Een aantal belangrijke tips voor het isoleren van een dak

Wist je dat ongeveer de helft van de energie die je spendeert verbruikt wordt voor de verwarming? De verwarming verbruikt veel, in vele gevallen verbruikt het zelfs onnodig veel. Want er is een plek in je huis waar potentieel veel warmte verloren gaat wanneer deze niet voldoende geïsoleerd is: het dak. Warmte stijgt op. Wanneer een dak niet of onvoldoende geïsoleerd is, kan de warmte via het dak ontsnappen. Om te compenseren voor het verlies van warmte zul je vervolgens meer energie verbruiken middels het stoken van de verwarming. Dit kost niet alleen energie, maar ook een hoop geld. Zonde, want dit kan voorkomen worden middels het isoleren van je dak. Lees meer over dak isoleren prijs

Het isoleren van een dak bespaart je niet alleen energie en een hoop geld, maar het verbetert tevens het woonklimaat en bovendien is het een milieuvriendelijke optie. Het is een investering die zich op de lange termijn meer dan terug betaalt. Hoe meer en hoe beter je isoleert, hoe minder je kwijt bent aan stookkosten. Het is slim om goed voorbereid hierop te zijn. Daarom volgen hieronder een aantal belangrijke tips en weetjes over het isoleren van een dak.

Tip 1: kies het juiste materiaal

Je hebt zoveel mogelijkheid op het gebied van isolatie voor een dak, dat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Daarom is het van belang om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben, zodat je snel door kunt gaan met het isoleren van je dak. Een keuze maken op het gebied van materiaal is hierbij van belang. Het is slim om je eigen wensen en behoeften te overlappen met de kwaliteiten, voordelen en nadelen van elk materiaal. Zo vind je het materiaal dat het beste past bij jou en jouw dak.

isoleren tussen kepers

Echter zijn er wel een aantal factoren die voor je bepalen welk materiaal je nodig zult hebben. Ten eerste moet je kijken naar het type dak dat je hebt: een hellend dak of een plat dak. Bij platte daken kun je in principe gebruiken wat je wilt, omdat deze massieve ondergronden makkelijk te isoleren zijn met ieder materiaal. Bij hellende daken ligt dit net even iets anders. Vaak bevinden er zich spanten, kepers of gordingen op het plafond, waarmee je rekening dient te houden met het plaatsen van het materiaal. Daarom wordt er bij hellende daken vaak gekozen voor minerale wollen (glaswol of rotswol bijvoorbeeld), omdat deze eenvoudig om de kepers en dergelijken heen te plaatsen zijn.

Veelal zul je bij dakisolatie kiezen tussen minerale wollen of isolatieplaten. Minerale wollen zijn iets gemakkelijker bij te snijden, en daarnaast zijn wollen zoals glaswol of rotswol goedkopere alternatieven in vergelijking met de isolatieplaten. Echter hebben de minerale wollen wel een lagere isolatiewaarde. Bij isolatieplaten heb je veel variatie. Zo heb je XPS, EPS, PIR, PUR en Resol isolatieplaten. Deze verschillen qua isolatiewaarde, prijs en dikte. De isolatiewaarde van deze platen is hoger in vergelijking met de wollen. Zeker bij platte daken is het plaatsen van deze platen een eitje. Isolatieplaten kosten echter wel duurder in vergelijking met de minerale wollen.

Tip 2: houd rekening met de dikte van het materiaal

De dikte van isolatiemateriaal is een belangrijke factor. Hierbij geldt: hoe dikker het materiaal, hoe beter deze zal isoleren. Echter is het ook zo dat dikker materiaal tevens duurder is. Daarnaast nemen bijvoorbeeld dikkere platen meer ruimte in beslag. Daarnaast is het wel weer zo dat dikker materiaal er toe leidt dat je meer kunt besparen op je energierekening. Een extra laag kan kortom nooit kwaad, tenzij het te veel ruimte in beslag neemt.

Tip 3: overweeg om zelf de werkzaamheden uit te voeren

Als je wilt besparen op de kosten die gepaard gaan met het isoleren van een dak, kun je overwegen om eventueel zelf de werkzaamheden uit te voeren. Welke methode je moet hanteren, hangt af van het materiaal. Tevens wordt aangeraden om alleen de werkzaamheden uit te voeren als je langs binnen isoleert. Langs buiten isoleren is simpelweg te riskant, zelfs voor de meeste doe-het-zelvers. Over het algemeen zit een handleiding inbegrepen bij het materiaal. Daarnaast zijn er online vele handleiding en video’s te vinden die je kunnen bijstaan bij het isoleren van een dak.