Wat is de prijs per vierkante meter voor isolatie van een plat dak?

Dakisolatie is een uitstekende manier om flink op je energiekosten te besparen. Dit kan je zo’n 800 tot 1000 kubieke meter aardgas besparen, omgerekend zo’n 500 euro per jaar. Een investering die zichzelf terug betaalt, wat wil je nog meer? Dakisolatie kan voor meerdere soorten daken uitgevoerd worden. Dus zowel hellende als platte daken kunnen geïsoleerd worden. Door een plat dak goed te isoleren, voorkom je dat warmte kan ontsnappen via het dak. Dit houdt in dat je minder hoeft te stoken om te compenseren voor dit verlies aan warmte, wat je zowel energie als geld bespaart. Daarnaast is het een milieuvriendelijke maatregel die bovendien het woonklimaat binnen je huis significant verbetert. Reden genoeg om je dat te laten isoleren, ook wanneer je over een plat dak beschikt.

Natuurlijk gaan er kosten gepaard met het isoleren van een plat dak. Zoals al eerder werd benoemd, is het een investering. Een investering die je na verloop van tijd weer terug kan verdienen, maar een investering desalniettemin. Er zit een prijskaartje aan verbonden. Op de prijs van dakisolatie zijn verschillende factoren van invloed. Hoe ontstaat de prijs per vierkante meter voor isolatie van een plat dak eigenlijk? Hieronder wordt het voor je uiteengezet. Factoren zoals de isolatiewijze, het materiaal, de oppervlakte van het dak en meer komen hieronder aan bod. Zo zul je jezelf een inzicht verschaffen in hoe de prijs van het isoleren van een plat dak is opgebouwd.

Welke methode ga je gebruiken om een plat dak te isoleren?

Vele factoren zijn van invloed op de uiteindelijke prijs die je af moet rekenen wanneer je jouw plat dak laat isoleren. Eén van de invloeden op de prijs is de isolatiewijze die je gaat gebruiken. Een plat dak kan op meerdere manieren geïsoleerd worden. Hieronder worden de methoden voor je op een rijtje gezet.

Plat dak isoleren langs buiten

Wanneer je een plat dak gaat isoleren langs buiten, kun je kiezen tussen twee methoden. Ten eerste kun je kiezen voor een warm plat dak. Het grote voordeel van een warm plat dak is het feit dat de isolatiewaarde hier vele malen hoger ligt in vergelijking met andere methodes (koud plat dak). Dit komt onder meer door deze wijze waarop het platte dak geïsoleerd wordt. De gehele dakconstructie wordt namelijk meegenomen in de zogenaamde isolatieschil. Deze wordt hierdoor ook warm gehouden, waardoor schommelingen qua temperatuur nauwelijks voor kunnen komen. Deze schommelingen kunnen scheuren en barsten in het dak veroorzaken, dus het is absoluut positief wanneer dit vermeden kan worden.

Bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal onder de dakbedekking geplaatst. Deze wordt op de constructie geplaatst, waarbij een dampscherm onder het isolatiemateriaal geplaatst wordt om problemen met vocht te voorkomen. Niet voor niets is een warm dak de meest gekozen methode als het gaat om het isoleren van een plat dak langs buiten. Zowel voor nieuwbouw als voor renovaties wordt deze methode dan ook vaak aangeraden, vooral omdat de dakbedekking verwijderd moet worden om het materiaal te plaatsen. Qua materiaal wordt er veelal gebruik gemaakt van diverse soorten isolatieplaten: XPS, EPS of PIR platen. Ook minerale wollen in de vorm van platen, bijvoorbeeld glaswol, kan hiervoor gebruikt worden. Gemiddeld moet je qua prijs denken aan een kostenpostje van tussen de 70 en 115 euro per vierkante meter.

Daarnaast kan er gekozen worden voor een koud dak. Maar laten we maar meteen met de deur in huis vallen: er wordt weinig gekozen voor deze methode. Daar zijn dan ook redenen voor. Bij een warm dak ligt het isolatiemateriaal onder het dakbeschot, bij een koud dak erboven. Hierdoor is er meer sprake van schommelingen qua temperatuur, waardoor je een grotere kans hebt op scheuren en barsten in je dak. Daarnaast is het zorgen voor voldoende ventilatie een behoorlijke uitdaging. Tevens wordt bij een koud dak het dampscherm net boven het plafond geplaatst. Hierdoor is de kans op schade aan dit dampscherm groot. Immers kan het voor komen dat er iets aan het plafond gedaan moet worden. Daarom wordt er in de norm niet vaak gekozen voor een koud plat dak.

Een derde mogelijkheid waarvoor je kunt kiezen is een omgekeerd plat dak. Deze optie is vooral interessant wanneer je de huidige dakbedekking van een reeds bestaand plat dak wilt behouden, want bij deze methode wordt het materiaal bovenop de huidige dakbedekking geplaatst. Hierbij zal de dakbedekking dienen als een soort waterkerende laag. Deze methode heeft zijn voor- en nadelen.

Een groot voordeel is dat deze isolatiewijze goedkoper is in vergelijking met andere methoden. Daarnaast wordt het isolatiemateriaal voorzien van een ballastlaag. Deze zorgt er voor dat je over de ondergrond kunt blijven wandelen en daarnaast voorkomt deze extreme temperatuurschommelingen die een negatief effect kunnen hebben op de constructie van het dak. Een groot nadeel van een omgekeerd plat dak is het feit dat de isolatiewaarde een stuk lager ligt in vergelijking met een warm plat dak. Voor deze methode worden vooral isolatieplaten zoals XPS platen, PUR platen en PIR platen gebruikt. Gemiddeld kost deze methode je zo’n 50 euro per vierkante meter.

Plat dak isoleren langs binnen

Het is tevens mogelijk om langs binnen een dak te isoleren. Alhoewel over het algemeen vaststaat dat een plat dak langs buiten isoleren een hogere isolatiewaarde oplevert, zijn er toch velen die er voor opteren om een plat dak langs binnen te isoleren. Zeker wanneer je er geen problemen mee hebt dat de zolder een tijdje onleefbaar is, is dit een prima optie. Doordat je met een plat dak te maken hebt, kun je relatief snel platen bevestigen. De dikte bepaalt hoeveel ruimte deze in beslag nemen. Alhoewel de isolatiewaarde een stuk lager ligt in vergelijking met andere methoden, is dit wel een relatief goedkope optie. Per vierkante meter kun je rekenen op een prijs tussen de 30 en 40 euro.

Welke factoren zijn van invloed op de uiteindelijke prijs?

De methode is één factor die van invloed is op de prijs die je zult moeten afrekenen voor het isoleren van een plat dak, maar er zijn natuurlijk nog meer factoren die een invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Hieronder wordt er dieper ingegaan op de andere factoren die de kosten zullen beïnvloeden.

Het materiaal voor het isoleren van een plat dak

Als het gaat om het isoleren van een dak, heb je ontzettend veel keuze qua materiaal. Soorten, verschillende diktes, isolerende waardes… je kunt een hoop variëren. Veelal geldt voor de materialen: hoe duurder het materiaal, hoe hoger de isolatiewaarde zal zijn. Daarnaast kunnen materialen andere voordelen hebben. Zo zijn materialen zoals bijvoorbeeld PUR schuim en isolatieplaten relatief snel en eenvoudig te plaatsen. Over het algemeen zijn de minerale wollen het goedkoopst. Een rol glaswol kun je al vaak voor zo’n 5 à 6 euro per vierkante meter aanschaffen. Hierna volgen de isolatieplaten met een lagere isolatiewaarde, zoals de XPS en de EPS platen. De PUR en PIR isolatieplaten zijn het duurst, maar deze beschikken dan ook over de beste isolatiewaarden.

Staat van je huidige dakconstructie

Een andere factor die van invloed kan zijn op de prijs die je moet betalen is de staat van de dakconstructie. Wanneer deze in een slechte staat verkeert, zal er ook werk aan de constructie moeten worden gedaan. Immers is een goede dakconstructie een vereiste om er voor te zorgen dat het isolatiemateriaal optimaal zijn werk kan leveren. Daarom zal de constructie gerenoveerd of hersteld moeten worden wanneer deze niet in een optimale staat verkeert. Logischerwijs gaat dit gepaard met extra kosten.

Staat van je dakbedekking

Een goede dakbedekking is niet per se een vereiste, maar het is desalniettemin handig wanneer deze in een goede staat verkeert. Wanneer je jouw isolatie laat plaatsen, kun je er voor kiezen om tegelijkertijd nieuwe dakbedekking te laten plaatsen. Immers is het zo dat de dakbedekking toch al aan kant moet wanneer het materiaal langs buiten wordt geplaatst. Je dakbedekking vernieuwen is dan ook een optie. Logischerwijs gaan er kosten gepaard met het vernieuwen van je dakbedekking.

De oppervlakte van het dak

Tot slot is het oppervlak van je dak van grote invloed op de uiteindelijke prijs die je voor het isoleren van een plat dak moet afrekenen. Hoe groter het oppervlak, hoe meer materiaal er nodig zal zijn om de boel te kunnen bedekken en hoe meer je dus moet afrekenen. Dit houdt tevens in dat, wanneer je iemand ingehuurd hebt, deze persoon meer werk zal hebben.