Dampscherm

Wanneer je gaat isoleren, zijn er bepaalde keuzes die gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld welk isolatiemateriaal er gebruikt gaat worden en wat de juiste isolatiedikte is. Daarnaast is ook een goede plaatsing erg belangrijk. Een dampscherm wordt de laatste jaren steeds vaker geplaatst. Met een dampscherm wordt de isolatie afgeschermd waardoor er een luchtdichte afwerking ontstaat. Het gevolg is dat vochtige lucht niet in de isolatie kan doordringen waardoor een slechtere isolatiewaarde en schimmels voorkomen worden. Lees ook meer over dakisolatie plaatsen

Isover Difunorm Dampscherm 50mx2m

Isover Difunorm Dampscherm 50mx2m

Isover Difunorm Dampscherm 50mx2m

Isover Vario® KM Duplex Dampscherm 40mx1,5m

Isover Vario® KM Duplex Dampscherm 40mx1,5m

Isover Vario® KM Duplex Dampscherm 40mx1,5m

Isover Vario® XtraSafe Dampscherm 40mx1,5m

Isover Vario® XtraSafe Dampscherm 40mx1,5m

Isover Vario® XtraSafe Dampscherm 40mx1,5m

Waarom een dampscherm?

Lucht bevat eigenlijk continu een beetje water in de vorm van damp. Daarbij geldt over het algemeen dat er meer water in de lucht wordt opgenomen als de temperatuur hoger is. Er is daarbij ook een maximale hoeveelheid water dat opgenomen kan worden in de lucht. Wanneer dat het geval is, spreken we van verzadigde lucht. Als de temperatuur vervolgens weer daalt, heeft de lucht een teveel aan damp dat alleen in de vorm van water kan worden afgezet. Dit wordt ook wel condensatie genoemd. Dat gebeurt overigens voornamelijk in de omgeving van koude oppervlakten, zoals muren, ramen, koepels en het dak. En laat dat nu precies de plaats zijn waar vaak isolatiemateriaal te vinden is. Het kan zomaar dat de waterdamp in de isolatie terecht komt en daar condenseert. Dit kan op een gegeven moment flinke schade veroorzaken. Daardoor ontstaat niet alleen een slechtere isolatiewaarde, maar ook verrotting en zelfs schimmels. Een dampscherm helpt gelukkig om dit te voorkomen. Dit scherm plaats je aan de binnenkant van de isolatie zodat de vochtige lucht niet bij de isolatie kan komen.

dampscherm plaatsen

Wanneer is een dampscherm nodig?

Als je ervoor kiest om de woning aan de binnenkant de isoleren, is een dampscherm altijd nodig. tenzij het gaat om isolatiemateriaal dat met een damp werende laag is afgewerkt. Als je een dampscherm plaatst, moeten de gaten en naden overigens wel goed dichtgeplakt worden met een daarvoor bedoelde tape. Zwakke plekken aar een dampscherm goed van pas komt zijn plafonds en vochtige kamers zoals de badkamer en de keuken.

Materiaal

dampfolie

Welk materiaal wordt er eigenlijk gebruikt voor een dampscherm? Meesstal gaat het om een kunststoffolie. Polytheen is daar een goed voorbeeld van, al moet het dan wel minimaal 0.2 mm dik zijn. Het dampscherm kan worden vastgeniet en vervolgens dienen de naden goed te worden afgedicht. Soms wordt er bij dakisolatie voor spijkerflensdekens gekozen. De ene zijde daarvan is van aluminium en kan prima dienen als een dampscherm. Ook daarbij moeten overigens de naden worden afgeplakt.

Het plaatsen van een dampscherm

In principe is het plaatsen van een dampscherm alles behalve ingewikkeld. Iedereen zou in staat moeten zijn om dit te doen. Het is wel belangrijk om even goed op te letten hoe het met de overlappingen zit en of er geen gaten of kieren overblijven. Wanneer het namelijk niet goed wordt afgewerkt is het plaatsen van een dampscherm eigenlijk zo goed als overbodig. Er zijn gelukkig altijd wel waterdichte strips en afdichtingsrollen beschikbaar die direct aansluiten bij het dampscherm dat je koopt. Ga overigens nooit boren in een dampscherm en gebruik deze ook niet wanneer er gaten of scheuren in zitten. In dat geval functioneert deze namelijk totaal niet.

warm dak