Luchtdichtheid en isolatie

Wanneer een woning gerenoveerd wordt of als er een lage energiewoning wordt gebouwd, zijn er tal van aspecten om rekening mee te houden. Natuurlijk dient de woning goed geïsoleerd te worden maar daarnaast moet er ook aan de geldende bouwnormen rondom luchtdichtheid worden voldoen. Maar wat is dan eigenlijk het belang van luchtdichtheid? Waarom heeft het een grote impact op het verbruik en hoe kan isolatie dan eigenlijk luchtdicht worden aangebracht? Hieronder kom je er alles over te weten.

Waarom luchtdicht bouwen?

Luchtdicht bouwen is ontzettend belangrijk. Er wordt daardoor bij de bouw van een huis namelijk rekening gehouden met het tegenhouden van allerhande ongewenste luchtstromen zoals bijvoorbeeld tocht. Dat doet men door tijdens de bouw ieder risico daarop zoveel mogelijk uit te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan het afdichten van naden en kieren met speciaal daarvoor bedoeld tape of vulmiddel. Dat is namelijk een prima begin voor het luchtdicht maken van een huis. Er zijn overigens wel manieren waarop de luchtdichtheid van een huis getest kan worden. Dat gebeurt meestal met de zogeheten 'blower door' test. Daarbij zet men een ventilator in het deurgat om een over- en onderdruk te creëren. Vervolgens wordt het drukverschil gemeten en aan de hand daarvan wordt de N50 waarde berekend. Daarbij is het de bedoeling dat de waarde zo laag mogelijk is. Des te energiezuiniger is je huis namelijk. Wanneer de waarde lager dan 0.6 is, is het huis zeer energiezuinig.

Welke plaatsen zijn het meest gevoelig?

In het verleden zijn er tal van onderzoeken gedaan naar huizen en hun luchtdichtheid. Daarbij is er uiteraard ook al ontdekt welke plaatsen nu echt het meest gevoelig zijn en waar de meeste tochtproblemen ontstaan. Dat is over het algemeen bij doorvoeren in de vloer, het dak en de plaatsen waar de ramen en de deuren op de muur aansluiten. Precies op al deze plaatsen is vaak veel isolatie te vinden. Luchtdicht isoleren lijkt dan ook de perfecte oplossing.

Luchtdichtheid bij dakisolatie

Aangezien warmte opstijgt, is het dak van de woning nu juist de plaats waar je wellicht veel kunt besparen op de energie. Dat kan op verschillende manieren zoals isolatiemateriaal in het dak aanbrengen. Als je daar toch mee bezig bent, is het overigens verstandig om direct aan de luchtdichte afwerking te denken. Zie je bijvoorbeeld ergens kieren of voel je toch? Probeer dit dan te verhelpen doormiddel van opvulling met PUR. Daarna goed bijsnijden en klaar ben je! Wanneer het isolatiemateriaal is aangebracht is het van belang om deze goed luchtdicht af te werken. Dat kan behulp van klimaatfolie of bijvoorbeeld polyethyleen folie. Daarbij is het goed om in het achterhoofd te houden dat alle kieren en naden dicht moeten en dus afgeplakt moeten worden. Alleen op die manier kun je een damp remmende en luchtdichte laag maken waardoor de woning veel luchtdichter wordt.

Doorvoeren vloer

Nog zo'n plek waar behoorlijk vaak luchtlekken voorkomen. In de vloer zijn vaak openingen om ervoor te zorgen dat de leidingen door kunnen lopen. Deze openingen zijn vaak een bron van luchtlekken. Voorbeelden hiervan zijn de plaatsen waar de gasleiding of waterleiding in de vloer verdwijnt of gaten die gemaakt zijn om andere afvoerpijpen doorheen te laten lopen. Vanuit de kruipruimte komt er toch door deze gaten en we hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat de luchtdichtheid van het huis daar zeker niet beter van wordt. Gelukkig kun je deze gaten met PUR schuim eenvoudig dichten.

Ramen en deuren

Je huis volledig luchtdicht maken? Dan blijf je altijd tegen het probleem van ramen en deuren aanlopen en dan vooral de aansluiting daarvan op de rest van de woning. Tochtstrips zijn een handig hulpmiddel waarmee je al flink wat tochtproblemen op kunt lossen. Zorg er daarnaast voor dat de aansluitingen van de deuren en ramen en de muur goed dicht gekit zijn, bij voorkeur voordat je de muur gaat bepleisteren. De isolatiewaarde schiet daardoor omhoog en het ziet er ook nog eens een stuk mooier en netter uit!

Voorkomen van vochtproblemen

Wanneer je huis luchtdicht is geïsoleerd, bespaar je allereerst natuurlijk flink op de energierekening omdat de warmte simpelweg minder snel uit huis verdwijnt. Het heeft echter nog meer voordelen. Zo zorg je er ook voor dat vocht tegengehouden wordt. De warme lucht in huis bevat namelijk behoorlijk wat vocht. Als deze lucht door gaten en kieren kan gaan, gaat het vaak condenseren achter de isolatie waardoor het hier vochtig wordt. De problemen die daardoor kunnen ontstaan zijn behoorlijk groot. Denk niet alleen aan een afname van de isolatiewaarde maar ook aan houtrot en schimmels. Een luchtdichte laag die ook het vocht tegen houdt, is dus absoluut geen overbodige luxe.

En hoe zit het dan met ventilatie?

Alleen maar je woning potdicht houden, is overigens ook niet altijd een goed idee. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar de juiste balans tussen isolatie en ventilatie. Als het huis heel goed is geïsoleerd, moet er namelijk ook meer geventileerd worden voor een goede balans. Wanneer er namelijk te weinig ventilatie in een lucht geïsoleerd huis plaatsvindt, resulteert dat in flinke vochtproblemen. Wanneer je echter juist teveel ventileert, verliest je behoorlijk wat energie. Er zijn verschillende aspecten die van invloed zijn op de capaciteit van het ventilatiesysteem. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de luchtdichtheid, het isolatiemateriaal en natuurlijk ook de grootte van je huis. Wanneer je wilt weten hoe je het beste je huis kunt isoleren en de juiste balans vinden, kun je het beste een specialist inschakelen.