Steenwol, een bijzonder product
De natuur is op veel vlakken een uitstekende leermeester. Zo ontdekte men dat een spuwende vulkaan een soort draden trekt van heet gesteente. Dit werd al in 1850 ontdekt, waarna men probeerde dit proces te imiteren. Hieruit ontstond wat men steenwol is gaan noemen, een bijproduct van de staalindustrie. De slakken die men overhield aan het verhitten van de ijzererts, werden bij een temperatuur van 1400 graden hitte verwerkt tot draden, die aangelengd met kalk, de steenwol vormden. Lees meer over isolatiemateriaal prijzen
België
Net als in veel andere landen werd na de Tweede Wereldoorlog, met name begin vijftiger jaren, de productie van steenwol opgepakt. Het bleek een handig opvulproduct en daarnaast kon men er materiaal voor gebruiken dat normaliter weggegooid moest worden. Het product kreeg echter pas echt bekendheid toen in 1971 het Deens Rockwool steenwol ging produceren. In die tijd werd het gebruikt voor geluidsisolatie. Later ging men het in de bouw gebruiken voor het isoleren van woningen.
Voordelen steenwol
Inmiddels is steenwol een van de bekendste isolatiematerialen die wij kennen. Dat heeft veel te maken met een aantal voordelen.
- Het werkt brandvertragend. Dat heeft met het hoge smeltpunt te maken.
- Het zakt, bij het opeen stapelen, wat in wanden nodig is, niet in elkaar. De platen blijven mooi op hun plek zitten, waardoor er geen vochtplekken of luchtbruggen kunnen ontstaan. Dat zorgt voor optimale isolatie, wat zowel warmte als geluid betreft.
- Daarnaast is steenwol een relatief goedkoop product, zitten er geen giftige stoffen in verwerkt en is het waterafstotend. Het houdt geen vocht vast, noch zuigt het vocht op, laat het wel waterdamp door en is het zodoende nooit een basis voor schimmelvorming.
- En, niet onbelangrijk, het is duurzaam, omdat het altijd recyclebaar is.
Steenwol voor isolatie
Goede isolatie is in grote delen van België bepaald geen luxe. Denk aan de Ardennen of aan de kustregio, waar de stormen veel van een huis vorderen. Het gebruik van steenwol helpt om een huis in de winter warm te houden en in de zomer koel. Daarnaast hebt u met de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) te maken, die verplicht vermeld moet worden bij verkoop of verhuur van een woning. Steenwol of glaswol helpt het binnenklimaat te optimaliseren. Dat is goed voor uw gezondheid. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat onverwarmde slaapkamers niet beter voor de gezondheid zijn dan verwarmde. En dat het stoken met allesbranders of houtkachels slecht is voor het milieu. Een goed geïsoleerd huis levert slechts positieve waarden op: minder energieverbruik, warmer in het koude deel van het jaar en het maakt de woning vochtbestendiger. Dat laatste is ook kostenbesparend.
Thermodeken
Steenwol kunt u vergelijken met een thermodeken. Het materiaal houdt de kou of warmte buiten en zorgt ervoor, doordat het niet inzakt, dat nergens vocht of schimmel ontstaat. Door het samen met andere isolatiematerialen te gebruiken, pakt u het huis in, alsof het in een warmhoudend thermodeken wordt gewikkeld. Daarbij geldt wel dat het huis altijd gelucht moet worden. Goede ventilatie draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Steenwol is voorzien van de nodige certificaten, zoals ISO 14001 of ISO 9001, waaraan Rockwool voldoet. Naast de technische goedkeuring ATG en het certificaat van de Belgian Construction Certification Association. U kunt het dan ook met een gerust hart gebuiken om uw woning te isoleren.