Meer info over papiervlokken als dakisolatie

Op het gebied van dakisolatie heb je qua materialen veel keuze. Je wilt natuurlijk materiaal vinden dat aan vele van je wensen voldoet, want het is wel de bedoeling dat het materiaal zijn taak goed uit zal voeren. Je plaatst dakisolatie om te voorkomen dat warmte via het dak van je huis kan ontsnappen. Immers is dit de plek in je woning waar je het meest warmte verliest. Voor dit verlies van warmte zul je moeten compenseren door meer te stoken. Dit kost niet alleen meer energie, maar het kost je tevens meer geld en je zult hierdoor ook meer CO2 uitstoten wat slecht is voor het milieu. Dankzij dakisolatie bespaar je energie, geld en je laat een milieuvriendelijke maatregel plaatsen.

Eén van de materialen die je kunt laten plaatsen zijn papiervlokken. Dit is één van de milieuvriendelijkere opties op het gebied van dakisolatie. Het is met recht een groene keuze te noemen. Daarnaast is het een goedkoop alternatief, dankzij het materiaal dat gebruikt wordt om papiervlokken voor het dak te creëren. Het biedt daarnaast nog vele andere voordelen, wat de keuze voor papiervlokken een slimme keuze. Hieronder kun je meer lezen over papiervlokken: wat deze precies zijn en hoe ze vervaardigd worden, wat de prijs van papiervlokken zijn en tot slot zullen de voor- en nadelen van dit materiaal benoemd worden.

Wat zijn papiervlokken als dakisolatie precies?

Papiervlokken wordt gemaakt van gerecycled materiaal, waardoor het ecologisch verantwoord materiaal is om te gebruiken als isolatie van je dak. Specifiek is het materiaal waarvan papiervlokken gemaakt wordt gerecycled krantenpapier. Deze worden op een specifieke manier versnipperd, waarna deze vermengd worden met boorzouten. Dit zorgt er niet alleen voor dat papiervlokken brandwerend zijn, maar hierdoor zullen papiervlokken je ook beter beschermen op het gebied van vocht en schimmel. De textuur van papiervlokken lijkt, na het proces te hebben doorstaan, meer op vilt of watten dan op echte papiervlokken. De vlokken klitten makkelijk samen en kunnen veel lucht vasthouden, wat de isolatiewaarde van het materiaal significant versterkt.

Wat is de prijs van papiervlokken?

Als het gaat om de prijs van isolatiemateriaal, kunnen vele factoren van invloed zijn op de uiteindelijke prijs die je zult moeten afrekenen. Hierbij kun je denken aan factoren zoals het oppervlak dat je zult moeten bestrijken met het materiaal en hoe moeilijk het is om dit materiaal te plaatsen. Daarom is het moeilijk om een specifieke, precieze prijs te geven. Wel kan een gemiddelde prijs per vierkante meter gegeven worden. Je kunt hierbij denken aan een gemiddelde prijs die tussen de 20 en 35 euro per vierkante meter ligt. Wat nog meer van invloed is op de prijs is of je besluit de papiervlokken zelf te plaatsen of je dit laat doen door een erkend aannemer. Het verschil is veelal verwaarloosbaar omdat je, wanneer je gebruik maakt van de services van een aannemer, in aanmerking komt voor hogere premies en subsidies.

Wat zijn de voordelen en nadelen van papiervlokken?

Wanneer je op zoek gaat naar geschikt isolatiemateriaal voor het dak, zul je al snel merken dat ieder materiaal zo zijn eigen voor- en nadelen. Het is slim om deze voor- en nadelen te overlappen met je eigen voorkeuren, zodat je het materiaal vindt dat het beste hierop aansluit. Hieronder worden een aantal van de voor- en nadelen van papiervlokken als dakisolatie voor je op een rijtje gezet:

  • Papiervlokken zijn milieuvriendelijk.
  • Papiervlokken zijn relatief goedkoop per vierkante meter.
  • Naast dat papiervlokken goed isoleert, is het tevens brandwerend en ook op akoestisch vlak isoleren papiervlokken prima. Daarnaast bieden papiervlokken goede bescherming tegen vocht en schimmel.
  • Ook ongedierte zal, door de toevoeging van boorzout, geen probleem zijn dankzij dit materiaal.
  • Papiervlokken worden ingeblazen, waardoor de ondergrond goed bedekt zal zijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over gaten en naadjes waardoor de warmte alsnog kan ontsnappen.
  • Als materiaal is het ademend.
  • Vele materialen kunnen tussen de kepers van daken geplaatst worden, maar bij papiervlokken is dit niet het geval. Voor vlokken dien je een aparte ruimte te creëren waar de papiervlokken in geblazen kunnen worden.
  • Er zijn andere milieuvriendelijke materialen voor het isoleren van een dak op de markt, maar er is geen materiaal ecologischer verantwoord in vergelijking met papiervlokken.