Rotswol isolatie

Bij het isoleren van een gebouw kan er gebruik worden gemaakt van heel veel verschillende materialen. Rotswol is daar een goed voorbeeld van. Dit is een bijzonder materiaal dat is ontstaan doordat vulkanisch gesteente op een temperatuur van zo'n 1600 graden is gesmolten. Daarna wordt het geponnen tot een wolpakket. Door het gebruik van verschillende oliën en door te harsen kan de rotswol waterafstotend en isolatie gebonden worden gemaakt. We vertellen je hieronder alles wat je moet weten over dit materiaal. Lees meer over isolatiemateriaal kopen

Waar wordt het voor gebruikt?

isolatie rotswol

Rotswol is een goed voorbeeld van isolatiemateriaal dat eigenlijk overal inzetbaar. Of je nu het dak, de muren of de vloer wilt isoleren: rotswol kan eigenlijk altijd wel gebruikt worden. Het heeft tal van goede eigenschappen zoals het feit dat het brandwerend en geluiddempend is. Het is dus niet alleen geschikt als thermische isolatie maar ook voor andere doeleinden. Het is overigens helemaal schimmelvrij.

Voordelen

Zoals ieder materiaal heeft natuurlijk ook Rotswol zowel voordelen als nadelen. Een belangrijk voordeel is dat het dampopen materiaal is waardoor de kans op vochtproblemen heel erg klein is. Daarom wordt het bijvoorbeeld ook vaak gebruikt bij het isoleren van de spouwmuren. Daarnaast blijft de isolatiewaarde van Rotswol altijd behouden. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Heel veel andere isolatiematerialen verliezen namelijk langzaam maar zeker hun isolatiewaarde. Een derde voordeel hebben we net al genoemd: rotswol werkt niet alleen goed als thermische isolatie maar is ook uitstekend in staat om zowel geluid als brand tegen te houden.

Prijs van Rotswol

Wanneer je wilt gaan isoleren met rotswol is het niet zo vreemd dat je vooraf wil weten wat nu eigenlijk de prijs is van dit isolatiemateriaal. In dat geval hebben we goed nieuws voor je. Rotswol is namelijk relatief goedkoop. Het is wel een klein beetje duurder dan glaswol, maar heeft dan ook meerdere voordelen. Wat de prijs van rotswol precies is, hangt af van de dichtheid en natuurlijk het formaat. Ook hanteren de verschillende fabrikanten diverse prijzen.

Verschillende soorten rotswol isolatie

Wanneer je voor rotswol kiest, heb je vervolgens nog de keuze uit verschillende uitvoeringen. Er zijn namelijk zowel platen als dekens. Welke je nodig hebt hangt af van de oppervlakte die geïsoleerd moet worden en de benodigde isolatiewaarde. We bespreken hieronder drie verschillende uitvoeringen.

Allereerst zijn er Deltaplatenstandaard platen van rotswol. Deze worden vooral ingezet als rotswol wordt gebruik om spouwmuren te isoleren. Je kunt deze rotswolplaten eenvoudig plaatsen en ze zijn ook nog eens erg handig om onregelmatigheden weg te werken in het metselwerk. Dankzij deze platen kun je de spouwmuur perfect isoleren. Rotswolpaten zijn aan de buitenkant afgewerkt met een harde bekleding. Deze is goed bestand tegen vocht en wind.

dakisolatie rotswol

De derde keuze zijn spijkerflensdekens. Ze worden vaak in dezelfde situaties gebruikt als Delta platen. Spijkerflensdekens zijn dan ook erg geschikt om verdiepingen en daken te isoleren met rotswol. Ze zijn bovendien een stuk goedkoper. Nadeel is dan weer dat het inpassen vaak meer werk in beslag neemt, helemaal als het om een renovatieproject gaat.

Gewicht van rotswol

Nieuwsgierig naar het gewicht van rotswol? Daar is geen eenduidend antwoord op te geven. Dat hangt namelijk af van de toepassing. Voor dekens is dat gemiddeld 23kg/m3. Bij platen die geschikt zijn voor zogeheten courante toepassing ligt het tussen de 30 en de 80kg/m3. Wanneer het gaat om toepassingen van platen onder belasting of zwevende vloeren is het met 90 tot 150 kg/m3 een stuk meer. Overigens kan rotswol worden geperst tot maar liefst 1000 kg/m3.