Na-isolatie

Inmiddels zijn wel al lang overtuigd van de vele voordelen van isolatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ieder nieuwbouwhuis vandaag de dag goed wordt geïsoleerd. Dat is overigens ook wettelijk verplicht. Er zijn echter ook nog heel veel oude woningen en gebouwen die helemaal niet zo goed geïsoleerd zijn. In dat geval kan er gekozen worden van na-isoleren. Dat is wellicht even een investering, maar die verdien je binnen de kortste keren weer terug doordat je flink bespaard op de energierekening. In dit artikel kom je achter de mogelijkheden wat na-isolatie betreft!

Heel veel methoden

Er zijn heel veel verschillende methoden als het om na-isolatie gaat. Het gaat dan ook te ver om ze allemaal te bespreken. De meest toegepaste en populaire methodes worden hieronder echter wel besproken.

Na-isolatie spouwmuur

De spouwmuur is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het huis als het over isolatie gaat. De spouwmuur is de open ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur. Sinds de jaren zeventig van vorige eeuw wordt deze standaard geïsoleerd maar bij oudere huizen is dat niet altijd het geval. Het na-isoleren van de spouwmuur is eigenlijk heel eenvoudig. Er worden eerst wat gaten in de gevel geboord en vervolgens wordt het gekozen isolatiemateriaal via die gaten in de spouw gebracht. Er zijn verschillende materialen geschikt om de spouwmuur te isoleren. zoals PUR, EPS of glaswol. Als de spouwmuur is opgevuld, worden de gaten gedicht en is er nauwelijks iets meer te zien van de werkzaamheden. De prijs van een spouwmuur na-isoleren ligt tussen de 15 en de 30 euro per vierkante meter.

Na-isolatie van gevel via buitenkant

Ook het na-isoleren van de buitenkant van de muren is in principe een prima optie om ervoor te zorgen dat er minder warmte vanuit huis verloren gaat. Bij deze wijze van isoleren wordt er eenvoudigweg isolatiemateriaal op de buitenmuur aangebracht. Meestal gaat het hierbij om platen van hard isolatiemateriaal. Na het aanbrengen moet het geheel natuurlijk nog afgewerkt worden en dient er een nieuwe gevelbekleding te komen. Daardoor is dit een relatief dure wijze van na-isolatie. Aan de andere kant weet je wel dat het direct goed gebeurt. Deze wijze van na-isoleren wordt vooral veel gebruikt als het isoleren van de spouwmuur, om welke reden dan ook, niet mogelijk is. Het is verder mogelijk om langs de binnenkant de muur te isoleren. Dit is echter een stuk minder effectief omdat deze meestal al afgewerkt is en omdat je op die manier ook minder ruimte krijgt binnen. Het isoleren van de muur langs de buitenkant kost gemiddeld minstens 100 euro per vierkante meter.

Na-isolatie van het dak

Wil je het warmteverlies in huis zoveel mogelijk beperken? Het na-isoleren van je dak is dan meer dan een goede optie. Overigens wordt het isoleren van het dak vanaf 2020 wettelijk verplicht. Het na-isoleren van het dak kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Via de buitenkant is ingewikkelder omdat daarvoor ook de dakbedekking verwijderd moet worden. Vervolgens dient dit weer te worden teruggeplaatst. Daardoor is het na-isoleren van je dak via de buitenkant ook iets duurder dan via de binnenkant. Wanneer het gaat om een hellend dak kost na-isolatie vanaf de binnenkant gemiddeld 20 euro per vierkante meter. Wanneer je het via de buitenkant wil laten doen is dat zo'n 75 euro per vierkante meter. Overigens kun je er als alternatief ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren, zeker wanneer de zolder onverwarmd is.

Na-isolatie van de vloer

Wil je de vloer isoleren? Dat kan op verschillende manieren. Wanneer je de afwerking van de vloer intact wil houden, kun je ervoor kiezen om de vloer via de kelder te isoleren, al moet er dan natuurlijk wel een kelder onder zitten. Is er een ruimte beneden de vloer die geïsoleerd gaat worden? Dan is het aan te raden om materiaal te kiezen dat geluid dempt, zo sla je namelijk twee vliegen in één klap. Er zijn tal van verschillende materialen mogelijk zoals isolatieplaten maar ook isolatiechape of PUR. De prijs ligt gemiddeld op 20 euro per vierkante meter.

Isolatiepremies

Zoals gezegd verdien je de investering van de na-isolatie al snel terug doordat je veel geld bespaart op de energierekening. Dat is echter niet het enige voordeel. Er zijn namelijk ook isolatiepremies waar je wellicht recht op hebt. Dankzij deze premies verdien je de investering nog veel sneller terug! Voor iedere vorm van na-isolatie is weer een andere premie beschikbaar dus wellicht heb je zelfs recht op meerdere premies waardoor het nog sneller gaat. Uiteraard zijn er wel bepaalde voorwaarden waar aan moet worden voldaan als je aanspraak wil maken op subsidie of een premie. Het is dus aan te raden om je vooraf al goed te verdiepen zodat je er voor kunt zorgen dat je aan de voorwaarden voor een isolatiepremie voldoet.