De belangrijkste punten omtrent dakisolatie

Dakisolatie kan je veel voordeel opleveren, maar het is dan wel van belang om te weten hoe dit precies in zijn werk gaat. Vooral op het gebied van energie besparen kan dakisolatie van groot belang zijn. Warmte stijgt immers op, waarbij het vooral via je dak de woning verlaat. Dit leidt tot een verlies van temperatuur, waar je voor moet compenseren door de verwarming hoger te draaien. Dit kost je meer energie, en dus ook meer geld. Door dakisolatie te laten plaatsen, voorkom je dat de warmte kan ontsnappen. Je hoeft dus niet meer extra te stoken om de juiste temperatuur te behouden, wat je zowel energie als geld bespaart. Dit levert je dus een hoop op, en bovendien draag je bij aan een beter woonklimaat en is dakisolatie goed voor het milieu. En als je in aanmerking komt voor premies en subsidies kun je dakisolatie ook nog eens voor een betere prijs laten uitvoeren. Lees meer over isolatie dak

In deze tekst wordt dieper ingegaan op alles wat belangrijk is omtrent dakisolatie. Ook al zijn er vele aangename voordelen verbonden aan het plaatsen van dakisolatie, is het niet een keuze die je zomaar moet maken. Er komt namelijk een hoop bij het isoleren van een dak kijken. Hieronder zal je op een aantal van de belangrijkste punten omtrent dakisolatie gewezen worden. Ten eerste de volgende keuze: plaats je het zelf of laat je dit doen? Ook de potentiële materialen komen aan bod. Tot slot word je op een aantal belangrijke zaken gewezen. Denk hierbij aan de dampdichtheid en of je überhaupt wel het dak moet isoleren en misschien beter voor de zoldervloer kunt kiezen.

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Bij diverse klussen in huis zijn doe-het-zelvers geneigd om deze zelf uit te voeren. Of dit een goed idee is, is afhankelijk van de kwaliteiten van de klusser. Desalniettemin is het mogelijk om dakisolatie zelf uit te voeren. Hierdoor bespaar je op de kosten die je zou maken wanneer je een professional inhuurt. Zeker in het geval van isolatie die langs binnen geplaatst wordt is het goed mogelijk om deze klus zelf uit te voeren. Echter is het monetaire verschil tussen zelf plaatsen en laten plaatsen minder groot dan je zou denken. Dit komt onder meer omdat de premies en subsidies die je kunt ontvangen groter zijn wanneer je een aannemer jouw dakisolatie laat plaatsen. Ook wanneer je besluit om je dakisolatie langs buiten te plaatsen, is het sowieso verstandig een vakman in te huren.

Welke materialen zijn geschikt voor dakisolatie?

Wanneer je besloten hebt om dakisolatie te laten plaatsen (of dit zelf te doen), volgt de volgende belangrijke keuze. Welk materiaal ga je gebruiken om je dak mee te isoleren? Hierbij heb je de keuze uit vele verschillende soorten materialen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder worden een aantal van de meest gebruikte materialen voor dakisolatie voor je op een rij gezet.

Minerale wollen

glaswol plaatsen

Er zijn twee minerale wollen die het vaakst voor dakisolatie gebruikt worden: glaswol en rotswol. Laten we met deze eerste beginnen. Glaswol wordt vaak gekozen als materiaal voor dakisolatie. Vooral voor hellende daken wordt glaswol vaak ingezet. Glaswol is verkrijgbaar in de vorm van platen, maar vaak wordt gekozen om dit in de vorm van rollen aan te schaffen. Deze rollen zijn op maat te snijden, ideaal wanneer je beschikt over een dak met kepers of gordingen bijvoorbeeld. Door de dikte dien je wel genoeg ruimte te hebben hiervoor. Het is één van de goedkopere alternatieven op het gebied van isolatie voor het dak, met een prijs die gemiddeld rond de 8 euro per vierkante meter ligt.

plaatsing van rotswol

Daarnaast kan er gekozen worden voor rotswol. In vele opzichten is dit materiaal gelijkwaardig aan glaswol. Zo is ook dit minerale wol in rolvorm verkrijgbaar, isoleert het ongeveer net zo goed in vergelijking met glaswol en is het daarnaast ook zeer eenvoudig om deze rollen te plaatsen. Het grote verschil tussen glas- en rotswol zit hem vooral in het feit dat rotswol vele malen beter akoestisch isoleert. Hierdoor zul je weinig overlast meer hebben van geluiden van buiten. Daarnaast is rotswol een groenere optie in vergelijking met glaswol. Rotswol is beter voor het milieu. Hierdoor is de prijs van rotswol wel wat duurder, gemiddeld rond de 9 à 10 euro per vierkante meter.

Isolatieplaten

Wanneer je langs binnen isoleert, zul je veelal gebruik maken van minerale wollen. Echter is het ook mogelijk om het dak langs buiten te isoleren. In dit geval zul je vaak kiezen voor isolatieplaten. Ook in het geval van platte daken zijn isolatieplaten vaak een aantrekkelijke optie. Deze zijn eenvoudig en snel te plaatsen en ze beschikken daarnaast over een hoge isolatiewaarde. Tevens heb je een hoop keuze wanneer je voor isolatieplaten kiest. Er is een vijftal varianten voor je beschikbaar: XPS, EPS, PUR, PIR en Resol. Deze verschillen qua isolatiewaarde, dikte en prijs. Je kunt zelf bepalen welke isolatieplaat het beste aansluit op jouw wensen en behoeften.

Een aantal zaken om in de gaten te houden omtrent dakisolatie

Een probleem waar men vroeger geregeld tegenaan liep, was het feit dat er weinig tot geen rekening werd gehouden met vocht. Dit vocht kon onder het materiaal ontstaan, waarna het op den duur voor problemen zou gaan zorgen. Het isolatiemateriaal kan soms vocht absorberen, maar niet voor eeuwig. Na verloop van tijd zal het leiden tot schimmel, maar het kan ook de constructie van je dak aan gaan tasten. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Gelukkig is er tegenwoordig een oplossing voor: een luchtdicht of zelfregulerend dampscherm. Hierdoor kan vocht zich niet meer opstapelen binnen de isolatie.

dampscherm plaatsen

Een aantal andere aandachtspunten:

  • Naast het isoleren van je dak is het ook mogelijk om alleen de zoldervloer te isoleren. Dit is vooral een aantrekkelijke optie wanneer je de zolder niet of nauwelijks gebruikt als leefruimte.
  • Als je op zoek bent naar een milieubewuste optie, zijn er ook ecologisch verantwoorde alternatieven. Je kunt hierbij denken aan schapenwol, cellulose en dergelijken.
  • Probeer kieren en naden altijd goed af te werken, want hierdoor kan de warmte alsnog ontsnappen.