Milieuvriendelijke alternatieven voor dakisolatie

Dakisolatie is van zichzelf natuurlijk al milieuvriendelijk. Immers is het eerste doel van dakisolatie om energie te besparen. Warmte stijgt op en verdwijnt via het dak van je woning. Je verliest hierdoor tijdens de wintermaanden veel warmte, waarvoor je moet compenseren door meer te stoken. Dit kost niet alleen extra energie, maar ook geld. Door je dak te isoleren, voorkom je dat de warmte via je dak kan ontsnappen. Dit bespaart energie en geld, en tevens is het goed voor het milieu en het woonklimaat. Echter zijn niet alle materialen even milieuvriendelijk. Lees meer over de verschillende soorten dakisolatie hier op Isolatiewerken JK

Tegenwoordig kiezen meer en meer mensen voor de groene optie wanneer deze aan hen gepresenteerd wordt. Nu we de effecten van klimaatverandering aan den lijve ondervinden, vinden steeds meer mensen het van belang om bewust met het milieu bezig te zijn bij aankopen. Als er een groene optie, kiezen steeds meer mensen er voor ook al is deze misschien duurder in vergelijking met andere materialen. Inmiddels zijn er ook op het gebied van dakisolatie milieuvriendelijkere alternatieven. Hieronder wordt dieper ingegaan op deze milieuvriendelijke alternatieven voor dakisolatie.

De voordelen van milieuvriendelijke dakisolatie

Naast dat het beter is voor het milieu, zitten er nog veel andere voordelen verbonden aan de verschillende soorten milieuvriendelijke dakisolatie die je kunt kopen. Ten eerste zijn deze materialen recyclebaar, waardoor ze tevens in feite onbeperkt beschikbaar zijn. Tijdens de productie komen tevens geen schadelijke gassen vrij. Energiebronnen worden niet uitgeput. In tegenstelling tot bijvoorbeeld glaswol zullen de milieuvriendelijke dakisolatie materialen je huid, ogen en luchtwegen niet irriteren. Door de hoge warmtebuffering zul je minder hoeven te stoken en dus meer geld besparen. Hierdoor zijn er ook minder temperatuurschommelingen, wat breuken in je dak voorkomt. Tot slot is ook de vochtregulering van deze materialen uitstekend.

Uit welke milieuvriendelijke dakisolatie materialen kan ik kiezen?

Je hebt kunnen lezen dat er vele voordelen verbonden zitten aan het kiezen voor milieuvriendelijke dakisolatie materialen. Daarnaast is het een groene optie die goed is voor het milieu. Zo draag je een steentje bij aan een betere wereld. Op het gebied van milieuvriendelijke dakisolatie materialen heb je veel keuze. Hieronder worden de meest gekozen alternatieven voor je op een rijtje gezet, inclusief die gepaard gaat met deze materialen.

Schapenwol

milieuvriendelijke Schapenwol dakisolatie

Als je aan schapenwol denkt, denk je waarschijnlijk aan van die heerlijke warme truien die je draagt tijdens de winter. Er is een reden dat dit materiaal zo goed warm blijft: de uitstekende isolerende werking. Daarom is schapenwol ook goed geschikt als dakisolatie materiaal. Bovendien is het zeer milieuvriendelijk, onder meer vanwege het feit dat dit materiaal geen schadelijke of irriterende stoffen bevat. Daarnaast zijn de luchtzuiverende en vochtregulerende eigenschappen van dit materiaal uitstekend. Gemiddeld kost schapen wol als milieuvriendelijk dakisolatie materiaal je tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter.

Houtwol

milieuvriendelijke Houtwol dakisolatie

Ook houtwol is een milieuvriendelijkere optie voor je dakisolatie. Door de hoge mate waarin dit materiaal warmte kan opslaan, hoef je nauwelijks te stoken. Ook zijn de temperatuurschommelingen hierdoor miniem, wat de kans op scheuren in het dak minimaliseert. Tevens is dit materiaal vochtbestendig. Gemiddeld kost dit materiaal je tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter.

Cellulose

cellulose isolatie

Cellulose bestaat uit papiervlokken die bestaan uit gerecycled krantenpapier. Qua isolatiewaarde doet cellulose niet onder voor reguliere vormen van isolatiemateriaal zoals glaswol en rotswol. Het is één van de goedkopere opties, maar cellulose heeft wel een groot nadeel: het kan niet goed omgaan met vochtige omstandigheden. Cellulose kost je tussen de 14 en 20 euro per vierkante meter.

Hennep

hennep isolatie

Inmiddels is het ook mogelijk om hennep als materiaal voor dakisolatie te gebruiken. Het is makkelijk te plaatsen en isoleert ook nog eens uitstekend. Het is daarnaast ook goed te recyclen. Groot nadeel is het feit dat dit materiaal niet goed om kan gaan met vochtige omstandigheden. Hennep als milieuvriendelijk dakisolatie materiaal kost je gemiddeld tussen de 15 en 20 euro per vierkante meter.

Kurk

Kurk dakisolatie

Tot slot kan er gekozen worden voor kurk als milieuvriendelijk dakisolatie materiaal. Niet alleen isoleert dit materiaal uitstekend, maar ook op akoestisch vlak doet dit materiaal zijn werk goed. Het is zowel verkrijgbaar in korrelvorm als in plaatvorm. Echter is het wel één van de duurdere milieuvriendelijke dakisolatie alternatieven. Gemiddeld kost het je tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter.

geluidsisolatie dak