De prijs van dakisolatie

Benieuwd naar de prijzen dakisolatie? Steeds meer mensen kiezen er voor om hun dak te laten isoleren. Verwonderlijk is deze trend niet, gezien de vele voordelen die er verbonden zitten aan het isoleren van je dak. De voornaamste reden waarom mensen hun dak laten isoleren is het feit dat dit een hoop energie kan besparen. Dit komt omdat warmte altijd opstijgt, waarbij het vooral via je zolder huis verlaat. Dakisolatie voorkomt dat de warmte tijdens de koude wintermaanden je huis verlaat, zodat je minder hoeft te stoken. Dit bespaart energie en zorgt er voor dat je minder geld kwijt bent aan je energierekening. Lees hier meer over dak laten isoleren

Je energierekening is een vaste last die je jaarlijks flink wat geld kost. Hierop besparen is dus ideaal. Dit maakt van dakisolatie een investering die zich in de loop der jaren dubbel en dwars terug zal verdienen. Daarnaast kun je gebruik maken van premies en subsidies om de uiteindelijke kosten van dakisolatie nog voordeliger te maken. Maar wat is de prijs van dakisolatie eigenlijk? Welke factoren bepalen de prijs? Wat zijn de kosten die gepaard gaan met het aanschaffen van materialen voor dakisolatie? Op deze vragen en meer krijg je hieronder antwoord.

Wat kost elke methode?

Het isoleren van een dak kan aan de hand van meerdere methodes voltooid worden. Soms is de methode ook afhankelijk van het type dak dat je hebt. Hierbij kun je denken aan een hellend of een plat dak. Maar laten we ten eerste ingaan op de isolatiewijze die gebruikt wordt. Hierbij heb je meerdere keuzes. Ten eerste kun je langs binnen isolatie laten plaatsen. Dit is de meest gebruikte methode. Voor een hellend dak kost dit tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter, voor een plat dak kost dit gemiddeld tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter.

Daarnaast kan er voor gekozen worden om dakisolatie langs buiten te laten plaatsen. Dit kost tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter voor een hellend dak, en tussen de 70 en 115 euro voor een plat dak. Langs buiten isoleren is een uitstekende methode om de gehele constructie in de isolatieschil op te nemen. Hierdoor zijn er weinig tot geen temperatuurschommelingen, wat scheuren in het dak voorkomt. Echter is het, zoals je aan de prijs hebt kunnen aflezen, een duurdere methode in vergelijking met het isoleren van een dak langs binnen. Desalniettemin is het een methode die het overwegen waard is.

Tot slot is het isoleren van je zoldervloer een mogelijkheid. Dit is een veel gekozen optie door mensen die weinig tot geen gebruik maken van de zolderruimte. Dit wordt veelal uitgevoerd middels het spuiten van PUR schuim op de vloer. Dit is snel te doen en bovendien dicht dit schuim ook nog eens de vloer op een effectieve wijze. Gemiddeld kost dit tussen de 25 en 35 euro per vierkante meter. Dit is dan ook een goedkopere optie in vergelijking met de andere isolatiewijzen. Mocht je weinig tot geen gebruik maken van je zolder, is dit tevens een goede manier om je zolder te isoleren.

Wat kosten de verschillende materialen voor dakisolatie?

Wanneer je besluit om je dak te isoleren, heb je de keuze uit diverse soorten materialen. Deze verschillen op diverse manieren: eigenschappen, voor- en nadelen en de prijs die je er voor moet afrekenen. Ten eerste is er glaswol. Deze minerale wol wordt zeer vaak gebruikt als dakisolatie. Niet alleen isoleert het goed, maar het is als materiaal tevens goed te plaatsen tussen de spanten van je zolderplafond. De vereiste dikte moet tussen de 16 en 21 cm liggen. Gemiddeld ligt de prijs van glaswol tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter, alhoewel er ook glaswol rollen verkrijgbaar zijn vanaf 5 à 6 euro per vierkante meter. Deze goedkope prijs een veel genoemde reden waarom velen voor glaswol als dakisolatie kiezen.

glaswol

prijzen glaswol

Daarnaast kan er gekozen worden voor het minerale wol broertje van glaswol: rotswol. Dit isoleert goed en is daarnaast brandwerend en tevens akoestisch uitstekend isoleren. Daarnaast is het een groenere keuze in vergelijking met glaswol. Rotswol is simpelweg beter voor het milieu dan glaswol. Echter is het wel een duurdere optie. Ook hierbij ligt de vereiste dikte tussen de 16 en 21 cm. De prijs die gemiddeld per vierkante meter kwijt bent aan rotswol ligt tussen de 20 en 35 euro.

PUR schuim

dakisolatie pur schuim

PUR schuim is tevens een vaak gekozen alternatief voor dakisolatie. Doordat het op de ondergrond te spuiten valt, is het snel te plaatsen. Hierdoor ben je minder kosten kwijt aan werkuren. Daarnaast dekt het ook uitstekend, waardoor warmte niet kan ontsnappen via gaatjes. Naast het dak kun je hiermee ook je zoldervloer isoleren, mocht deze weinig gebruikt worden. De vereiste dikte om in aanmerking te komen voor premies ligt tussen de 12 en 14 cm. Gemiddeld kost PUR schuim je tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter.

Isolatieplaten

dakisolatieplaten prijs

Er zijn wollen en je kunt voor een schuimachtige substantie kiezen, met het is tevens mogelijk om je dak te isoleren aan de hand van isolatieplaten. Deze platen zijn eenvoudig te plaatsen en zijn vooral geschikt voor massieve betonnen ondergronden, alhoewel de isolatieplaten vaak ook eenvoudig tussen de spanten van een houten ondergrond te plaatsen zijn. Hierbij heb je de keuze uit diverse materialen: EPS, PUR, PIR, Resol en isolatieplaten. De vereiste dikte ligt tussen de 12 en 14 cm. EPS kost je tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter. PUR platen kosten tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter. PIR platen kosten je tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter. Tot slot zijn er de geïsoleerde platen, welke je tussen de 50 en 200 euro per vierkante meter kosten.

Tot slot zijn er nog enkele milieuvriendelijke opties waaruit je kunt kiezen. Groene opties zijn een trend van dit moment, maar tevens een noodzaak. Nu we meer en meer de gevolgen van klimaatverandering ondervinden, is het voor mensen steeds meer van belang om altijd te gaan voor de groene en milieuvriendelijkere optie. Ook op het gebied van dakisolatie heb je deze opties. Een voorbeeld hiervan zijn papiervlokken. De vereiste dikte ligt tussen de 16 en 21 cm. Gemiddeld ligt de prijs per vierkante meter tussen de 20 en 35 euro. Daarnaast kan er gekozen worden voor cellulose of houtwol. Ook deze hebben allebei een vereiste dikte tussen de 16 en 21 cm. Cellulose kost gemiddeld tussen de 20 en 30 euro per vierkante meter terwijl houtwol je gemiddeld tussen de 20 en 25 euro per vierkante meter kost.

Premies en andere weetjes over de prijs van dakisolatie

besparing dakisolatie

Dakisolatie is een investering die je in de loop der jaren terug kan verdienen. Immers bespaar je zoveel op je energierekening dat je binnen een paar jaar de investering weer dubbel en dwars terugverdiend zal hebben. Maar je kunt nog meer op de kostprijs besparen door in aanmerking te komen voor premies en subsidies. Zo kan het Btw tarief van 21% naar 6% verlaagd worden wanneer je het dak van een huis van 10 jaar ouder laat isoleren. Ook is belastingvoordeel of een premie van de netbeheerders een mogelijkheid. Daarnaast kan er bespaard worden op de kosten door zelf het materiaal te plaatsen in plaats van door een professional.

subsidies dakisolatie