Meer informatie over een omgekeerd dak
In 2020 wordt dakisolatie niet alleen verplicht voor de meeste appartementen, maar ook jouw huidige dakisolatie moet voldoen aan de gestelde normen. Maar ook zonder deze eis is het absoluut aan te raden om te kiezen voor dakisolatie. Er zitten namelijk een hoop positieve aspecten verbonden aan het laten plaatsen van dakisolatie. Het is namelijk zo dat warmte opstijgt, waardoor jouw dak een plek is waar veel warmte verloren kan gaan als er geen adequate dakisolatie aanwezig is. Hierdoor moet je continu de verwarming hoger zetten, wat je zowel energie als geld zal kosten. Adequate dakisolatie voorkomt dat de warmte kan ontsnappen waardoor je minder hoeft te stoken. Dit bespaart je energie, geld, het verbetert het woonklimaat en door de vermindering van de uitstoot van CO2 is het ook nog eens beter voor het milieu. Lees ook meer over dakisolatie plaatsen zonder onderdak
Doordat je zoveel bespaart op je energierekening, wordt dakisolatie gezien als een investering die zichzelf in de loop der tijd meer dan terug zal verdienen. Qua methodes heb je vele keuzes, welke ook afhankelijk zullen zijn van het type dak dat je hebt. Heb je een plat dak en ben je op zoek naar een methode die niet te ingrijpend is? In dat geval kun je overwegen om te kiezen voor een omgekeerd dak. Hieronder kun je meer lezen over wat een omgekeerd dak precies is, welke kosten hiermee gepaard gaan en welke voor- en nadelen om de hoek komen kijken bij een omgekeerd dak.
Wat is een omgekeerd dak precies?
Wanneer je over een plat dak beschikt, kun je kiezen uit meerdere methodes voor het plaatsen van dakisolatie. Een omgekeerd dak is er hier één van. De andere methodes zijn een warm dak of een koud dak. Het verschil tussen deze methodes wordt vooral gemaakt door de plaatsing van het materiaal ten opzichte van de dakbedekking. Bij een omgekeerd dak wordt het materiaal bovenop de bedekking geplaatst. Hierdoor dient de dakbedekking als een waterwerende laag.
Een omgekeerd dak wordt daarnaast vaak gebruikt voor platte daken die beloopbaar dienen te blijven. Voorbeelden hiervan zijn dakterrassen of balkons. Daarom wordt ook een zogenaamde ballastlaag bovenop het isolatiemateriaal geplaatst. Deze laag kan bestaan uit elementen zoals grind, stenen, hout of keien. Dit biedt het isolatiemateriaal ook extra bescherming tegen externe omstandigheden, waardoor deze geen negatieve invloed kunnen hebben op de isolatiewaarde. Daarnaast moet een bepaalde norm qua hardheid gehaald worden, waardoor bij een omgekeerd dak bijna altijd gekozen wordt voor XPS isolatieplaten. Vooral wanneer daken nog belopen moeten worden en je de dakbedekking niet per se hoeft te vervangen is het plaatsen van een omgekeerd dak een interessante optie.
Wat zijn de kosten van een omgekeerd dak?
Het scheelt een hoop dat je bij een omgekeerd dak niet per se de dakbedekking hoef te vervangen wanneer deze nog in een goede staat verkeert. Daardoor liggen de prijzen lager in vergelijking met de andere methodes. Natuurlijk zijn er alsnog vele factoren van invloed op de totale prijs, zoals het oppervlak van het te isoleren dak en het materiaal dat je gaat gebruiken. Wanneer je er voor kiest om een specialist dit werk te laten uitvoeren, moet je al snel rekenen op een prijs van rond de 50 euro per vierkante meter. Ook de dikte van het materiaal zal van invloed zijn op de prijs: met een dikte van 3 cm ben je rond de 12 euro per vierkante meter kwijt, terwijl je bij platen met een dikte van 10 cm al snel rond de 10 à 15 euro per vierkante meter kwijt bent.
De voor- en nadelen van een omgekeerd dak
Zoals elke methode voor het plaatsen van isolatie op het dak, zitten er voor- en nadelen verbonden aan het plaatsen van een omgekeerd dak. Ten eerste de voordelen. De prijs van een omgekeerd dak is voordeliger ten opzichte van andere methoden. Daarnaast is het eenvoudige manier van plaatsen die zowel voor jezelf als door een professional vlot is uit te voeren. Dankzij de bescherming tegen externe omstandigheden kunnen deze nooit een te grote invloed hebben op de isolatiewaarde van het materiaal. Ook is een omgekeerd dak goed beschermd tegen vocht. Nadelen zijn dat de ballastlaag voor extra druk zorgt, de hoeken van het dak niet altijd goed gedicht worden door het materiaal en dat de isolatiewaard in sommige gevallen minder hoog is in vergelijking met andere materialen.