Isoleren zonder onderdak: hoe gaat dit in zijn werk?

Door een grote drang onder consumenten om de eigen uitstoot van CO2 te verminderen, kiezen meer en meer mensen voor isolatiemaatregelen in en rondom het eigen huis. Eén van de maatregelen die genomen kan worden, is dakisolatie. Via het dak kun je veel warmte verliezen tijdens de koudere maanden. Dakisolatie voorkomt dit verlies van warmte. Hierdoor hoef je minder te stoken, waardoor je veel energie bespaart en minder CO2 uitstoot. Daarnaast bespaar je hierdoor jaarlijks een hoop op je energierekening. Dit maakt dakisolatie een investering die zeer de moeite waard is. Lees ook meer over prijzen van dakisolatie plaatsen.

Voordat je jouw dak gaat isoleren, is het van belang om te checken of je beschikt over een onderdak of niet. Wanneer je over een onderdak beschikt, is er geen probleem. Echter is er wel een probleem wanneer je niet over een onderdak beschikt. De traditionele methodes die gebruikt worden om isolatie te plaatsen zijn er op berekend dat er een onderdak aanwezig is. Dit onderdak is namelijk noodzaak voor het isolatiemateriaal.

Waarom is een onderdak noodzakelijk voor het isoleren van een dak?

Voordat je overgaat tot het isoleren van een dak, is het noodzakelijk om te bekijken of er een onderdak aanwezig is of niet. Wanneer er geen onderdak aanwezig is, zullen er creatieve methodes bedacht moeten worden om isolatie te kunnen plaatsen. Deze noodzakelijkheid van een onderdak komt voort uit het feit dat een onderdak je isolatie een mate van bescherming biedt. Wanneer er geen onderdak aanwezig is, kan het isolatiemateriaal namelijk in contact komen met externe omstandigheden. Je kunt hierbij denken aan diverse soorten weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, wind en dergelijken. Dit vermindert de isolatiewaarde van de dakisolatie significant. Dit maakt een onderdak noodzakelijk.

opbouw onderdak

Hoe ga je isoleren zonder onderdak?

In de norm wordt aangeraden om toch een onderdak te laten plaatsen, omdat dit simpelweg noodzakelijk is voor het goed functioneren van je isolatie. Het verlies qua isolatiewaarde is significant, waardoor je alsnog meer moeten stoken in vergelijking met een goed werkende dakisolatie. Natuurlijk verschilt de invloed van een onderdak op de isolatie per dak. Desalniettemin wordt over het algemeen aangeraden om toch een onderdak te laten plaatsen. Hieronder vind je een aantal oplossingen.

De dakbedekking verwijden en een onderdak plaatsen

De meest gehanteerde methode is door je dakbedekking van het dak af te halen en vervolgens alsnog een onderdak te plaatsen. Eigenlijk wordt bij het isoleren zonder onderdak altijd aangeraden om alsnog een onderdak te laten plaatsen. Het fijne aan deze methode is dat je dakbedekking niet per se vervangen hoeft te worden wanneer deze nog in een goede staat verkeert. In dit geval zal het verschil van buitenaf niet te detecteren zijn. Echter is het helemaal niet negatief als de bedekking eigenlijk wel vervangen moet worden. Dit zal alleen maar de isolatiewaarde vergroten. Het is tevens een goede tijd voor een algehele check-up van je dak.

Een onderdak plaatsen langs binnen

Misschien heb je helemaal geen interesse om je dakbedekking aan te tasten voor het plaatsen van een onderdak. Gelukkig heb je een alternatief: een onderdak plaatsen langs binnen. Aan de binnenkant wordt een waterwerende laag aangebracht die eindigt in één van de goten, welke voorzien wordt van een afvoerbuis. Door deze waterwerende laag aan te brengen, kan het isolatiemateriaal geen vocht meer absorberen. Dit voorkomt vocht- en schimmelproblemen op den duur. Echter zal een houten constructie van je dak alsnog niet optimaal beschermd worden door deze methode. Daarom wordt deze methode niet vaak aangeraden. Het is echter wel één van de goedkopere alternatieven op dit gebied.

Het plaatsen van waterwerende isolatieplaten

Lange tijd waren het plaatsen van een onderdak via de dakbedekking of langs binnen de enige alternatieven waarvoor je kon kiezen. Inmiddels is het ook mogelijk om te kiezen voor vochtwerende isolatieplaten. Deze platen kunnen in contact komen met diverse externe weersomstandigheden, bijvoorbeeld regen, sneeuw of wind, zonder hierbij in te boeten qua isolatiewaarde. Dit stelt je dus in staat om te isoleren zonder dat je hiervoor een onderdak nodig hebt. Zeker wanneer er weinig tot geen vocht door het huis komt, is dit een optie. Bij veel vocht wordt echter altijd aangeraden om een onderdak te laten plaatsen. Een onderdak is dus vaak noodzakelijk.

dampscherm plaatsen