Dak isoleren langs buiten

Een dak kan op meerdere manieren geïsoleerd worden. Vaak wordt er gekozen voor dakisolatie binnen langs, maar ook een dak kan ook via buiten geïsoleerd worden. Aan het isoleren van een dak zitten vele voordelen verbonden, of dit nu via binnen of buiten langs gebeurt. Warmte ontsnapt veelal via het dak, omdat dit van nature opstijgt. Je verliest dus veel warmte via het dak van je woning, waardoor je moet compenseren voor het verlies van temperatuur door extra te stoken. Dit kost meer energie en meer geld. Bovendien vermindert dit het woonklimaat en is het slechter voor het milieu. Een dak isoleren is een investering die je in de loop der jaren terug verdient. Kortom, genoeg redenen om je dak te laten isoleren. Lees meer over hoe dak isoleren op Isolatiewerken JK

dak isoleren langs buiten

Je dak isoleren langs buiten is hiervoor een interessante optie. Alhoewel er traditioneel gezien vaak gekozen wordt voor een dak isoleren langs binnen, brengt een dak isoleren langs buiten zeker een aantal voordelen met zich mee. Een dak isoleren langs buiten wordt ook wel een Sarkingdak genoemd. Hieronder wordt dieper ingegaan op de voor- en nadelen die gepaard gaan met het isoleren van het dak langs buiten. Ook zal er ingegaan worden op materialen, werkwijzen en de prijzen die gepaard gaan met het isoleren van een dak langs buiten.

Waarom je dak isoleren langs buiten?

Vaak wordt er voor gekozen om een dak langs binnen te isoleren, maar een dak isoleren langs buiten heeft ook zo zijn voordelen. Natuurlijk is het zo dat een dak isoleren langs buiten ook zo zijn eigen nadelen heeft, maar dit geldt voor iedere methode op het gebied van dakisolatie. Het kiezen voor een bepaalde methode qua isoleren is dan ook vak een afweging. Wat zijn mijn eigen voorkeuren en wensen? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dit zijn vragen die je jezelf dient te stellen voordat je overgaat tot een definitieve beslissing omtrent dakisolatie. Toch biedt een dak isoleren langs buiten vele interessante voordelen. Deze worden hieronder voor je op een rijtje gezet.

Dak isoleren langs buiten voordelen

Er zijn meerdere redenen op te noemen waarom je voor het dak isoleren langs buiten kunt kiezen in plaats van langs binnen. Ten eerste zorgt het dak isoleren langs buiten er voor dat de binnenzijde onaangetast blijft. Niet alleen heb je bij het dak isoleren langs binnen veel last van rommel, maar het gaat vaak ook gepaard met een licht verlies aan ruimte. Bij het dak isoleren langs buiten is dit niet het geval. Een ander voordeel van het dak langs buiten isoleren is het feit dat dit een relatief rap tempo uitgevoerd kan worden. Wanneer je via binnen het dak isoleert, kan dit soms een tijdje duren. Dit houdt ook in dat je zolderruimte voor een tijdje onleefbaar is. Wanneer je langs buiten je dak isoleert, kun je jouw zolderruimte gewoon nog blijven gebruiken.

recticel powerroof dakisolatie

Bij een dak langs buiten isoleren wordt de dakconstructie in de isolatieschil opgenomen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om de vochtwerende laag of de afwerkingslaag tevens in de isolatieschil mee op te nemen. Hierdoor zijn de lagen en het dakconstructie beter beschermd tegen invloeden van buitenaf en daarnaast voorkomt het te extreme temperatuurschommelingen. Wat het dak van buitenaf daarnaast nog meer interessant maakt, is het feit dat je dit gelijktijdig met een renovatie van je dakbedekking kan laten uitvoeren. Twee vliegen in één klap. Tot slot kunnen er minder snel koudebruggen ontstaan omdat het dus mogelijk is om alles in de isolatieschil op te nemen. Dankzij deze redenen is het dak isoleren langs buiten een interessante optie voor velen.

Dak isoleren langs buiten nadelen

Natuurlijk kleven er ook een aantal nadelen aan het isoleren van je dak langs buiten. Bij elke methode is dit het geval. Van belang is dat je voor jezelf afweegt hoe zwaar de nadelen opwegen tegen de voordelen, voordat je een definitieve beslissing maakt. Nu de nadelen. Ten eerste is het zo dat een dak isoleren langs buiten een lastige klus is. Het wordt daarom ook altijd afgeraden om dit zelf uit te voeren. Laat deze taak door een professional uitvoeren, want zelfs voor hen is dit een lastige klus. Je hebt nu eenmaal kennis en ervaring nodig om een dak op deze manier te isoleren. Je krijgt er dan ook wel een hoop voor terug wanneer het eenmaal gelukt is.

Een ander nadeel van een dak isoleren langs buiten is het feit dat de materialen die gebruikt worden hierbij veelal minder geluidswerend zijn in vergelijking met de materialen die gebruik worden wanneer je een dak langs binnen isoleert. Wanneer er langs buiten isolatie wordt geplaatst, wordt hierbij veelal gebruik gemaakt van isolatiepanelen die van zichzelf stijf zijn. De akoestische demping van dit materiaal is behoorlijk lager in vergelijking met bijvoorbeeld de glaswol en de rotswol die gebruikt worden wanneer het dak langs binnen wordt geïsoleerd. Zeker wanneer je veel last hebt van geluiden van buitenaf, kan dit een groot nadeel zijn.

Welke materialen gebruik je voor een dak isoleren langs buiten?

Het werd al aangestipt onder het vorige kopje, maar veelal worden stijve isolatiepanelen gebruikt om een dak langs buiten te isoleren. Veelal wordt hierbij gekozen voor PUR isolatieplaten. Dit komt onder meer vanwege de Rd-waarde van deze platen. Deze waarde is namelijk van belang wanneer je in aanmerking wilt komen voor een premie of een subsidie. In dat geval dient de Rd-waarde van de panelen minsten 4,5 K/W per vierkante meter te zijn. Is dit niet het geval, kun je fluiten naar je premie. Daarom wordt er vaak gekozen voor isolatieplaten. PUR is een frequent gekozen optie, maar ook platen van XPS en PIR zijn een mogelijkheid. Deze platen beschikken immers tevens over een Rd-waarde die hoog genoeg is. Je verliest minder warmte en energie wanneer de Rd-waarde hoog is. Let hier dus goed op voordat je materialen aanschaft.

Dak isoleren langs buiten prijs

Een dak isoleren langs buiten is duurder in vergelijking met langs binnen het dak isoleren. Wat wel weer scheelt is het feit dat deze vorm van isolatie relatief snel uitvoerbaar is, wat weer scheelt qua het aantal werkuren waarvoor je moet afrekenen. Een precieze prijs is moeilijk in te schatten. Immers zijn er een hoop factoren die van invloed zijn op wat je uiteindelijk moet afrekenen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de materialen die je selecteert, de grootte van het oppervlak van het dak dat geïsoleerd moet worden en het eventueel bevestigen van een afwerklaag. Al met al liggen de gemiddelde kosten van een dak isoleren langs buiten tussen de 40 en 150 euro. Dit zal afhankelijk zijn van wat je nodig hebt voor jouw project.

dak isoleren van binnenuit