Wat is een koud dak?

Wanneer je van plan bent om je dak te isoleren, kun je hierbij gebruik maken van meerdere methodes. Eén hiervan is het laten plaatsen van een zogenaamd koud dak. Deze methode wordt niet zo vaak uitgevoerd (later hierover meer over de redenen hierachter). Veelal is een warm dak de norm op het gebied van dakisolatie. Wat is de reden hierachter? En hoe zit de opbouw van een koud dak precies in elkaar? Op deze antwoorden en meer krijg je hieronder antwoord. Lees ook meer over dakisolatie plaatsen voor hellend dak

De opbouw van een koud dak

koud dak opbouw

Bij een koud dak komt de isolatie onder de dakconstructie en de dakbedekking te liggen. De constructie en de bedekking worden dus niet opgenomen in de isolatieschil. Een koud dak is op te delen in een aantal lagen. Ten eerste is er het dampscherm, welke direct boven het plafond komt te liggen. Deze moet vochtproblemen voorkomen. Vervolgens volgt het materiaal dat je gekozen hebt als isolatie. Vaak wordt hierbij gekozen voor dekens van minerale wollen, zoals bijvoorbeeld glaswol of rotswol. Hier bovenop bevinden zich vervolgens de constructie en de bedekking van het dak.

Verschil tussen een warm en koud dak

Zoals eerder al werd vermeld, komt bij een koud dak de isolatie onder de constructie en de bedekking te liggen. Deze twee onderdelen van het dak bevinden zich dus buiten de isolatieschil. Bij een warm dak wordt de dakconstructie wel in de isolatieschil opgenomen, waar deze methode dan ook zijn naam aan te danken heeft. In sommige gevallen is het mogelijk de dakbedekking ook op te nemen in de schil, maar normaliter bevindt de dakbedekking zich bovenop de isolatie bij een warm dak. Doordat de constructie zich in de schil bevindt bij een warm dak, zal deze minder last hebben van temperatuurschommelingen. Dit is een positief aspect. Te veel schommelingen qua temperatuur kunnen scheuren in het dak tot gevolg hebben.

plat dak isoleren langs binnen

Verschil tussen een koud dak en een omgekeerd dak

Bij een koud ligt de isolatie onder de constructie en de bedekking. Bij een omgekeerd dak wordt de isolatie juist op de bedekking geplaatst. Deze methode wordt vooral ingezet voor daken die beloopbaar moeten blijven, zoals bijvoorbeeld dakterrassen en balkons. Daarom moet een extra laag, bijvoorbeeld grind of tegels, hier bovenop geplaatst. Ondanks deze extra laag, gaat het plaatsen van een omgekeerd dak snel, en daarnaast is het ook nog eens een goedkope optie in vergelijking met de andere methoden. De isolatiewaarde ligt hoger in vergelijking met een koud dak.

Waarom wordt er vaak voor andere methodes gekozen in plaats van een koud dak?

koud dak nadelen

Zoals al in de introductie vermeld werd, wordt er over het algemeen niet gekozen voor een koud dak. Dit komt onder meer door de nadelen die verbonden zitten aan het plaatsen van een koud dak. Ten eerste worden de constructie en de bedekking van het dak niet opgenomen in de isolatieschil. Deze worden dus niet verwarmd (vandaar de term ‘koud dak’). Dit zorgt er voor dat er meer schommelingen qua temperatuur zijn in vergelijking met andere methodes. Door deze schommelingen wordt de kans op scheuren en barsten in het dak een stuk groter. Dit wil je natuurlijk liever voorkomen. Voor velen is dit een reden om niet voor een koud dak te kiezen.

Daarnaast is het bij een koud dak moeilijk om voor voldoende ventilatie te zorgen. Dit kan leiden tot problemen met condens. Vocht is een naar probleem. Het kan op den duur leiden tot schimmel en rotte plekken in je dak. Vooral bij hout kunnen de problemen groot worden. Daarnaast wordt het dampscherm bij een koud dak op een onvoordelige plek geplaatst. Doordat deze zo dicht op het plafond zit, is de kans groot dat deze beschadigd raakt wanneer er bijvoorbeeld renovaties aan het plafond worden uitgevoerd. Wanneer een dampscherm beschadigd raak, verliest deze zijn functie.

Deze redenen, in combinatie met de voordelen die de andere methoden je bieden, zijn genoeg reden om niet voor een koud dak te kiezen. Veelal wordt de keuze voor een koud dak geboren uit het feit dat een warm of omgekeerd dak niet mogelijk is. Wanneer een warm of omgekeerd dak wel geplaatst kan worden, worden deze methoden ook over het algemeen aangeraden. Dit is waarom koude daken weinig geplaatst wordt.

omgekeerd dak