Dampscherm voor een plat dak

Wanneer je besluit om dakisolatie te laten plaatsen, moet je eerst kijken naar het type dak dat je hebt. Hierbij heb je twee alternatieven: een hellend dak of een plat dak. Een plat dak isoleren is een goede manier om warmte binnenshuis te houden. Hierdoor verspil je minder energie en ben je minder geld kwijt aan je energierekening. Boven is het een milieuvriendelijke maatregel, omdat je er voor zorgt dat je woning minder CO2 uitstoot. Daarom kun je ook vaak gebruik maken van premies en subsidies om een gedeelte van de werkzaamheden mee te financieren. Lees hier ook meer over dampschermen.

Wanneer je jouw plat dak laat isoleren, zal er naar alle waarschijnlijkheid ook een dampscherm geplaatst moeten worden. Echter is het wel afhankelijk van de methode die je gebruikt om de isolatie te plaatsen: een warm dak of een koud dak. Deze methodes zijn van invloed op de uiteindelijke locatie van het dampscherm. Hieronder kun je meer lezen over de locatie van het dampscherm bij de verschillende methodes die gebruikt worden voor het plaatsen van dakisolatie. Daarnaast zal er ingegaan worden op de materialen die gebruikt kunnen worden voor een dampscherm.

>

Op welke locatie bevindt het dampscherm zich?

Zoals eerder al werd besproken, zijn er twee methodes die gehanteerd kunnen worden bij het isoleren van een plat dak: een warm dak of een koud dak. Deze methodes zijn van invloed op de plaats waar het dampscherm aangebracht zal worden. Een goed aangebracht dampscherm is van groot belang, want deze voorkomt dat je te maken kunt krijgen met vochtproblemen en dergelijken. Hieronder wordt per methode gekeken waar het dampscherm geplaatst zal worden.

Dampscherm bij een warm dak

dampscherm warm plat dakEén van de methodes waarvoor je kunt kiezen bij het isoleren van een plat dak is een warm dak. Hierbij wordt het isolatiemateriaal bovenop een dampremmende laag geplaatst. Dankzij deze laag kan er geen condensatie ontstaan en worden vochtproblemen voorkomen. Immers hebben vocht en andere externe weersomstandigheden een negatief effect op de algehele isolatiewaarde van je materiaal. Bij een warm dak wordt altijd een standaard volgorde gehanteerd (van beneden naar boven): plafond, balklaag, dakbeschot, dampscherm, isolatie en dakbedekking.

Dampscherm bij een koud dak

dampscherm plat dak isoleren

Een andere methode waarvoor je kunt kiezen is een koud dak. In de norm wordt er vaker gekozen voor een warm dak, omdat er een aantal flinke nadelen verbonden zijn aan een koud dak. Echter is een warm dak niet bij elk plat dak een mogelijkheid, waardoor er alsnog gekozen kan worden voor een koud dak. Hierbij wordt het dampscherm in de woning net boven het plafond zelf aangebracht. Het zit voor het isolatiemateriaal. Hierdoor wordt je huis bescherm tegen vocht en is het geheel net wat meer luchtdicht. De kans is op schade is, door de locatie in de buurt van het plafond, net iets groter in vergelijking met een warm dak. Perforatie kan alsnog leiden tot vochtproblemen. Bij een koud dak wordt de volgende volgorde, van beneden naar boven, gehanteerd: plafond, dampscherm, isolatie, balken, dakbeschot en dakbedekking.

Welke materialen kun je voor een dampscherm gebruiken?

Je kunt dus voor twee methoden kiezen als het gaat om het isoleren van een plat dak. In de norm wordt er altijd gekozen voor een warm dak, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn. Bij dampschermen heb je de keuze uit meerdere materialen. Over het algemeen wordt er bij een dampscherm voor een plat dak gekozen voor het materiaal polyethyleen. Dit materiaal bezit een aantal voordelen: het is relatief goedkoop, het is robuust en daarnaast is het materiaal zeer duurzaam. Je kunt ook gebruik maken van houtvezelplaten als dampscherm voor een plat dak.

koudebrug dak vermijden