Cellulose isolatie

Er zijn heel veel verschillende manieren van isolatie, waar cellulose isolatie er één van is. Deze wijze van isoleren wordt ook wel eens papiervlokken isolatie genoemd. Het is een goedkope manier van isoleren terwijl het wel prima werkt. Daardoor is het de laatste jaren steeds populairder geworden. De isolatiewaarden zijn meer dan prima en het is ook nog eens erg milieuvriendelijk materiaal. Cellulose is namelijk helemaal gemaakt van gerecyclede materialen. Hieronder kom je alles over dit materiaal te weten.

Wat is cellulose isolatie?

Allereerst is het verstandig om te kijken wat cellulose isolatie nu eigenlijk precies is. Zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, bestaat het materiaal voor een gedeelte uit cellulose. Dat is een stof die in papier te vinden is. Vandaar dat het ook wel onder de naam papiervlokken bekend staat. De vlokken waar we het over hebben worden gemaakt van krantenpapier dat gerecycled is. Dit wordt allereerst in een machine versnipperd waarna er enkele additieven worden toegevoegd zoals bijvoorbeeld boorzout. Daarmee wordt het materiaal namelijk zowel schimmel- als brandwerend gemaakt. Dat is natuurlijk wel zo fijn aangezien dat een bepaalde duurzaamheid garandeert. Bovendien gaat de veiligheid er ook nog eens van omhoog en dat geeft natuurlijk een veel geruster gevoel.

Het inblazen van cellulose

Cellulose isolatie wordt in veel gevallen toegepast wanner er holle ruimtes moeten worden geïsoleerd zoals bijvoorbeeld de spouwmuur. In dat geval is het inblazen van cellulose noodzakelijk. Dat kan gelukkig op verschillende manieren gebeuren. Soms wordt er vooraf een klein beetje vocht of een soort kleefstof aan het materiaal toegevoegd waardoor het inblazen van cellulose eenvoudiger wordt. Vooral wanneer er verticale oppervlakten geïsoleerd moeten worden, zien we deze toevoegingen steeds vaker. Wanneer het gaat om isolatie van platte oppervlakten zoals bijvoorbeeld een plat dak of een zoldermuur, is dat uiteraard niet nodig. Bij het inblazen van de cellulose ontstaat er in sommige gevallen papierstof. Dit kan voorkomen worden door een heel klein beetje olie toe te voegen. Het gaat hierbij echter wel om een minuscule hoeveelheid. Bij het inblazen van cellulose is het hoe dan ook verstandig om een mondkapje te dragen om te voorkomen dat je papierstof inademt.

Papiervlokken

Zoals je inmiddels wellicht al vermoedt, zijn papiervlokken erg geschikt om in te blazen. Dat kan in bijvoorbeeld daken of vloeren maar natuurlijk ook in spouwmuren. Zodra de papiervlokken worden ingeblazen, voegt het zichzelf samen en ontstaat er op die wijze een isolatie die naadloos sluit om leidingen en balken. Cellulose heeft een isolatiewaarde van 0.040 W/mK waardoor het te vergelijken is met rotswol. Er wordt niet voor niets steeds vaker voor dit materiaal gekozen, al heeft dat ook te maken met de lage prijs en het milieuvriendelijke karakter. Maar daarmee zijn echt niet alle voordelen opgesomd. Cellulose is ook op het gebied van brandveiligheid ontzettend veilig. De stof heeft namelijk brandvertragende eigenschappen. Het brandt bijvoorbeeld nog veel minder snel dan andere materialen zoals steenwol of glaswol. Er is verschillende keren getest of dit daadwerkelijk het geval is en uit iedere test kwam Cellulose eruit als het meest brandvertragend. Dat komt onder andere doordat de cellulose behandeld wordt met boorzout en omdat het een hoge dichtheid heeft. Zuurstof is daardoor niet in staat om door te dringen, waardoor het veel minder brandbaar wordt.

Prijs van cellulose isolatie

Van plan om de woning te laten isoleren met cellulose? In dat geval wil je natuurlijk wel iets meer weten over de prijs van dit materiaal. Je betaalt tussen de 14 en 20 euro voor een vierkante meter. Daarbij is uitgegaan van een dikte van 20 centimeter. Het is overigens ook mogelijk om de papiervlokken met de hand aan te brengen. Dat is in de meeste gevallen echter verre van effectief. Kies dan ook altijd voor het inblazen van de cellulose, dat overigens binnen een dag gebeurd is wanneer het om een volledige woning gaat. Bijkomend voordeel is dat je door voor deze wijze van isoleren te kiezen recht hebt op tal van premies en vergoedingen. Daardoor krijg je een groot gedeelte van het geld terug. Is je huis ouder dan tien jaar? Dan betaal je ook nog eens veel minder btw. Dit tarief ligt dan namelijk op 6% en dat is een stuk lager dan het gewoonlijke percentage.