Meer info over PUR dakisolatie

Stel, je bent van plan om je dak te isoleren. Je hebt gelezen over de vele voordelen die hieraan verbonden zijn: je verliest minder warmte in huis, het bespaart je energie, het levert je een lagere energierekening op, het verbetert het woonklimaat binnen je woning en door de verlaging van de CO2 uitstoot is het tevens een goede maatregel voor het milieu. Je bent dus van plan om dakisolatie te laten plaatsen. Qua materiaal heb je enorm veel keuze op dit gebied. Eén van de materialen waarvoor je kunt kiezen is PUR dakisolatie.

PUR biedt vele voordelen ten opzichte van andere materialen. Zo is het flexibeler qua de vorm waarin je het kunt aanschaffen: schuim of platen. Daarnaast is ook de prijs aangenaam. Maar wat is PUR eigenlijk precies? Deze vraag zal hieronder beantwoord worden. In deze tekst worden de eigenschappen van PUR in kaart gebracht. Deze worden nader bekeken, waarna de twee vormen waarin PUR verkrijgbaar is, schuim en platen, besproken worden. Gekeken wordt wat de kwaliteiten van deze twee vormen van dakisolatie zijn, wat de isolatiewaarde van het materiaal bepaalt, welke dikte gehanteerd wordt en wat de gemiddelde prijs van PUR per vierkante meter is.

Wat is gespoten pur schuim?

PUR staat voor polyurethaan. Het bestaan uit twee vloeibare stoffen genaamd polyol en isocyanaat, welke gemengd worden en vervolgens uitgedroogd worden. Hierdoor staat een duurzaam en stevig schuim dat bekend staat om de mate van dekking die het levert. Dit komt omdat PUR veelal in spuitvorm wordt geleverd. Hierna wordt het onder hoge druk gespoten op de ondergrond, welke het in zijn geheel dekt. Hierdoor zijn er geen naadjes en hoekjes meer, zodat de warmte niet meer kan ontsnappen. Hierdoor isoleert PUR uitstekend.

Daarom wordt PUR schuim niet alleen voor dakisolatie gebruikt, maar ook voor andere vormen van isolatie binnen de woning. PUR verliest niet zijn kwaliteiten na verloop van tijd, het is waterwerend en daarnaast is het geheel luchtdicht. Het hardt snel en na een dag kun je er al overheen lopen. Het is tevens een milieuvriendelijke stof omdat er geen giftige gassen vrijkomen hierbij.

In welke vormen is PUR verkrijgbaar?

Zoals eerder al werd vermeld, zijn er twee vormen van PUR die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van een dak. Hieronder wordt dieper ingegaan op de kwaliteiten van deze twee vormen van PUR, de isolatiewaarde, de dikte en de prijs die hier gemiddeld per vierkante meter voor gerekend wordt.

Gespoten PUR isolatie

PUR is als isolatiemateriaal het meest bekend in de vorm van schuim. Deze methode wordt steeds vaker gebruikt, onder meer vanwege de vele voordelen die PUR schuim je te bieden heeft. Zo is het plaatsen van PUR een fluitje van een cent, binnen no time heb je dit uitgevoerd. Niet alleen gaat het snel, maar PUR schuim bedekt de ondergrond ook nog eens uitstekend. Hierdoor zul je jezelf nooit zorgen te maken of de isolatie wel alle warmte behoudt: bij PUR schuim zijn er geen gaatjes, hoekjes of naadjes waardoor de warmte alsnog kan ontsnappen.

Met een prijs die gemiddeld tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter ligt, is PUR schuim wel iets duurder in vergelijking met andere isolatiematerialen. Echter is PUR schuim snel te plaatsen, waardoor je op arbeidsuren kunt besparen. Doordat het gespoten geplaatst dient te worden, zal deze vorm van isolatie altijd door een professional geplaatst moeten worden. In minder dan een dag is je dak al geïsoleerd. In de vorm van schuim heeft PUR een lambdawaarde van 0,035. Wanneer je een dikte van 12 cm hanteert, maak je kans om gebruik te maken van premies en subsidies. De gemiddelde prijs die hierboven genoemd werd, gaat ook uit van deze dikte.

PUR isolatieplaten

Daarnaast is PUR te koop als isolatieplaat. Deze kun je zowel voor hellende als platte daken gebruiken. Ze zijn naadloos op elkaar aan te sluiten, waardoor er geen warmte via hoeken of naden kan ontsnappen. Dampremmende tape kan gebruikt worden om de naden nog beter af te sluiten. De isolatiewaarde van deze plaat wordt bepaald door de dikte. Hoe dikker de plaat, hoe beter deze zal isoleren. Gemiddeld wordt er vaak gekozen voor platen met een dikte tussen de 8 en 12 cm. Je kunt er ook voor kiezen om twee lagen van platen met een dikte van 8 cm te maken, zodat je een dikte van 16 cm krijgt. Gemiddeld ligt de prijs tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter.