Dakisolatie plaatsen in 2021: van welke subsidies en premies kun je gebruik maken?

Het isoleren van je dak brengt vele voordelen met zich mee. Ten eerste kun je een hoop energie besparen door deze maatregel te nemen. Dakisolatie zorgt er voor dat de warmte binnen je woning niet meer door het dak kan ontsnappen. Zoals je misschien wel weet, stijgt warmte op. Van nature stijgt de warmte dus op naar het dak, waar het vaak via gaten en hoekjes kan ontsnappen. Deze energie sijpelt weg, zodat je meer moet stoken om je huis op temperatuur te houden. Hierdoor moet je meer energie om je huis warm te houden. Lees meer over isolatie dak.

dakisolatie premies

Door dakisolatie kan dit voorkomen worden. Hierbij heb de keuze uit vele alternatieven, welke er allen voor zorgen dat de warmte je huis niet meer kan verlaten. Hierdoor verspil je minder energie. Je hoeft minder te stoken om dezelfde temperatuur te behouden, zodat deze kosten ook omlaag zullen gaan. Hierdoor wordt dakisolatie een investering die zichzelf na verloop van tijd weer terugbetaalt.

Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van subsidies en premies, zodat dakisolatie nog een stuk aantrekkelijker wordt. Immers is dakisolatie een manier om energie te besparen, wat weer voordelig is voor het milieu. Dit wordt daarom aangemoedigd. Hieronder kun je meer lezen over de subsidies en premies die van toepassing zijn op dakisolatie in 2021.

De subsidies en premies met betrekking tot dakisolatie in 2021

Het plaatsen van dakisolatie wordt aangemoedigd middels subsidies en premies. Immers is het plaatsen van dakisolatie een manier om energie en geld te besparen, wat voor iedereen een goede verandering is. Hieronder worden de subsidies en premies waar je gebruik van kunt maken in 2021 voor je op een rijtje gezet.

dakisolatie premie

Netbeheerder premie voor dakisolatie

Je kunt in aanmerking komen voor een dakisolatie premie bij bepaalde netbeheerders. Van deze premie kun je altijd gebruik maken, zowel wanneer je zelf de dakisolatie plaatst als wanneer je dit laat plaatsen door een professional. Echter is het over het algemeen wel zo dat de premie lager zal zijn wanneer je zelf het isolatiemateriaal plaatst in vergelijking met wanneer je dit laat doen door een specialist. Wanneer je jouw dakisolatie zelf plaatst, levert dit je een premie van 2 euro per vierkante meter. Wanneer je dit laat doen door een specialist, kun je op een premie van 4 euro per vierkante meter rekenen.

BTW tarief voor plaatsen dakisolatie verlagen

Je kunt in aanmerking komen voor een verlaagd BTW tarief, maar je dien dan wel aan enkele voorwaarden te voldoen. Ten eerste dient het plaatsen van de dakisolatie plaats te vinden bij een huis dat ouder is dan 10 jaar. Wanneer dit het geval is, kun je om een lager BTW tarief vragen. Waar je normaal gesproken 21% BTW dient te betalen, zal dat na aanvraag nog maar 6% BTW zijn. Een verschil van 15%. Dit kan een behoorlijk verschil maken qua kosten. Daarom is het aantrekkelijk om te bekijken of je voor deze verlaging van de BTW in aanmerking komt.

subsidies dakisolatie

Verbeteringspremie

Je kunt ook een premie ontvangen wanneer het plaatsen van dakisolatie onderdeel uitmaakt van andere werkzaamheden. Instanties moedigen namelijk graag het verbeteren van diverse onderdelen van je huis aan, omdat het een efficiëntere woning oplevert die veelal minder het milieu belast. Daarom is de verbeteringspremie tot stand gekomen, om verbeteringen aan het huis aan te moedigen. Dit kan je een bedrag tot 1.250 euro opleveren.

Je dient echter wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Ten eerste mag de eindfactuur niet ouder zijn dan een jaar. Het huis moet minstens 25 jaar oud zijn en daarnaast moet het je hoofdwoning zijn. Vakantiewoningen of tweede huizen komen dus niet voor deze premie in aanmerking. Het factuurbedrag moet sowieso meer zijn dan 2 x 1.250 euro (de premie). Tot slot dient je inkomen niet boven de 31.340 euro uit te komen.

Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus is nog een manier om verbeteringen in het huis aan te moedigen. Wanneer je aan kunt tonen dat je tijdens een periode van 5 jaar 3 of meer energiebesparende maatregelen hebt genomen, kun je aanspraak maken op deze bonus. Ook dakisolatie wordt geschaard onder de energiebesparende maatregelen. Daarnaast is het beter voor het milieu wanneer huishoudens meer energie besparen, nog een reden waarom energiebesparende maatregelen worden aangemoedigd.

Ook allerlei andere vormen van isolatie binnen het huis kunnen in aanmerking komen voor deze bonus. De hoogte van deze bonus zal afhangen van het aantal maatregelen dat je genomen hebt. Hoe meer maatregelen, hoe hoger de bonus uitvalt. Bij drie investeringen ontvang je een bonus van 1.250 euro, terwijl je bij zeven investeringen aanspraak maakt op een bedrag van zo’n 4.750 euro.

Belastingverlaging

Ook vanuit de overheid worden energiebesparende maatregelen aangemoedigd. Zeker wanneer deze maatregelen milieuvriendelijk zijn en ook nog eens het huis significant verbeteren, wordt dit aangemoedigd. Daarom maak je aanspraak op belastingverlaging wanneer je dakisolatie laat plaatsen. Lees de voorwaarden hiervoor goed door, zodat je zeker weet dat je hiervoor in aanmerking kunt komen.

Waar moet je nog meer op letten bij de subsidies en premies voor dakisolatie?

Zoals eerder werd aangestipt, maak je kans op een bonus wanneer je aan kunt tonen dat je meerdere renovaties hebt gedaan die een energiebesparend effect hebben. Echter is het wel zo dat je vanaf vijf energiebesparende maatregelen moet beschikken over een EPC-attest. Dit is een vereiste voordat je aanspraak mag maken op de totaalrenovatiebonus. Wanneer je over een appartement beschikt in plaats van een woning, is de bonus altijd de helft van de prijs. Daarnaast wordt de bonus juist weer verhoogd wanneer er gebruik gemaakt wordt van beschermde aannemers.

Er zijn nog een aantal voorwaarden waar je rekening mee dient te houden voordat je subsidie of een premie voor het plaatsen van dakisolatie kunt aanvragen. Lees ten eerste altijd goed vooraf de voorwaarden door, zodat je niet later voor onverwachte verrassingen komt te staan. Voorwaarden kunnen immers per gemeente of land verschillen. Bekijk daarnaast de datum op de eindfactuur om te bepalen in welk jaar je gebruik kunt maken van een subsidie of een premie voor dakisolatie. Daarnaast moet de Rd-waarde van het materiaal dat je gebruikt voor je dak minimaal 4,5 K/W per vierkante meter zijn. Hierbij moet je rekening houden dat deze waarde louter moet bestaan uit nieuw isolatiemateriaal. Als er nog oud isolatiemateriaal aanwezig is, mag dit niet meegerekend worden voor de Rd-waarde.

Het aanvragen van een subsidie of een premie voor dakisolatie is eenvoudig te doen. Vaak kun je gemakkelijk en snel dit aanvragen online. Wanneer je dit liever niet via de computer doet, is het mogelijk om dit via de post te doen.

welke isolatiewaarde dak