Resol isolatieplaten voor dakisolatie
Voor de isolatie van je dak kun je kiezen uit vele soorten materialen. Zo zijn er minerale wollen, ecologisch verantwoorde isolatiematerialen en meer. Maar je kunt ook kiezen voor isolatieplaten. Ook hierbij heb je verschillende alternatieven: XPS, EPS, PUR, PIR en Resol. Deze laatste wordt in deze tekst in meer detail besproken. Dit materiaal beschikt over een lambdawaarde van 0,020 W/mK, waardoor Resol het best isolerende materiaal op de markt is van dit moment. Zowel langs binnen als langs buiten kan Resol als dakisolatie geplaatst worden. Hieronder kun je meer lezen over Resol. Zo kun je onder meer lezen wat Resol isolatieplaten precies zijn, wat de voor- en nadelen van Resol zijn, wat de prijs van Resol is en op welke manieren deze isolatieplaten geplaatst kunnen worden.
Wat is Resol precies?
Resol is een kunststof die vervaardigd wordt op basis van bakeliet. Alhoewel Resol eigenlijk een schuim is, is het alleen mogelijk om dit materiaal in de vorm van harde platen aan te schaffen. Het harde schuim wordt voornamelijk gemaakt van aardolie en aardgassen, welke gecombineerd worden met tal van andere chemische stoffen. Hierdoor is Resol niet te omschrijven als één van de meest milieuvriendelijke alternatieven op het gebied van isolatie voor je dak. Wat Resol wel voor heeft op andere harde platen zoals PUR en PIR is het feit dat dit materiaal geen gebruik maakt van MDI, waar vaak een schaarste van is. Resol is dus altijd te verkrijgen in grote getalen.
Wat zijn de voordelen en nadelen van Resol?
Een aantal van de voordelen van Resol werden al eerder benoemd. Net als ieder materiaal dat je kunt gebruiken als isolatie van je dak beschikt Resol zo over zijn eigen voor- en nadelen. Deze worden hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Ten eerste is Resol het materiaal met de hoogste isolatiewaarde. Er zijn geen betere alternatieven verkrijgbaar op dit gebied. Isolatie plaats je om te voorkomen dat warmte jouw huis kan verlaten. Hierdoor hoef je minder te stoken, waardoor je energie en geld bespaart. Dit maakt het plaatsen van Resol platen een investering die je in de loop der jaren terug kan verdienen. Hierbij geldt: hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer geld je jaarlijks terug kan verdienen.
- Resol is daarnaast één van de dunste materialen met een hoge isolatiewaarde. Deze platen nemen dus weinig ruimte in beslag maar isoleren desalniettemin nog steeds uitstekend. Bij andere materialen zul je grotere diktes moeten gebruiken om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen.
- Resol is brandwerend en tevens drukvast. Hierdoor is het ook geschikt voor platte daken die nog als bijvoorbeeld dakterras of balkon gebruikt worden.
- Doordat er geen gebruik van MDI wordt gemaakt, is Resol altijd beschikbaar.
- Resol is wel één van de duurdere alternatieven op het gebied van isolatiemateriaal voor je dak. Er zijn goedkopere platen verkrijgbaar. Door de hoge isolatiewaarde is het echter wel zo dat je meer kunt besparen per jaar, waardoor je het bedrag prima terug kunt verdienen.
- Resol kun je makkelijk beschadigen in vergelijking met platen van PUR of PIR.
- Resol zijn gevoeliger voor vocht voordat ze geplaatst zijn, dus bewaar de platen op droge plekken.
Wat is de prijs van Resol als dakisolatie?
Zoals eerder al werd aangestipt, zijn er goedkopere alternatieven verkrijgbaar in vergelijking met Resol. Echter hebben deze allen een mindere isolatiewaarde. De standaard prijs van Resol platen kan behoorlijk variëren, waarbij de prijs begint vanaf 10 euro per vierkante meter maar het ook prima mogelijk kan zijn dat je op een prijs van rond de 50 euro per vierkante meter uitkomt. Van invloed op de prijs is de Rd-waarde van de plaat, oftewel de isolatiewaarde. Hoe hoger deze waarde is, hoe hoger de prijs zal zijn die je moet betalen. Een bekend merk op het gebied van Resol isolatieplaten is Kingspan.
Op welke manieren kun je Resol isolatieplaten plaatsen?
Voor zowel platte als hellende daken kun je Resol platen gebruiken. Hierbij kun je de daken zowel langs binnen als langs buiten isoleren. Laten we beginnen met langs binnen een dak isoleren met Resol platen. Hiervoor dien je te beschikken over een onderdak. Daarnaast dien je een dampscherm aan te brengen aan de onderzoek van de platen, zodat je er zeker van bent dat de platen tegen vocht beschermd worden. Monteer de platen goed op de kepers, zodat koudebruggen voorkomen kunnen worden.
Daarnaast is het mogelijk om Resol isolatieplaten als dakisolatie langs buiten te plaatsen. Dit wordt ook wel een Sarkingdak genoemd. Dit kan bij een hellend dak. Eerst wordt een dampscherm aangebracht, waarna je de Resol platen plaatst. Ook hiervoor dient een onderdak aanwezig te zijn. Immers zorgt dit onderdak er voor dat de platen beschermd worden tegen externe omstandigheden zoals de wind en de regen. Zo zul je nooit te maken krijgen met vochtproblemen die na verloop van tijd de isolatiewaarde van het materiaal verminderen.