Koudebrug

Ooit van een koudebrug gehoord? Dat is wellicht de meest zwakke schakel wanneer je gaat isoleren. Kort gezegd is een koudebrug de plek waar thermische isolatie niet helemaal aansluit, waardoor er koude lucht naar binnen kan. Dat is in de winter natuurijk heel vervelend omdat de energierekening er flink van omhoog gaat. In de zomer zorgt het er juist weer voor dat het huis snel opwarmt. Wat zijn de meest voorkomende koudebruggen en hoe herken je ze? We bespreken het hieronder.

Verschillende soorten koudebruggen

Onderbrekingen in isolatie

Een bijzondere grote groep koudebruggen ontstaat doordat er onderbrekingen in de isolatie te vinden zijn. Dit komt bijvoorbeeld doordat de verschillende platen of andere isolatiedelen niet zo goed op elkaar aansluiten. Ook kan het komen doordat er een slecht geïsoleerde leiding of spouwhaak de isolatie uitgaat. Deze onderbrekingen kunnen voor een flinke koudebrug zorgen.

Afwerking van rolluiken

Rolluiken werken behoorlijk isolerend. De afwerking kan echter wel eens wat te wensen over laten waardoor er een koudebrug ontstaat.

Afdichtingen

Nog zo'n veelvoorkomende oorzaak van koudebruggen. Wanneer de afdichtingen slecht zijn afgewerkt ontstaan er luchtlekken.

Onbekende koudebrug

Ken je een onbekende koudebrug? Zo wordt oud buitenschrijnwerk ook wel genoemd. Wanneer het koud is, ontstaat er aan de binnenkant van het raam condens. Eigenlijk is de beste oplossing hiervoor het vervangen van de ramen en daarbij te kiezen voor dubbel glas.

Ramen en deuren

Ook ramen en deuren zijn uiteraard erg kwetsbaar voor een koudebrug, helemaal wanneer ze geopend worden. Dat is uiteraard eenvoudig op te lossen en zelf te bepalen aangezien je ze altijd dicht kunt doen.

Hoe herken je een koudebrug?

Er zijn grofweg genomen twee verschillende manieren waarop je een koudebrug zou kunnen herkennen. Allereerst kan dat doormiddel van handmatige detectie. De wijze waarop is eigenlijk heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar met je hand over de plaats te wrijven waarvan je vermoedt dat er een koudebrug is. Op de plaats van de koudebrug ligt de temperatuur duidelijk een stuk lager dan op de rest van de wand. Een andere manier waarop een koudebrug te herkennen is, is aan de schimmelplekken, al zal dat wel in een later stadium zijn. De waterdamp die in de lucht condenseert zal precies op een koudebrug terecht komen omdat dit een kouder gedeelte is dan de rest van de wand. Daardoor kunnen er vochtplekken op die plaats komen. Dat is dan ook het eerste waaraan je het zichtbaar kunt herkennen. In een volgend stadium zijn er geen vochtplekken meer te vinden, maar ontstaan er schimmelplekken. Deze zijn zeer onwenselijk aangezien het niet alleen slecht is voor je huis maar ook nog eens voor je eigen gezondheid.

Koudebruggen voorkomen

Er zijn gelukkig wel manieren om koudebruggen zoveel mogelijk te vermijden. Zorg allereerst dat je woning volledig omhuld is door isolatie. Daarbij is de aansluiting ontzettend belangrijk, niet alleen in de wand zelf maar bijvoorbeeld ook de aansluiting van de muurisolatie op de vloerisolatie. Wanneer alles goed op elkaar aansluit, is de kans op een koudebrug miniem. Zorg er daarnaast voor dat de aansluiting luchtdicht is tussen de binnenmuur en het buitenschrijnwerk. Alleen opvullen met een materiaal als polyurethaanschuim is in dit geval niet voldoende.