Het dak isoleren van binnenuit

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw dak kunt isoleren, bijvoorbeeld je dak isoleren van binnenuit. Alhoewel het ook mogelijk is om langs buiten je dak te isoleren of alleen maar de zoldervloer te isoleren wanneer je deze ruimte nauwelijks gebruikt, kiezen vele mensen er voor om hun dak van binnenuit te isoleren. Dit komt onder meer door de vele voordelen die hieraan verbonden zitten. Hieronder wordt dieper ingegaan op het dak isoleren van binnenuit. Zo zal er ingegaan worden op de materialen die je hiervoor kunt gebruiken, de soorten daken die van binnenuit geïsoleerd worden en de kosten die hiermee gepaard gaan. Zo krijg je een goed overzicht van wat je kunt verwachten wanneer je jouw dak gaat isoleren van binnenuit. Lees meer over hoe je je dak kan isoleren op Isolatiewerken JK

Welke materialen gebruik je om een dak van binnenuit te isoleren?

dak isoleren van binnenuit

Er zijn meerdere soorten materialen die je kunt gebruiken wanneer je een dak langs binnen gaat isoleren. Veelal heb je hierbij ook nog eens de mogelijkheid om te variëren qua dikte of de vorm waarin je het materiaal aanschaft (rol of plaat). Ook de prijzen kunnen variëren, waardoor je eigen voorkeuren tevens van invloed zal zijn op de keuze die je uiteindelijk maakt. Hieronder worden een aantal van de meest gebruikte materialen voor het isoleren van een dak van binnenuit voor je op een rijtje gezet.

Minerale wollen

Bij minerale wollen moet je denken aan materialen zoals glaswol en rotswol. Glaswol wordt veelal ingezet bij hellende daken. Dit materiaal, zowel als plaats en als rol verkrijgbaar, valt goed in te passen tussen kepers. Dankzij de variabele dikte kun je variëren. Het is goedkoop (5 à 6 euro per vierkante meter), eenvoudig te plaatsen, heeft een goede isolatiewaarde en dicht het plafond zodat warmte niet door gaatjes kan ontsnappen. Grootste nadeel van glaswol bij het isoleren van het dak van binnenuit zijn de vezels die vrijkomen tijdens het plaatsen. Deze kunnen een irriterende werking hebben op je huid, ogen en longen. Bescherm jezelf hier dus goed tegen.

Daarnaast kun je kiezen voor het groenere broertje van glaswol: rotswol. Voor iedereen voor wie het milieu een belangrijke prioriteit is, is dit een uitstekende optie. Het kost misschien iets meer in vergelijking met glaswol, maar daar krijg je dan ook wat voor terug. Ook dit materiaal is als rol of als plaat te verkrijgen en je kunt daarnaast kiezen tussen diverse diktes. Ook dit materiaal sluit het geheel goed af en beschikt over een goede isolatiewaarde. Daarnaast beschikt rotswol over andere voordelen. Zo is het brandwerend, vochtwerend en zorgt het er ook voor dat je geen overlast zult hebben van harde geluiden vanaf buiten. Dit maakt dit materiaal uiterst geschikt voor daken die vanuit binnen geïsoleerd worden.

Dakisolatieplaten

Isolatieplaten zijn een iets duurdere optie in vergelijking met de eerder genoemde minerale wollen. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende soorten platen: XPS, EPS, PUR, PIR en Resol. Deze hebben allen zo hun eigen voor- en nadelen. Zo is het ene materiaal wat harder en steviger terwijl het andere materiaal brandveiliger is. Deze platen kunnen zowel op hellende als op platte daken geplaatst worden. Door het grote aanbod aan platen is er voor ieder wat wils. Dit maakt isolatieplaten tot een interessant alternatief voor vele mensen.

PUR schuim

Als je jouw dak van binnenuit snel geïsoleerd wilt hebben, is PUR schuim het beste alternatief. Doordat het in de vorm van schuim op het dak wordt gespoten, is het uiterst dekkend. Je zult dus geen last hebben van gaatjes en hoekjes waardoor de warmte kan ontsnappen. Omdat dit materiaal van nature dampdicht is, zal het tevens niet nodig zijn om een dampscherm te bevestigen. Het grootste nadeel van dit materiaal is dat het niet erg milieuvriendelijk is. Als het milieu dus belangrijk voor je is, is de kans klein dat je voor PUR schuim kiest.

Milieuvriendelijke alternatieven

Het milieu is belangrijk voor velen. Zeker nu we tegenwoordig de effecten van klimaatverandering ondervinden, kiezen meer en meer mensen voor groenen alternatieven. Ook als je jouw dak van binnenuit gaat isoleren, kun je kiezen voor ecologisch verantwoorde alternatieven. Je hebt hierbij de keuze uit diverse soorten materialen: schapenwol, houtwol, papiervlokken, hennep en kurk. Deze varianten hebben elk zo hun eigen voordelen. Zo zijn er goedkope alternatieven, recyclebare alternatieven, vochtbestendige keuzes en materialen die zowel thermisch als akoestisch uitstekend isoleren.

Welke daken kunnen van binnenuit geïsoleerd worden?

plat dak isoleren van binnenuit

Zowel hellende daken als platte daken kunnen van binnenuit geïsoleerd worden. Dit heeft als voordeel dat de dakhuid niet aangetast hoeft te worden. Over het algemeen hebben de meeste huizen een hellend dak. Hierbij dien je rekening te houden met elementen zoals bijvoorbeeld kepers. Extra houten raamwerk kan nodig zijn om de boel op zijn plaats te houden, net als een afwerking laag. Bij platte daken is het materiaal vaak eenvoudiger te plaatsen tussen de balken onder het dakbeschot.

hellend dak langs binnen isoleren

De kosten van een dak isoleren van binnenuit

Een algemeen prijskaartje kan niet gegeven worden, simpelweg omdat er vele factoren zijn die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs die je moet afrekenen. Factoren die invloed hebben zijn onder meer de oppervlakte, het materiaal en de moeilijkheidsgraad van het werk. Bij hellende daken moet je rekenen op 20 euro per vierkante meter, bij platte daken ligt de prijs al snel rond de 30 euro. Deze prijzen kunnen oplopen als het bijvoorbeeld nodig is om een afwerking laag te laten plaatsen. Door offertes van meerdere specialisten te vergelijken, zul je snel de beste prijs vinden.

dakisolatie langs buiten