Hoe kies je een geschikte dikte voor je dakisolatie?

Dikte is van groot belang bij het uitkiezen van dakisolatie. Niet alleen kan de dikte van invloed zijn op de algehele isolatiewaarde van het materiaal, maar dit bepaalt ook de mate waarin de platen ruimte in beslag nemen. Daarom is het aan te raden deze factor in de gaten te houden wanneer je dakisolatiemateriaal gaat aanschaffen. Want steeds meer mensen kiezen tegenwoordig er voor om hun dak te laten isoleren. Warmte stijgt op, waarna het veelal via het dak uit je woning verdwijnt. Voor deze daling qua temperatuur moet je compenseren door meer te stoken. Dit kost je niet alleen onnodig veel energie, maar het kost je ook een hoop geld en het is slecht voor het milieu en het woonklimaat. Dakisolatie voorkomt dit verlies van warmte, waardoor het een investering is die zichzelf op den duur weer terugbetaald.

welke dikte dakisolatie premie

Hieronder gaan we dieper in op het vinden van een geschikte dikte voor je dakisolatie. Welke factoren zijn van invloed op de dikte die je uitkiest? Welke dikte dienen materialen te zijn om in aanmerking te komen voor premies en subsidies? Dit alles en meer zal hieronder in meer detail besproken gaan worden. De dikte kan van grote invloed zijn op het resultaat. Niet alleen qua isolerende waarde, maar ook qua de ruimte die de plaat in beslag neemt. Het is dus aan te raden om goed na te denken over de dikte die je aanschaft voordat je de isolatie laat plaatsen.

Rd-waarde en de eisen voor premies en subsidies

Alhoewel dakisolatie een investering is die zich op de lange termijn weer terugbetaald, is het toch fijn om te besparen op kosten waar het kan. Eén van de manieren waarop je dit kunt doen, is gebruik te maken van premies en subsidies. Dakisolatie zijn maatregelen die worden aangemoedigd. Niet alleen verbeteren ze het woonklimaat, maar ze leiden tot waardevermeerdering van woningen en bovendien is het isoleren van het dak een milieuvriendelijke optie die een hoop energie kan besparen. Premies en subsidies moedigen dergelijke maatregelen aan. Echter dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen voordat je in aanmerking komt voor een premie of subsidie.

Als je in aanmerking wilt komen voor een premie van de netbeheerder, dien je te voldoen aan een minimum Rd-waarde. Deze Rd-waarde geeft het isolerend vermogen van materiaal weer. Welk materiaal je kiest en hoe dik dit is, is geheel aan jou. Zolang het maar qua Rd-waarde voldoet aan de gestelde norm. Deze gestelde norm ligt rond de 4,5 K/W per vierkante meter. Als het dak thermisch gezien goed genoeg presteert, kom je in aanmerking voor deze premie. Een dikkere isolatielaag isoleert beter. Dit kan je niet alleen een premie opleveren, maar hierdoor bespaar je ook flink op je energiekosten. Het is dus een investering die zichzelf in de loop der jaren terugbetaalt. Daarom kan een investering in een dikkere vorm van isolatie de moeite waard zijn als je er de ruimte voor hebt.

Hoeveel kan een dergelijke premie je opleveren? Natuurlijk verschilt dit van geval tot geval. Voordat je een premie aanvraagt, dien je wel aan nog een voorwaarde te voldoen. Naast dat je over een Rd-waarde dient te beschikken die hoog genoeg is, mag de eindfactuur van de werkzaamheden voor je isolatie maximaal 1 jaar oud zijn wanneer de premie wordt aangevraagd. Is deze ouder, kun je niet in aanmerking komen voor de premie. Daarnaast moet de plaatsing door een aannemen uitgevoerd worden. Wanneer dit het geval is, kun je rekenen op een premie van 6 euro per vierkante meter. Ook wanneer je zelf de werkzaamheden uitvoert, maak je kans op een premie. Deze is echter wel lager: zo’n 3 euro per vierkante meter.

Benodigde dikte berekenen aan de hand van de lambdawaarde

Het is mogelijk om voor jezelf de benodigde dikte te berekenen die je nodig hebt om de juiste Rd-waarde te bereiken. Dit kun je berekenen aan de hand van de lambdawaarde. Hoe hoger deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Om te berekenen welke dikte je nodig zult hebben, kun je het volgende doen. Je vermenigvuldigt de lambdawaarde van het materiaal met de minimale Rd-waarde die je wilt bereiken. Stel, het materiaal heeft een lambdawaarde van 0,04 en je wilt de minimum Rd-waarde van 4,5 bereiken. In dat geval vermenigvuldig je 0,04 met 4,5, wat een uitkomst van 0,18 oplevert. Dit is de dikte in meters die je minimaal nodig zult hebben om deze waarde te bereiken. Oftewel: je zult een dikte van 18 cm nodig hebben om de minimale Rd-waarde te bereiken. Veelal wordt deze waarde per leverancier gespecificeerd.

Welke diktes hanteer je per materiaal?

Voor elk materiaal dat je kunt gebruiken voor het isoleren van een dak geldt een bepaalde dikte waarbij het materiaal in aanmerking komt voor een premie. Tevens is het zo dat je bij deze diktes er zeker van bent dat het materiaal goed genoeg zal isoleren. Hieronder worden een aantal van de meest gebruikte materialen voor het isoleren van een dak voor je op een rijtje gezet. Aan bod zal komen welke dikte gemiddeld leidt tot de beste resultaten.

Minerale wollen

dikte glaswol dakisolatie

Voor het isoleren van een dak wordt vaak gekozen voor minerale wollen. Vooral glaswol wordt vaak gekozen als materiaal, terwijl ook rotswol een populair alternatief is. Om de vereiste Rd-waarde te bereiken, zul je minerale wollen met een dikte van tussen de 16 en 21 cm aan moeten schaffen om hieraan te kunnen voldoen. Deze dikte zal ook afhankelijk zijn van de lambdawaarde.

Cellulose

dikte cellulose isolatie

Cellulose, ook wel bekend als papiervlokken, is één van de milieuvriendelijkere alternatieven op het gebied van materialen voor dakisolatie. Deze vlokken worden ook wel halfstijve platen genoemd. Wanneer je de minimale Rd-waarde wilt bereiken, zul je een dikte van tussen de 16 en 21 cm moeten hanteren.

Isolatieplaten

dikte dakisolatieplaten

Isolatieplaten voor het dak zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt dus behoorlijk variëren, zowel qua isolatiewaarde als qua materiaal en dikte. Hieronder worden de materialen gerankt qua isolatiewaarde, van laag naar hoog. Ten eerste zijn er de EPS platen. Deze platen hebben een relatief lage isolatiewaarde. Met een dikte van rond de 15 cm zul je de minimale Rd-waarde van 4,5 behalen. Bij XPS isolatieplaten, welke goed tot zeer goed isoleren, zal deze dikte rond de 14 cm liggen.

Bij PUR isolatieplaten, welke in staat zijn om je dak zeer goed te isoleren, ligt de minimale dikte rond de 12 cm. PIR isolatieplaten, welke zeer goed tot uitstekend isoleren, hebben een minimale dikte van rond de 10 cm nodig om de RD-waarde te behalen. Tot slot zijn er de Resol isolatieplaten, de best isolerende platen. Deze hebben een dikte van rond de 9 cm nodig om de minimale Rd-waarde van 4,5 te behalen.

Lambdawaarde (W/mK)MateriaalDikte in cm. nodig volgens gewenste Rd waarde:
3,5 Rd4 Rd4,5 Rd
0.035Minerale wol, Cellulose13 cm14 cm16 cm
0.04Minerale wol, Cellulose14 cm16 cm18 cm
0.045Minerale wol, Cellulose16 cm18 cm21 cm
0.025PUR / PIR9 cm10 cm12 cm
0.03PUR / PIR11 cm12 cm14 cm