Glaswol dakisolatie

Glaswol is één van de meest gebruikte materialen als het gaat om dakisolatie. Meer en meer mensen kiezen er voor om hun dak te laten isoleren. De verklaring hiervoor is duidelijk: er zitten vele aangename voordelen verbonden aan het laten isoleren van je dak. Ten eerste bespaar je een hoop energie. Dit is goed voor het milieu en verbetert het woonklimaat in je huis. Doordat warmte niet meer kan ontsnappen, hoef je minder te stoken om je huis op temperatuur te houden. Hierdoor bespaar je jaarlijks een hoop kosten, waardoor je deze investering binnen een mum van tijd weer terug hebt verdiend. En omdat je vaak gebruik kunt maken van premies en subsidies, kun je ook nog eens flink besparen op de kosten die je maakt wanneer je aan de hand van glaswol je dak isoleert. Lees meer over soorten dakisolatie

glaswol dakisolatie

Er zijn vele materialen die je kunt kiezen wanneer je jouw dak gaat isoleren, en glaswol is er hier één van. Om meerdere redenen is het één van de meest gekozen isolatiematerialen van dit moment. Hieronder gaan we dieper in op glaswol. Wat is het precies? Wat zijn de voordelen van deze minerale wol? Zitten er ook nadelen aan verbonden? En welke kosten gaan er gepaard met het aanschaffen van glaswol voor dakisolatie? Dit en meer komt hieronder aan bod. Door de voor- en nadelen van het materiaal te overlappen met jouw eigen wensen en behoeften, zul je snel genoeg ontdekken of glaswol iets voor jou is.

Wat is glaswol precies?

Glaswol is een minerale wol. Het is niet de enige minerale wol die gebruikt kan worden als isolatiemateriaal voor het dak, want ook rotswol is een veel gekozen alternatief hiervoor. Toch blijft glaswol één van de populairste materialen. Het is een mengsel bestaande uit vele elementen. Je kunt hierbij denken aan soda, mergel, siliciumzand en gerecycled glas met toeslagstoffen. Onder een hoge temperatuur wordt deze mix gesmolten, waarna tijdens het afkoelen draden van dit mengsel gemaakt wordt. Deze draden zijn verkrijgbaar in de vorm van rollen, maar het is tevens mogelijk om glaswol in de vorm van platen aan te schaffen.

Glaswol wordt vooral gebruikt voor schuine daken (ook wel bekend als hellende daken). Over het algemeen wordt een dikte van 16 centimeter gehanteerd, maar het is tevens mogelijk om rollen met een dikte van 8 centimeter aan te schaffen bij de betere doe-het-zelf zaken. Het is dus mogelijk om de dikte aan te passen aan je eigen voorkeuren. De verschillende diktes die verkrijgbaar zijn is zomaar één van de voordelen van glaswol. Maar over welke voor- en nadelen beschikt glaswol nu eigenlijk exact?

De voordelen van glaswol

Het is niet voor niets dat velen kiezen voor glaswol als isolatiemateriaal voor het dak. Hier zijn vele verklaringen voor. Ten eerste is het eenvoudig om te plaatsen. Hierdoor kiezen velen er voor om het zelf te plaatsen, waardoor ze op de kosten voor het inhuren van een professional kunnen besparen. Dankzij de substantie van het materiaal, waarbij ook de grote hoeveelheid lucht in het materiaal van belang is, isoleert het materiaal uitstekend. Doordat het goed samengedrukt kan worden, is glaswol prima te plaatsen tussen de kepers van een zolderdak. Hierdoor voorkom je dat er gaatjes en naden kunnen ontstaan in het dak. Deze gaten zijn veelal de manier waarop warmte uit een huis kan ontsnappen, waardoor het isolatiemateriaal aan effectiviteit verliest. Doordat glaswol zo goed te bevestigen is, wordt dit voorkomen.

Een ander voordeel van glaswol als dakisolatie is de veelzijdigheid van het materiaal. Niet alleen heeft het materiaal een hoge isolatiewaarde, maar op meerdere manieren wordt jouw woning beschermd door dit materiaal. Ten eerste is het brandwerend. Ook ongedierte zal zich niet een weg door dit materiaal kunnen banen. Daarnaast is dit materiaal vochtwerend, waardoor je nooit last van schimmel zal hebben op de zolder. Ook akoestisch gezien isoleert dit materiaal uitstekend. Je zult dus nooit te veel last hebben van geluiden van buitenaf. Tot slot is een voordeel van glaswol dat het voor een goede prijs aan te schaffen valt. Ook is het relatief goedkoop om dit materiaal te laten plaatsen door een professional. Hieronder kun je meer lezen over de prijzen die gepaard gaan met glaswol.

De nadelen van glaswol

Natuurlijk zitten er ook enkele nadelen verbonden aan glaswol. Ten eerste is het één van de meest vervelende materialen om te plaatsen. Dit komt omdat er tijdens het bevestigen vezels los geraken die een irriterende werking hebben op je huid, ogen en luchtwegen. Goede bescherming middels bijvoorbeeld een mondkapje en een beschermende bril is dan ook absoluut een vereiste. Een goede voorbereiding voorkomt een hoop problemen. Daarnaast is glaswol niet het meest groene alternatief op het gebied van dakisolatie. Rotswol is bijvoorbeeld een betere optie.

De prijs van glaswol

Rollen kosten zo’n 5 à 6 euro per vierkante meter wanneer deze op een rol gekocht wordt. Platen zijn vaak net iets duurder, onder meer vanwege de extra dikte. Het laten plaatsen van glaswol heeft een variabele prijs, afhankelijk van bijvoorbeeld de grootte van het oppervlak van het dak dat geïsoleerd moet worden. Veelal moet je rekenen op een prijs tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter.

rotswol dakisolatie