Meer info over dakisolatie voor je appartement in 2020

Nu is een goed moment om te controleren of je dakisolatie nog in orde is. En als je nog niet over dakisolatie beschikt, is nu helemaal een goed moment om je mogelijkheden eens te bekijken. Vanaf 2020 geldt er een strengere norm wat betreft dakisolatie. Deze norm geldt voor alle appartementsgebouwen. Alhoewel het nu misschien als een verplichting voelt, is beschikken over adequate dakisolatie helemaal niet iets verkeerds.

Via het dak van je woning kan namelijk veel warmte ontsnappen, zeker wanneer het dak niet of niet adequaat is geïsoleerd. Je compenseert door meer te stoken, wat je zowel energie als geld kost. Dakisolatie is een investering die zich na verloop van tijd weer terug betaalt. Je bespaart energie, geld en je verbetert het woonklimaat en het milieu door een vermindering van de CO2 uitstoot. Genoeg redenen kortom, om te kiezen voor dakisolatie.

Daarom is het helemaal niet verkeerd om je huidige dakisolatie te verbeteren dan wel dakisolatie te laten plaatsen. Het kost een beetje, maar je verdient het meer dan terug in de loop der jaren. Bovendien zorgt het voor een aangenamere temperatuur tijdens de koude maanden. Hieronder kun je meer lezen over wat er gaat veranderen in 2020 en welke impact dit op je kan hebben. Niet alleen komen de nieuwe normen en procedures aan bod, maar ook gaan we in op de strafpunten die je kunt krijgen in het geval je dakisolatie niet voldoet aan de normen. In het slechtste geval kan je woning onbewoonbaar verklaard worden. Lees je daarom goed in over de nieuwe normen omtrent dakisolatie.

Wat gaat er veranderen op het gebied van dakisolatie in 2020?

Het is bepaald dat 2020 het jaar gaat zijn waarin een aantal grote veranderingen op het gebied van dakisolatie plaats gaan vinden. Dit is het jaar waarin alle gestelde verplichtingen ook daadwerkelijk nageleefd zullen moeten worden, want anders loop je het risico op strafpunten en ergere straffen. Waar moet dakisolatie exact aan voldoen in 2020?

Minimale R-waarde

De isolatiewaarde van het materiaal dat je gebruikt voor de isolatie van je dak wordt weergegeven aan de hand van een R-waarde. De vuistregel is: hoe hoger de R-waarde is, hoe beter het isolatiemateriaal isoleert. Echter is het ook zo dat hoe hoger de R-waarde is, hoe hoger de kosten die je kwijt bent voor het materiaal. Inmiddels is een minimale R-waarde ingesteld, waar elke vorm van dakisolatie aan moet voldoen. Deze is gezet op 0,75 K/W per vierkante meter. Vertaald naar dikte komt dit neer op een materiaaldikte van 3 à 4 cm. Daarnaast is de R-waarde van belang wanneer je van plan bent om een premie of subsidie aan te vragen. In dat geval zul de dakisolatie over een waarde van 4,5 K/W per vierkante meter moeten beschikken.

EPC

Het EPC, een afkorting voor energieprestatiecertificaat, is een certificaat dat toont dat je voldoet aan de minimale eisen die gesteld zijn aan het isolatiemateriaal. Aan de hand van dit document kan gecontroleerd worden of jouw isolatie voldoet aan bijvoorbeeld de minimale R-waarde die gesteld is als norm voor 2020. Wanneer je ontdekt dat jouw isolatie niet aan deze norm voldoet, is het tijd om jouw isolatie aan te pakken. Immers loop je het risico om strafpunten op te lopen wanneer jouw dakisolatie niet aan de gestelde norm voldoet.

Daarom is het van belang om de controle van jouw dakisolatie uit te laten voeren door een erkend energiedeskundige. Wanneer deze jouw isolatie gekeurd heeft, zal dit opgenomen worden in het EPC. Let op: ook beschadigde dakisolatie die wel aan de gestelde norm qua de R-waarde voldoet kan afgekeurd worden. Het is beter om hier vooraf over te weten dan later, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo ben je er zeker van dat jouw appartement zal voldoen aan de gestelde normen voor 2020.

Wat gebeurt er als je niet voldoet aan de gestelde normen voor dakisolatie?

Het werd al eerder in de tekst benoemd, maar wanneer je niet voldoet aan de gestelde normen omtrent dakisolatie loop je het risico om strafpunten op te lopen. Wanneer er tijdens een controle naar voren komt dat je niet aan de gestelde normen voldoet, heb je een probleem. Er wordt een zogenaamde score bijgehouden op een puntenkaart. Deze norm ligt dus op minimaal 0,75 KW per vierkante meter. Hierbij wordt er, qua strafpunten, een verschil aangehouden tussen daken met een oppervlak groter dan 16 vierkante meter en daken met een oppervlak kleiner dan 16 vierkante meter.

De strafpunten zul je ontvangen wanneer er of geen dakisolatie aanwezig, of wanneer de huidige dakisolatie niet voldoet aan de gestelde normen. Daarnaast moet je kunnen tonen dat je beschikt over een EPC. Deze moet tevens voldoen aan de gestelde eisen voor een EPC, anders kan dit je ook strafpunten opleveren. Wanneer je van 2015 tot en met 2017 niet voldeed aan de eisen, krijg je 1 strafpunt met een klein dak en 3 strafpunten met een groter dak. Wanneer je van 2015 tot en met 2019 niet voldeed aan de eisen, krijg je 3 strafpunten met een klein dak en 9 strafpunten met een groot dak. Voldoe je in 2020 nog steeds niet aan de eisen? Met een klein dak krijg je dan in één klap 9 strafpunten, met een dak groter dan 16 vierkante meter krijg je zelfs in één keer 15 strafpunten aan je broek. Dit kan verschrikkelijke gevolgen hebben.

Wat gebeurt er wanneer je te veel strafpunten ontvangt?

Het aantal strafpunten kan flink oplopen wanneer je in 2020 nog steeds niet voldoet aan de gestelde normen omtrent dakisolatie. Wanneer jouw woning te veel strafpunten ontvangt, kan het zijn dat het huis ongeschikt wordt verklaard. Deze appartementen mogen sowieso niet meer verhuurd worden, maar als ze bewoond zijn mag dit wel zo blijven. Als er een huurder in het huis zit, mag deze blijven tot het einde van het huurcontract. Wanneer een appartement langer dan één jaar niet voldoet aan de norm, riskeert de eigenaar een boete. Er is echter geen boete mogelijk wanneer de eigenaar zelf in het appartement woont.

Mogelijkheden wanneer je jouw dakisolatie moet vervangen

Het syndicus zorgt voor alles omtrent de gemeenschappelijke ruimtes in een appartementsgebouw. Je moet dus ook bij hen zijn als het gaat om het laten plaatsen dan wel vervangen van de dakisolatie. Dit behoort tot het zogenaamde technische beheer vn het syndicus. Daarom is er overleg nodig voordat dit goedgekeurd kan worden, wat gebeurt tijdens de VME. Als je hier snel mee bent, kun je nog voor 2020 voldoen aan de gestelde normen. Daarnaast kun je gebruik maken van premies en subsidies wanneer de werkzaamheden nog in 2019 zijn uitgevoerd.