Geluidsisolatie voor een dak

Dakisolatie heeft vele voordelen. De primaire functie van dakisolatie is om te voorkomen dat warmte via het dak kan ontsnappen. Door dit te voorkomen, kun je een hoop energie en geld besparen. Je hoeft immers minder te stoken voor een aangename temperatuur. Dit bevordert het woonklimaat en bovendien is het ook nog eens goed voor het milieu, omdat er voortaan minder CO2 uitgestoten wordt. Een ander voordeel van dakisolatie is de akoestische isolatie die dit kan leveren. Dakisolatie kan ook voor geluidsisolatie zorgen. Alhoewel niet alle materialen dit kunnen leveren, is het in verschillende maten mogelijk om je ook tegen geluiden te isoleren. Lees hier meer over vershillende soorten dakisolatie

geluidsisolatie dak

Immers bevinden zich vele geluidsbronnen in de omgeving van onze woning. Op straat of in de woning zelf zijn er vele bronnen die harde geluiden kunnen veroorzaken. Schreeuwende mensen, laag overvliegende vliegtuigen, werkzaamheden en andere bronnen van geluid kunnen voor flink wat geluidsoverlast zorgen. Als bijvoorbeeld je slaapkamer zich onder het dak bevindt, kan het de moeite waard zijn om het dak ook akoestisch te laten isoleren. Hieronder lees je meer over geluidsisolatie voor een dak. Zo komt aan bod welke eigenschappen van materiaal van belang zijn voor het akoestisch isoleren van een dak, hoe dit in zijn werk gaat bij hellende en platte daken en welke materialen geschikt zijn voor het akoestisch isoleren van je dak.

Waar moet materiaal aan voldoen bij geluidsisolatie voor een dak?

Wanneer je de geluidsisolerende waarde van isolatiemateriaal tracht te bepalen, is de massawet van belang. Deze geldt voor massieve wanden. Hoe groter de massa van de wanden is, hoe beter deze akoestisch isoleert. Wil je jouw geluidsisolatie dus optimaliseren, dien je de massieve wanden zo massief mogelijk te maken. Immers is het zo dat hoe zwaarder een wand is, hoe kleiner de trillingsoverdracht zal zijn. Alleen platte daken maken gebruik van massieve wanden. Voor hellende daken geldt dat je op zoek moet naar materialen met geluidsisolerende kwaliteiten.

groendak isolatie

Verschillende daken voorzien van geluidsisolatie

Wanneer je een dak gaat isoleren, kun je te maken krijgen met twee typen daken. Hierbij kan het gaan om hellende daken of platte daken. Laten we met dit laatste type dak beginnen. Hoe pak je geluidsisolatie aan bij een plat dak? Zoals eerder al naar voren kwam, maken platte daken veelal gebruik van massieve ondergronden. Deze wanden isoleren akoestisch op hun best wanneer deze over een grote massa beschikken. Daarom is beton altijd een goede keuze, maar ook het aanleggen van een groendak kan een manier zijn om de isolatie ook op akoestisch vlak goed tot zijn recht te laten komen. Deze kan ook als regenbuffer dienen. Bovendien kun je in deze gevallen in aanmerking komen voor premies en subsidies.

Naast een plat dak kan het zijn dat je een hellend dak wilt voorzien van geluidsisolatie. Hierbij maak je strikt genomen niet gebruik van precies dezelfde massawet als bij platte daken, maar maak je gebruik van het massa-veer-massa principe. Hierbij dienen het onderdak en de bedekking als eerste massa. Vervolgens volgt de veer, wat in dit geval de dakisolatie is. Hierna volgt de tweede soort massa, wat veelal de binnenafwerking is. Probeer openingen in de isolatie te voorkomen. Hierdoor neemt niet alleen de isolatiewaarde van het materiaal af omdat warmte alsnog kan ontsnappen, maar ook op akoestisch vlak zal de isolatie in dat geval minder goed zijn werk doen.

Welke materialen kun je gebruiken voor geluidsisolatie?

Als je geluiden van buitenaf wilt weren, dien je voor materialen te kiezen die ook op akoestisch vlak uitstekend isoleren. Je hebt meerdere keuzes qua materiaal als het gaat om geluidsisolatie. In de norm gaat het hierbij altijd om isolatieplaten, maar het gebruikte materiaal kan verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld de ondervloersystemen en isolatieplaten van Pavatherm. Ook kan er gekozen worden voor een isolatiedeken, bijvoorbeeld van het merk Isovlas.

Daarnaast zijn er nog enkele milieuvriendelijke alternatieven op het gebied van isolatieplaten. Deze worden gemaakt van materialen zoals bijvoorbeeld cellulose (papiervlokken) of houtvezel. Merken zoals Isofloc en Hometherm hebben deze platen in het assortiment. Deze platen bieden je een goede isolatiewaarde, maar zijn gemaakt van materialen die een minder slechte impact hebben op het milieu in vergelijking met andere isolatieplaten. Tot slot kan er nog gekozen worden voor isolatie- en uitvulkorrels.

glaswol dakisolatie