Een koudebrug voorkomen bij dakisolatie

Het plaatsen van dakisolatie brengt vele voordelen met zich mee. Het bespaart energie, waardoor je minder geld kwijt bent aan je energierekening. Daarnaast verbetert dit het woonklimaat en je stoot minder CO2, waardoor dakisolatie ook een groene keuze is. Echter kunnen er ook nadelen ontstaan wanneer het plaatsen van dakisolatie niet optimaal wordt uitgevoerd. Eén van deze nadelige consequenties die kunnen ontstaan zijn koudebruggen. Deze kunnen zich vormen binnen de constructie van je dak, op plekken waar de isolatie van je dak op de één of andere manier onderbroken wordt. Hierdoor vindt er een warmteoverdracht langs in of tussen materialen van de constructie. Hieronder kun je meer lezen over koudebruggen. Lees op Isolatiewerken JK ook meer over dampschermen.

Waar bevinden koudebruggen zich over het algemeen?

Bij koudebruggen gaat het bouwmateriaal zelf zich ontwikkelen als een soort van brug waarover warmte zich kan begeven van het ene naar het andere constructiemateriaal. Hier kan hierbij gaan om bijvoorbeeld steen of hout. Vooral tijdens de koudere maanden is dit nadelig, want het leidt tot warmteverlies. Je kunt dus minder genieten van de voordelen die normaliter gepaard gaan met dakisolatie. Vaak komen koudebruggen voor bij onderbrekingen van het isolatiemateriaal. Je kunt hierbij denken aan materiaal dat niet geheel aansluit op de kepers, waardoor hoekjes of naden ontstaan waardoor warmte kan ontsnappen. Ook wanneer een draagvloer niet goed geplaatst wordt, kunnen er koudebruggen ontstaan.

koudebrug dak vermijden

Negatieve consequenties van koudebruggen

Dakisolatie plaats je zodat de warmte niet meer via je dak kan ontsnappen. Hierdoor zul je minder hoeven te stoken, wat energie en geld zal besparen. Echter kan slecht geplaatste isolatie negatieve gevolgen hebben, waar koudebruggen er één van is. Hierdoor ontsnapt de warmte alsnog, waardoor je meer moet stoken en dus weer meer geld kwijt bent aan je energierekening. Het verbruik kan met zo’n 20% stijgen. Daarnaast kan dit leiden tot vochtproblemen, waardoor je op den duur last kunt krijgen van schimmel en aantasting van de dakconstructie. Gelukkig zijn er manieren om koudebruggen te voorkomen.

Hoe voorkom je koudebruggen?

Koudebruggen kunnen een behoorlijke spelbreker zijn als het gaat om de meerwaarde van je dakisolatie. Je zult alsnog warmte verliezen via het dak, waardoor je veel minder kunt besparen dan je dacht. Je wilt dan natuurlijk ook maar wat graag deze koudebruggen voorkomen. Gelukkig is dit mogelijk. Ten eerste kun je, bij het plaatsen van het isolatiemateriaal, er extra goed op letten dat deze precies geplaatst wordt. Overal moet het materiaal goed aansluiten op de constructie van het dak, zodat gaatjes en naden voorkomen kunnen worden. Zo zal het voor warmte niet meer mogelijk zijn om te kunnen ontsnappen.

Om materiaal goed passend te maken, kun je kiezen voor de wat zachtere materialen. Hierbij kun je denken aan minerale wollen zoals glaswol of rotswol. Deze zijn in rollen verkrijgbaar, waarbij het heel gemakkelijk is om deze op maat te snijden. Je kunt er voor kiezen om deze zachte materialen iets groter uit te snijden, waarna je deze samendrukt om ze op deze manier naadloos op de constructie van het dak aan te sluiten. Eventuele gaten en naadjes kun je afsluiten aan de hand van isolatietape. Bij sommige materialen dien je een dampscherm te plaatsen. Ook hierbij dien je te checken of deze goed aangesloten is, en daarnaast dien je te bekijken of deze nergens geperforeerd is. Anders verlies je alsnog warmte en kunnen er vochtproblemen ontstaan.

Als je vooraf koudebruggen wilt voorkomen, kun je overwegen om het isoleren van je dak langs buiten uit te voeren. Dit wordt ook wel een warm dak of het Sarking dak principe genoemd. Hierbij wordt het dak van boven voorzien van een ononderbroken isolatielaag, waardoor het hout van de constructie van je dak niet meer kan dienen als koudebrug. Kieren, gaten en naadjes worden afgesloten.

Technisch zou het mogelijk zijn om de hele woning in isolatie te omhullen om zo koudebruggen te voorkomen. In de praktijk is dit niet een erg realistische oplossing. Daarom wordt vaak aangeraden om al tijdens de ontwerpfase van je dakisolatie rekening ermee te houden dat koudebruggen kunnen ontstaan. Zo kun je deze tijdens deze beginfase al voorkomen. In een vroeg stadium rekening houden met dergelijke zaken kan op de lange termijn een hoop problemen voorkomen. Als koudebruggen later ontstaan, is het namelijk en stuk moeilijker ze op te lossen.

dampscherm plat dak isoleren