Meer info over PIR dakisolatie

Op het gebied van dakisolatie heb je qua materialen vele keuzes. PIR dakisolatie is er hier één van. Deze kunststof, ook wel bekend als polyisocyanuraat, is een isolatiemateriaal die verkrijgbaar is in de vorm van platen. Deze isolatieplaat was jarenlang erg populair, totdat het qua isolatiewaarde werd ingehaald door andere isolatieplaten zoals EPS en XPS. Inmiddels is er een verbeterde versie van PIR dakisolatie op de markt gebracht, waardoor PIR de EPS en XPS platen weer voorbij is gestreefd. Het valt zelfs te omschrijven als één van de beter isolerende materialen op de markt van dit moment. Hieronder kun je meer lezen over PIR dakisolatie. Aan bod komt in welke vorm PIR verkrijgbaar is, hoe het toe te passen valt, wat de prijs en de isolatiewaarde is en tot slot zal er ingegaan worden op de voor- en nadelen die verbonden zijn aan PIR dakisolatie.

PIR platen als dakisolatie: in welke vorm is het verkrijgbaar en hoe is het toepasbaar?

PIR is een isolatiemateriaal welke verkrijgbaar is in de vorm van kunststof platen. Dankzij de hoge densiteit van de platen zijn PIR isolatieplaten vrij stevig en hard. Je kunt ze gebruiken voor diverse soorten isolatie: platte daken, hellende daken maar ook zoldervloerisolatie is prima uit te voeren aan de hand van PIR platen. Dit komt onder meer omdat ze goed beloopbaar zijn na plaatsing. Je kunt ze dus ook gebruiken voor platte daken die je beloopbaar wilt houden zoals dakterrassen en balkons. Ook kun je PIR platen voor allerlei andere soorten isolatie gebruiken, zoals bijvoorbeeld voor de spouwmuur of de buitenmuur.

Bij zowel hellende als platen gaat het bevestigen van PIR platen vrij eenvoudig. Bij massieve ondergronden kun je in één keer, wanneer je over grote platen beschikt, een groot gedeelte van de ondergrond bedekken. Bij hellende daken is het mogelijk om de PIR isolatieplaten onder de houten dakstructuur of onder de spanten of kepers vast te maken. Tussen de kepers of gordingen aanbrengen is een stuk lastiger, want hiervoor moeten ze zo precies op maat zijn dat ze precies tussen de houten elementen blijven hangen. Dit is een te ingewikkelde en nauwkeurige methode. Voor het afwerken van gaten en naden kun je isolatieschuim gebruiken. Zo ben je er zeker van dat de warmte niet alsnog kan ontsnappen.

Wat is de prijs van PIR per vierkante meter?

Een aantal factoren zijn van invloed op de uiteindelijke prijs die je moet afrekenen voor PIR isolatieplaten. Ten eerste is er het oppervlak van de ondergrond die bedekt moet worden. Dit kan per huis verschillen. Als je wilt weten hoeveel je ongeveer kwijt bent aan deze platen, kun je de gemiddelde prijs per vierkante meter vermenigvuldigen met het aantal vierkante meter dat bedekt zal worden. Daarnaast is de dikte van invloed op de uiteindelijke prijs. Bij een dikte van 6 cm kosten PIR platen ongeveer 25 euro per vierkante meter (exclusief Btw, inclusief plaatsing). Bij een dikte van 8 cm kosten PIR platen gemiddeld rond de 30 euro per vierkante meter (exclusief Btw, inclusief plaatsing). Hierbij is uitgegaan van de standaard PIR platen voor een hellend dak. Andere soorten platen en daken kunnen ook van invloed zijn op de uiteindelijke prijs.

Wat is de isolatiewaarde van PIR?

Met een isolatiewaarde van tussen de 0,023 en 0,026 W/Mk beschikken PIR platen over een zeer hoge isolatiewaarde, zeker in vergelijking met andere soorten materialen. Zo isoleren PIR isolatieplaten ongeveer 1,7 beter in vergelijking met minerale wollen die voor isolatie gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld glaswol of rotswol. Daarnaast zijn PIR platen zeer plat, waardoor je minder ruimte kwijt bent wanneer je voor deze platen kiest. PIR platen isoleren namelijk nog steeds uitstekend bij een geringe dikte.

Wat zijn de voordelen en nadelen van PIR?

Je hebt al kunnen lezen dat PIR over een hogere isolatiewaarde beschikt bij een geringe dikte, zeker in vergelijking met andere materialen. Ook is de prijs relatief betaalbaar. Over welke voordelen beschikt PIR nog meer? Hieronder kun je het lezen:

  • Door de makkelijke plaatsing ben je niet veel arbeidsuren kwijt aan het plaatsen van dit materiaal.
  • PIR platen zijn verkrijgbaar inclusief vloerafwerking. Hierbij kun je denken aan afwerking zoals parket, laminaat of OSB. Hierdoor hoef je niet extra werk te verrichten om de zolderkamer te voorzien van een aangename afwerking.
  • Wanneer je goed gecontroleerd hebt of PIR platen goed zijn afgewerkt op het gebied van naden en kiertjes, zul je geen dampscherm meer hoeven te plaatsen. PIR platen nemen namelijk nauwelijks vocht op. Tevens is het mogelijk om PIR platen te bestellen die al voorzien zijn van een aluminium laag die vochtwerend is.
  • Bij platte daken is het mogelijk om speciale PIR platen aan te schaffen die langs buiten geplaatst kunnen worden.
  • PIR is makkelijk te bewerken en beschikt over een aantal brandvertragende eigenschappen.
  • PIR moet perfect op maat gesneden worden, wil het exact op elkaar aan te sluiten zijn. Het is dus wel precies werk om PIR te plaatsen.
  • PIR is maar beperkt te recyclen. Andere materialen zijn beter te recyclen.