Isolatiemateriaal

Binnenkort je woning isoleren? Daar komt behoorlijk wat bij kijken. Er zijn namelijk tal van verschillende manieren om een woning te isoleren. Zo zijn er om te beginnen tal van verschillende soorten materialen. Maar welk isolatiemateriaal moet je dan eigenlijk kiezen? Ieder soort isolatiemateriaal heeft weer een eigen samenstelling en isolatiewaarde. Om je een beetje te helpen bespreken we hieronder vijf populaire isolatiematerialen die in verschillende situaties kunnen worden ingezet.

Glaswolisolatie

glaswol

Isoleren met glaswol gebeurt ontzettend vaak. Het behoort dan ook tot de meest populair materialen. Glaswol kun je aanschaffen op soepele platen of op rollen. Het wordt vooral veel gebruikt wanneer het dak, valse wanden of tussenverdiepingen moeten worden geïsoleerd. De isolatiewaarde van dit materiaal is meer dan goed te noemen. Bovendien is het niet zwaar en, vergeleken met andere materialen, behoorlijk goedkoop. Glaswol absorbeert vocht waardoor een dampscherm aan de binnenkant van het huis noodzakelijk is.

Rotswolisolatie

Rotswol isolatie

Dit multifunctionele isolatiemateriaal Rotswol wordt ingezet in heel veel verschillende situaties. Het is in staat om thermisch te isoleren maar rotswol is ook zeer geluiddempend en brandveilig. Je kunt het kopen in (delta)platen of spijkerflensdekens. De deltaplaten zijn erg handig wanneer er tussen de balken geïsoleerd moet worden. Je betaalt qua prijs iets meer dan glaswol en de isolatiewaarde is uitstekend. Bovendien is rotswol vochtregulerend.

Isolatieplaten

Isolatieplaten

Isolatieplaten worden steeds vaker gebruikt omdat ze zo eenvoudig te verwerken zijn. Bovendien zijn deze platen in heel veel verschillende formaten verkrijgbaar. Er zijn platen beschikbaar van diverse materialen waardoor je voor elk doeleinde eigenlijk wel een geschikte plaat kunt vinden. Je kunt ze eenvoudig vastlijmen en ze worden gebruik bij onder andere daken, vloeren, spouwmuren, plafonds en binnenmuren. De prijzen variëren behoorlijk, afhankelijk van het formaat en het materiaal. Het is overigens ook mogelijk een isolatieplaat met aluminium te bestellen. Dat laatste doet in dat geval dienst als dampscherm.

Akoestische isolatie

Bij het isoleren van het huis gaat het bij veel mensen vooral om thermisch comfort: men wil minder warmte verliezen in de winter en in de zomer juist de warmte buiten houden. Toch is dat niet de enige reden waarom isoleren verstandig is. Geluid wordt bijvoorbeeld vaak onderschat. Met een goede isolatie houd je geluiden van buiten tegen en demp je ook je eigen geluiden. Dat kan in veel gevallen belangrijk zijn. Wanneer je muziek maakt bijvoorbeeld of als je in een drukke straat woont waar veel auto's langskomen en mensen praten. Investeren in akoestische isolatie is in dat geval dan ook absoluut geen overbodige luxe. Het kan overigens ook prima samen gaan. Je betaal wel wat meer, maar dat levert dubbel voordeel op!

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Bij isoleren wordt vaak gedacht aan de muren het dak van de woning, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de vloer isoleren. Ook dat helpt goed om de warmte in huis te houden. Er gaat namelijk veel warmte via de grond verloren. Bij vloerisolatie wordt er in veel gevallen gekozen voor PUR schuin en/of EPS platen. Dit isolatiemateriaal is relatief goedkoop en zorgt voor een flinke verhoging van de comfort.