Rotswol dakisolatie

Wanneer je besloten hebt om dakisolatie te laten plaatsen, heb je de keuze uit diverse soorten materialen. Platen, gespoten dakisolatie maar ook voor minerale wollen kun je kiezen. Eén van de minerale wollen waarvoor je kunt kiezen is rotswol. Dit kan gebruikt worden voor de isolatie van je dak, maar ook voor muren en vloeren is dit materiaal prima geschikt. Dit komt onder meer omdat het, naast dat het goed isoleert, tevens extra bescherming biedt in het geval van brand en het isoleert daarnaast ook goed tegen geluiden van buitenaf. Ook al is het misschien iets duurder in vergelijking met andere minerale wollen zoals glaswol, is rotswol desalniettemin zeer de moeite waard als dakisolatiemateriaal. Hieronder kun je meer lezen over wat rotswol precies is, wat de prijs van dit materiaal is en welke voor- en nadelen verbonden zijn aan het gebruik van dit materiaal. Lees meer over welke soorten dakisolatie er bestaan

Wat is rotswol precies?

Als je isolatie gaat plaatsen, kun je kiezen voor meerdere soorten isolatie. Eén soort isolatie zijn de minerale wollen. Rotswol is een voorbeeld van een minerale wol. De manier waarop dit materiaal gemaakt wordt is bijzonder. Basalt of diabaas, vulkanisch gesteente, wordt gesmolten en vervolgens verhard, waarna een wol pakket hiervan gesponnen kan worden. Binding vindt plaats aan de hand van harsen en oliën. Hierdoor verkrijgt het tevens waterwerende eigenschappen. Uiteindelijk ontstaat door dit proces rotswol, wat prima gebruikt kan worden als isolatiemateriaal voor onder meer het dak van je woning.

rotswol dakisolatie

Rotswol beschikt over een hoop eigenschappen die het geschikt maken als isolatiemateriaal voor je dak. Niet alleen isoleert het uitstekend, maar het beschermt je ook beter in het geval van een brand en ook op akoestisch vlak isoleert rotswol goed. Het kan zowel voor hellende daken als platte daken gebruikt worden. Daarnaast kun je rotswol gebruiken wanneer je besluit om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Je kunt het zowel in de vorm van platen als dekens aanschaffen. Ook qua dikte kan er flink gevarieerd worden. Veelal is rotswol verkrijgbaar in diktes tussen de 8 en 15 cm.

Wat is de prijs van rotswol dakisolatie?

Op het gebied van isolatiemateriaal zijn er weinig materialen goedkoper in vergelijking met rotswol. Natuurlijk zijn er vele factoren van invloed op de uiteindelijke prijs die je moet afrekenen voor het materiaal. Zo kun je denken aan bijvoorbeeld de grootte van het oppervlak dat je moet bedekken, welke bepaalt hoeveel vierkante meter van het materiaal je uiteindelijk zal moeten kopen. Ook de dikte en de moeilijkheidsgraad van het plaatsen van het materiaal zullen invloed hebben op de prijs die je moet afrekenen. Tot slot heb je ook nog de keuze of je de rotswol zelf plaatst of dit laat uitvoeren door een vakman. Wanneer je het zelf uitvoert, moet je al snel rekenen op een prijs van rond de 20 euro per vierkante meter. Laat je dit uitvoeren door een professional, zal de prijs gemiddeld rond de 35 euro per vierkante meter uitkomen.

Wat zijn de voordelen en de nadelen van rotswol dakisolatie?

Net zoals ieder materiaal dat je kunt gebruik om je dak te isoleren, heeft rotswol zo zijn voor- en nadelen. Hieronder worden deze voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet:

  • Rotswol is vrij eenvoudig om te plaatsen, waardoor het mogelijk is om zelf de werkzaamheden uit te voeren.
  • De kans op hoekjes en naadjes is klein, waardoor warmte niet meer zal kunnen ontsnappen uit je huis.
  • Het isoleert niet alleen uitstekend, maar het is ook brandwerend en daarnaast ook geluidswerend. In vergelijking met andere materialen zoals PUR schuim en glaswol laat rotswol veel minder geluid door. Je zult dus veel minder last hebben van geluiden van buitenaf wanneer je gebruik maakt van rotswol.
  • Glaswol staat bekend om de vezels die vrijkomen wanneer je het plaatst, welke een irriterende werking kunnen hebben op je huid, ogen en luchtwegen. Bij rotswol komen deze vervelende deeltjes niet vrij.
  • Het is een duurzaam materiaal welke je ook beschermt tegen vocht.
  • Het is net iets duurder in vergelijking met sommige materialen.
  • Een onder is vereist voor het plaatsen van rotswol. Dit materiaal dien je altijd tussen de kepers te plaatsen.

Rotswol kun je gebruiken voor het dak van je woning, maar weinig je weinig tot geen gebruik maakt van je zolder kan rotswol ook als zoldervloerisolatie gebruikt worden.

isolatieplaten dak plaatsenµ