Wat zijn de voordelen van een warm dak?

Op het gebied van dakisolatie heb je vele verschillende alternatieven, en één daarvan is een warm dak. Er zijn vele redenen waarom je voor een bepaalde vorm van dakisolatie kiest. Ten eerste zijn er de voordelen van dakisolatie zelf, zoals de besparing van energie of het besparen op de kosten die gepaard gaan met meer moeten stoken. Maar ook de methodes aan de hand waarvan je dakisolatie plaatst hebben zo hun eigen voor- en nadelen. In deze tekst komt een warm dak aan bod. Waarom kiezen mensen voor deze methode? Wat is het precies? En wat is de kostprijs die met een warm dak gepaard gaat. Hieronder vind je de antwoorden op deze vragen. Lees meer over dakisolatie plaatsen warm dak

Wat is een warm dak precies?

Dakisolatie is zowel langs binnen als langs buiten te plaatsen. Wanneer dakisolatie langs de buitenzijde van de dakconstructie geplaatst wordt, spreekt men ook wel van een warm dak. Hierdoor worden de materialen van de constructie als het ware in de schil van de isolatie geplaatst. Veelal gaat de plaatsing van een warm dak gepaard met het plaatsen van een extra beschermende laag, welke je dag beschermt tegen externe elementen zoals bijvoorbeeld vocht.

In tegenstelling tot dakisolatie die langs binnen geplaatst wordt, is er bij een warm dak geen sprake van een spouw. Hierdoor is er meer samenwerking tussen het dak en huis, deze worden als het ware samen warm. Dit vermindert de kans dat er scheuren ontstaan in de dakvloer door plotseling veranderende weersomstandigheden. Het is zomaar één van de voordelen die gepaard gaan met een warm dak (later hierover meer). Een warm dak wordt veelal geplaatst bij platte daken. Hierbij kan de bestaande dakhuid verwijderd worden, maar het is tevens mogelijk een warm dak bovenop de bestaande dakhuid te plaatsen. Eventueel is losliggend een warm dak plaatsen ook een mogelijkheid.

dak isoleren langs buiten

De voordelen van een warm dak

Er zitten een aantal voordelen verbonden aan het plaatsen van een zogenaamd warm dak. Ten eerste is een warm dak altijd stevig. Eén van de voorwaarden die verbonden zijn aan het plaatsen van een warm dak is dat de materialen stevig en voldoende hard dienen te zijn. Daarom wordt er bij het plaatsen van een warm dak veelal gebruik gemaakt van platen gemaakt van XPS of PIR. Ook minerale wollen zijn een mogelijkheid. Een bijkomend voordeel van deze materialen, naast de stevigheid, is dat deze materialen voor een relatief goede prijs te koop zijn. Hierdoor is het plaatsen van een warm dak relatief goedkoop in vergelijking met andere methodes.

Warme daken zijn beter bestand tegen temperatuurschommelingen. Dit komt door een aantal factoren: de locatie, de plaatsing en het feit dat het huis en het dak nu samen opgewarmd raken. Hierdoor is de warmte meer evenredig verspreid, waardoor de temperatuur algeheel constanter is. Doordat er geen onverwachte en snelle schommelingen zijn, is de kans op scheuren in het dak vele malen kleiner. Daarnaast kun je deze vorm van isolatie makkelijk plaatsen in hoeken. Tot slot is er, dankzij de vochtwerende elementen, minder kans op plas- en algenvorming.

Kosten van een warm dak

Het plaatsen van dakisolatie langs buiten wordt een warm dak genoemd, en wanneer je dakisolatie langs binnen plaatst wordt dit een koud dak genoemd. Een koud dak is over het algemeen goedkoper dan een warm dak, maar een warm dak biedt over het algemeen meer voordelen. Het is dus een investering, maar al met al wel een investering die de moeite waard is. Een precieze prijs van een warm dak tonen is moeilijk, omdat de prijs afhankelijk is van een aantal factoren. Je kunt hierbij denken aan de grootte van het dak, de moeilijkheidsgraad, het materiaal en andere voorzieningen. De gemiddelde prijs van een warm dak ligt over het algemeen rond de 50 euro per vierkante meter.

Dingen om in de gaten te houden bij een warm dak

Hier volgen nog een aantal tips. Ten eerste moet je bij het uitkiezen van gepast isolatiemateriaal er rekening mee houden dat het materiaal voldoende hard is, beschikt over een hoge densiteit en daarnaast moet het materiaal niet krimpen of uitzetten. Ook de afdekkingslaag moet tegen externe factoren bestand zijn, vooral omdat deze aan meer blootstelling onderhevig is.

koud plat dak isoleren