De isolatiewaarde van je dakisolatie

Waarschijnlijk zul je al door hebben gehad dat meer en meer mensen in jouw omgeving hun dak laten isoleren. Dit gaat immers met vele voordelen gepaard. Zoals je misschien wel tijdens de zomermaanden gemerkt hebt, is het op zolder vele malen warmer in vergelijking met andere ruimtes binnen je woning. Warmte stijgt namelijk op. Dit kan een nadeel zijn tijdens de koudere maanden als je niet beschikt over dakisolatie. Immers kan deze warmte dan via het dak van je woning ontsnappen. Je verliest hierdoor warmte, waardoor de temperatuur omlaag gaat. Je zult extra moeten stoken om de temperatuur binnen je woning op een aangenaam peil te houden. Vraag vandaag nog je dakisolatie offerte aan.

lambdawaarde dakisolatie

Dakisolatie voorkomt dat warmte via het dak van je woning kan ontsnappen. Hierdoor hoef je minder te stoken om een aangename temperatuur te behouden. Hierdoor bespaar je niet alleen een hoop energie, maar het is tevens zo dat je hierdoor een hoop op je energierekening kunt besparen. Door het geld dat je jaarlijks bespaart, is het isoleren van je dak een investering die je in de loop der jaren meer dan terug verdient. Bovendien is het en milieuvriendelijke maatregel die ook het woonklimaat verbetert. En door slim gebruik te maken van premies en subsidies kun je ook nog eens een hoop besparen op de prijs die je betaalt. Genoeg redenen dus om te kiezen voor dakisolatie. Een belangrijke factor die je hierbij in de gaten moet houden is de isolatiewaarde van de dakisolatie. Hieronder kun je meer lezen hierover.

Belangrijke isolatiewaarden voor dakisolatie

Het kan soms best intimiderend zijn wat er allemaal op je afkomt bij het isoleren van een dak. Moeilijke woorden passeren de revue, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Zo wordt er ook over isolatiewaarden met veel technisch jargon gesproken. Dit kan soms best verwarrend zijn. Daarom worden hieronder de belangrijkste isolatiewaarden voor dakisolatie voor je op een rijtje gezet. Zo krijg je een goed beeld van wat deze waarden nu eigenlijk betekenen.

De lambdawaarde

Aan de hand van de lambdawaarde kan weergegeven worden hoeveel warmte het materiaal kan geleiden. Hierbij is een lage waarde een goed iets. Want hoe lager de waarde, hoe minder warmte er verloren gaat. Deze waarde wordt uitgedrukt in de vorm van W/mK. Vaak worden twee waardes benoemd, omdat isolatiematerialen in verschillende diktes te verkrijgen zijn. De lambdawaarde houdt hier rekening mee. Daarnaast is deze waarde van belang wanneer je moet berekenen welke minimale dikte je moet aanschaffen om de juiste Rd-waarde te krijgen (later hierover meer).

Rd-waarde

De Rd-waarde, ook wel bekend als de R-waarde, geeft de isolatiewaarde van materiaal weer. Hierbij geldt: hoe hoger de Rd-waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Een hoge waarde is dus altijd goed, maar veelal kosten deze goed isolerende materialen wel een stuk duurder. Deze waarde kun je berekenen door de dikte van het materiaal (in meters) te delen door de lambdawaarde. Andersom kun je op deze manier ook de benodigde dikte berekenen, wil je in aanmerking komen voor een premie of subsidie. Veelal is hiervoor een Rd-waarde van minimaal 4,5 K/W per vierkante meter vereist. Door de lambdawaarde te vermenigvuldigen met de Rd-waarde, krijg je de dikte in meters die je nodig hebt om de vereiste Rd-waarde te behalen.

Rc-waarde

Bij de Rd-waarde staat de ‘d’ voor de dikte van een bepaald materiaal, bij Rc-waarde staat de ‘c’ voor een bepaald constructiedeel. Bij constructiedelen kun je denken aan materialen zoals hout, kunststof, metalen of steen. Hierbij gaat het om de isolatiewaarde van dit bepaalde deel van de constructie. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De waarde krijg je door de totale warmteweerstand van het materiaal bij de warmteweerstand van het constructiemateriaal te tellen. Hoe beter je hierop scoort, hoe beter de isolatie van je dak is. Daarom zie je nogal geregeld dat de wat oudere huizen, met slechte of helemaal geen dakisolatie, minder scoren hierop in vergelijking met nieuwe huizen inclusief adequate dakisolatie.

U-waarde

Bij de U-waarde is niet alleen het isolatiemateriaal van belang, maar ook het materiaal dat gebruikt is om een deel te maken. Aan de hand van deze waarde wordt bepaald hoeveel warmte een specifiek deel doorlaat. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld een geheel dak. Natuurlijk wil je deze U-waarde zo laag mogelijk hebben, want het is de bedoeling dat het dak zo min mogelijk warmte door zal laten. Immers voorkom je zo dat je meer moet stoken om te compenseren voor dit verlies van warmte. Daarom geldt: hoe lager de U-waarde, hoe beter een bepaald deel isoleert.

K-waarde

Niet alleen is het van belang om de isolatiewaarde van het materiaal of je dak te weten, maar je zult ook geïnteresseerd zijn in de algehele isolatiewaarde van je huis. Deze waarde kun je ontdekken aan de hand van de K-waarde. Deze waarde toont hoeveel warmte er kan ontsnappen. De reden dat je dakisolatie plaatst is om te voorkomen dat warmte ontsnapt. Daarom geldt: hoe lager de K-waarde is, hoe beter je huis geïsoleerd is. Volgens recente wetgevingen mag je huis niet hoger scoren op de K-waarde dan 40K. De K-waarde wordt vooral gebruikt als indicator van de algehele effectiviteit van de isolatieschil.

Hoe verbeter ik de isolatiewaarde van dakisolatie?

welke isolatiewaarde dak

Eigenlijk is de oplossing heel simpel wanneer je de isolatiewaarde van je dakisolatie wilt verbeteren. De gouden regel is: hoe dikker het materiaal dat je aanschaft, hoe hoger de isolatiewaarde zal zijn. Natuurlijk is het wel zo dat dikker materiaal meer ruimte in beslag neemt. Je moet dan ook wel over genoeg ruimte beschikken voor dit dikkere materiaal. Dikker materiaal kost duurder, maar je bespaart door dikker materiaal wel meer per jaar op energie.

Echter is het niet zo dat je zomaar voor het materiaal met de laagste lambdawaarde kunt kiezen. Niet alle soorten materialen passen bij elk type dak. Het ene huis heeft een hellend dak, het andere huis een plat dak. Hier passen weer verschillende materialen en isolatiewijzen bij. Je kunt dus niet zomaar kiezen voor het materiaal met de beste isolatiewaarde.

dakisolatie verplicht