanneer je van plan bent om dakisolatie te laten plaatsen, heb je de keuze uit vele soorten dakisolatie. Dakisolatie laten plaatsen is om vele redenen aantrekkelijk. Ten eerste bespaar je een hoop energie. Warmte stijgt immers op, waardoor het dak van je woning een plek is waar je veel warmte verliest. Dit kun je tegen gaan door dakisolatie te laten plaatsen. Je hoeft minder energie te spenderen om een bepaalde temperatuur aan te houden. Hierdoor stook je minder, waardoor je flink zult besparen op je energierekening. Bovendien maak je hierdoor tevens een milieuvriendelijkere optie. En omdat je gebruik kunt maken van allerlei premies en subsidies, is deze maatregel vaak ook nog eens betaalbaar. Bovendien is het een investering die je binnen een aantal jaar weer hebt terug verdiend. Kortom, genoeg redenen om dakisolatie te laten plaatsen.

Hieronder kun je meer lezen over de soorten dakisolatie die je kunt laten plaatsen. Elk hebben zo nu eigen voor- en nadelen, waarover je meer kunt lezen hieronder. Dit is immers nog een reden om voor dakisolatie te kiezen: het aanbod is reuze. Voor iedereen is er dus iets te vinden wat aan zal sluiten op de eigen wensen en behoeften. Hieronder wordt dieper ingegaan op de verschillende soorten dakisolatie en de kenmerken hiervan. Tevens zullen de overwegingen die je kunt hebben tijdens het uitkiezen van de soort dakisolatie aan bod komen. Zo krijg je in één keer een goed beeld van welke soort dakisolatie iets voor jou zal zijn.

Er zijn vele redenen op te sommen waarom dakisolatie van toegevoegde waarde kan zijn voor je woning. Daarbij komt ook nog eens kijken dat je enorm veel keuze hebt op het gebied van materialen die je kunt gebruiken voor het isoleren van je dak. Hieronder kun je meer lezen over de soorten materialen die je kunt gebruiken om je eigen dak mee te isoleren. Deze hebben elk zo hun eigen kwaliteiten, voor- en nadelen. Deze komen allen hieronder aan bod.

Minerale wollen

Eén van de materialen die je kunt gebruiken voor de isolatie van je dak zijn minerale wollen. Bij dit materiaal heb je de keuze uit drie soorten wollen. Ten eerste is er glaswol, het meest gekozen alternatief van deze drie. Dit alternatief wordt vooral gekozen wanneer de woning voorzien is van een hellend dak. Hierbij heb je de keuze om het aan te schaffen in de vorm van een rol of in de vorm van glaswol platen. Naast deze keuze kan er nog gealterneerd worden qua diktes. Veelal kost een rol tussen de 5 en 6 euro per vierkante meter, waarbij de plaatsing in zijn geheel tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter kost. Dit materiaal kun je eventueel zelf plaatsen, want het plaatsen kost weinig moeite.

Glaswol

glaswol dakisolatie

Glaswol is een interessante optie wanneer je op zoek bent naar een goedkope manier om je dak te isoleren. Doordat glaswol zowel snel als eenvoudig te plaatsen is, kun je kosten besparen door het zelf te bevestigen. Daarnaast dekt glaswol het dak goed, zodat er geen gaatjes zijn waardoor de warmte alsnog kan ontsnappen. Dit komt onder meer omdat glaswol goed aansluit op de eventuele kepers van een dak. Zowel thermisch als akoestisch houdt dit wol een hoop tegen. Daarnaast is het brand-, vocht- en insectwerend. Grootste nadeel is echter dat er vezels vrijkomen tijdens het plaatsen van de rol of de platen. Deze vezels kunnen een irriterende werking hebben op de huid, ogen en luchtwegen. Daarnaast zijn er materialen met een hogere isolerende werking.

Rotswol

rotswol isolatie

Naast glaswol kan er gekozen worden voor rotswol als minerale wol voor je dakisolatie. Ook dit type minerale wol beschikt over uitstekende isolerende eigenschappen. Daarnaast is deze minerale wol iets veelzijdiger in vergelijking met glaswol. Immers kun je rotswol zowel voor hellende daken en platte daken als voor de zoldervloer gebruiken (in het geval je de zolder niet als gewone ruimte gebruikt). Rotswol heeft thermische, brandwerende, vochtwerende en geluidswerende eigenschappen. Het is iets duurder in vergelijking met glaswol, maar daar krijg je dan ook een hoop voor terug. Zelf plaatsen kost je zo’n 20 euro per vierkante meter, laten plaatsen kost gemiddeld rond de 35 euro per vierkante meter.

Gespoten glaswol

gespoten glaswol

Tot slot kun je er nog voor kiezen om glaswol gespoten te laten plaatsen. Dan ben je er zeker van dat dit isolatiemateriaal ook daadwerkelijk alles afdicht. Warmte zal niet meer kunnen ontsnappen via gaatjes en hoekjes. Daarnaast is het relatief snel aan te brengen, zodat je minder kosten kwijt bent aan werkuren. Echter kun je deze variant niet zelf uitvoeren. Omdat er gebruik gemaakt moet worden van een spuit, dient dit alternatief altijd aangebracht te worden door een professional. Daarnaast is het één van de minder groene alternatieven op dit gebied. Gelukkig kun je er voor kiezen om gebruik te maken van meer ecologisch verantwoorde isolatiematerialen, mocht het milieu een belangrijk thema zijn voor je.

Soorten milieuvriendelijk dakisolatie

Het milieu is een steeds belangrijker thema voor velen. Immers zijn we op een punt aanbeland waarbij we steeds meer te maken krijgen met de effecten van klimaatverandering. Groenere en ecologisch verantwoordere opties zijn dan ook erg populair op het moment. Hierbij heb je verschillende opties. Ten eerste kun je kiezen voor schapenwol als dakisolatie. Dit is echter wel één van de duurdere alternatieven, maar het is groen en er zitten vele voordelen aan verbonden. Zo slaat het warmte goed op, waardoor de temperatuur minder schommelt. Het is daarnaast vochtwerend en haalt tevens schadelijke stoffen uit de lucht.

Papiervlokken (cellulose)

papiervlokken

Tevens kan gekozen worden voor papiervlokken. Deze vlokken worden aan de hand van een spuit geplaatst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gerecycled krantenpapier. Warmte wordt goed opgeslagen en ook vocht wordt op een goede manier verwerkt.

Schapenwol, hennep, kurk en houtwol

soorten kurk isolatie

Ook houtwol, kurk en hennep zijn opties. Ook deze alternatieven worden gekarakteriseerd door hun uitstekende omgang met warmte en vocht (minus hennep, wat als isolatiemateriaal niet in vochtige omstandigheden geplaatst moet worden). Daarnaast kan er qua dikte gevarieerd worden. Echter zijn al deze milieuvriendelijkere alternatieven wel duurder in vergelijking met de isolatiematerialen die minder milieuvriendelijk zijn. Voor degenen die op hun budget dienen te letten, zijn deze ‘groene’ opties daarom vaak minder aantrekkelijk.

soorten milieuvriendelijke dakisolatie

Soorten dakisolatie van kunststof

Gespoten PUR en PIR-isolatieplaten

gespoten pur

Tot slot zijn er vele dakisolatie materialen die gebruik maken van kunststof als basis. Hierbij kan gedacht worden aan materialen zoals XPS, EPS, PUR schuim en PIR. Deze varianten zijn over het algemeen als platen te koop. Omdat we hier te maken hebben met isolatieplaten, kunnen deze varianten vooral gebruikt worden voor platte daken. Ook zijn ze bestand tegen de omstandigheden binnen vochtige omgevingen. Betaalbaar, uitstekend isolerend, vochtwerend, akoestisch sterk, brandwerend en duurzaam. Hierdoor is dakisolatie van kunststof een interessante optie voor velen.

soorten PIR isolatieplaten

Welke soort dakisolatie heb je nodig?

Om de juist soort dakisolatie te vinden, moet je jezelf vooraf afvragen wat je nodig hebt. Hoe belangrijk is het voor je dat het materiaal milieuvriendelijk is? Hoe groot is het budget dat je aan het dakisolatiemateriaal wilt besteden? Wat voor type dak ga je laten isoleren? Hoe belangrijk zijn elementen zoals de mate van brandwering en vochtwering voor me? Deze en vergelijkbare vragen kunnen je helpen bij het uitkiezen van een passend soort dakisolatie. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen en behoeften. Door deze te overlappen met de eigenschappen van de soorten dakisolatie, vind je wat bij jou en jouw woning past.