Een hellend dak isoleren

Wanneer je een dak gaat isoleren, moet er eerst gekeken worden naar het type dak dat je bezit. Hierdoor weet je gelijk welke opties je hebt op het gebied van bijvoorbeeld het geschikte materiaal of de manier waarop je kunt isoleren. Veelal heb je bij dakisolatie te maken met een hellend dak of een plat dak. Het isoleren van een hellend dak gaat op zijn eigen manier. Dit komt omdat de opbouw van het hellende dak van belang is voor de isolatiewijze die je gaat hanteren. Er zijn vele soorten hellende daken. Hieronder gaan we dieper in op deze verschillende soorten hellende daken en hoe je deze het beste kunt isoleren. Ook gaan we in op een keuze die je vooraf dient te maken: laat ik mijn hellend dak of mijn zoldervloer isoleren? Lees ook meer over schuin dak isoleren

De keuze vooraf: hellend dak isoleren of de zoldervloer isoleren?

Voordat we de verschillende soorten hellende daken gaan bespreken, is het slim om een belangrijke keuze die je vooraf dient te maken alvast in kaart te brengen. Wanneer je van plan bent om je zolder te laten isoleren, kun je vooraf kiezen om het dak te laten isoleren of om de vloer te laten isoleren. Deze laatste optie, de zoldervloer isoleren, is vooral interessant wanneer je weinig tot geen gebruik maakt van je zolderruimte. Hierdoor wordt het oppervlak dat geïsoleerd moet worden kleiner, waardoor de kosten lager uitvallen. Wanneer je de zolderkamer echter wel als leefruimte gebruikt, zal dakisolatie nodig zijn om deze ruimte leefbaar te houden. Een zoldervloer isoleren kost gemiddeld tussen de 25 en 35 euro per vierkante meter.

De verschillende soorten hellende daken

Zoals in de introductie al werd vermeld, zijn er verschillende soorten hellende daken. Deze dienen allen op een eigen wijze geïsoleerd te worden. Er kunnen zich immers elementen op het dak bevinden waarmee je rekening moet houden tijdens het plaatsen van het isolatiemateriaal. Je kunt hierbij denken aan objecten zoals kepers, spanten of gordingen. Hieronder worden de verschillende soorten hellende daken voor je op een rijtje gezet.

Spantendak

spantendak isoleren

Vooral bij nieuwere woningen komt een spantendak geregeld voor. Spanten, ook wel bekend als kepers, zijn houten balken die verticaal langs het dak geplaatst zijn. Deze spanten beginnen vanuit de nok van het dak. Het isolatiemateriaal moet hiertussen geplaatst kunnen worden. Je moet dus flexibel materiaal hebben dat op maat tussen de spanten van het dak geplaatst kunnen worden. Daarom gebruikt men voor spantendaken vaak minerale wollen zoals bijvoorbeeld glaswol. Vooral in de vorm van een rol is glaswol eenvoudig op maat te snijden en bovendien laat het zich uitstekend plaatsen tussen de kepers. Omdat deze precies tussen de spanten te plaatsen zijn, zal er geen warmte kunnen ontsnappen middels gaatjes of hoekjes. Wel dien je nog een dampscherm met tape te bevestigen aan het materiaal.

Gordingendak

Wanneer je te maken hebt met een wat oudere woning, houdt dit tevens in dat je te maken zult hebben met een ander type dak. De ietwat oudere woningen maken namelijk vaak gebruik van zowel kepers als gordingen bij het dak. Gordingen lopen van links naar rechts over het dak. Ook met de gordingen moet rekening gehouden worden bij het plaatsen van het isolatiemateriaal. Ten eerste plaats je een eerste laag isolatie tussen de kepers en de gordingen, waarna je nog een tweede laag hier overheen plaatst. Hierdoor ben je er zeker van dat gaatjes en kieren afgedekt worden, zodat warmte op deze manier niet kan ontsnappen. Waarna dit voltooid is, breng je nog een dampscherm aan. Deze vorm van isolatie is makkelijk door jezelf uit te voeren en bovendien isoleert het uitstekend.

Sarkingdak

De eerste twee soorten daken werden langs binnen geïsoleerd. Echter is het ook mogelijk om daken langs buiten te isoleren. Hierbij wordt de isolatie bovenop de bestaande constructie dan wel structuur van het dak geplaatst. Dit wordt ook wel de Sarking methode genoemd. Na het plaatsen van isolatie op deze wijze, beschik je dus over een Sarkingdak. Op deze manier wordt de bestaande structuur uitstekend geïsoleerd. Doordat de constructie wordt meegenomen in de isolatieschil, gebeurt het plaatsen van buitenaf en rechtstreek op het onderdak. Hierbij wordt gebruik gemaakt van harde isolatieplaten. Deze isoleren niet alleen prima, maar voorkomen tevens warmte- en koudebruggen. Zeker wanneer je veel gebruik maakt van je zolderkamer en deze eigenlijk niet kunt missen, is het isoleren van het dak langs buiten een interessante optie.

Zelf uitvoeren of laten plaatsen?

Je kunt er voor kiezen om je dak zelf te isoleren. Zeker in het geval van een spantendak of een gordingendak is dit prima uitvoerbaar. Wanneer je een Sardingdak wilt, wordt over het algemeen aangeraden dit uit te laten voeren door een professional. Maar ook de andere soorten hellende daken kun je misschien beter laten uitvoeren door een aannemer in verband met potentiële premies en subsidies. Wanneer je dit laat doen door een aannemer, kun je gebruik maken van een verlaagd Btw tarief van 6%.