Isolatie met Polyethyleen

Wanneer je een woning of een bepaalde ruimte wilt isoleren, kun je daar verschillende redenen voor hebben. In de meeste gevallen gaat het om thermische isolatie, maar ook geluid is vaak een reden om een ruimte te isoleren. Wanneer een bepaalde ruimte akoestisch geïsoleerd dient te worden, is polyethyleen isolatie een uitstekende optie. Dit isolatiemateriaal wordt overigens ook gebruikt bij het isoleren van ruimtes die met flinke temperatuurverschillen te maken krijgen. Je kunt ze op drie verschillende manieren verkrijgen: platen, buizen of rollen. Lees hier meer over dun isolatiemateriaal

Wat is polyethyleen precies?

Wat is het nu eigenlijk precies voor materiaal Polyethyleen, dat afgekort ook wel PE wordt genoemd, is een sterke kunststof. Het is, vergeleken met andere isolatie materialen, behoorlijk goedkoop. Het kunststof is duurzaam waardoor het uitstekend geschikt is om te isoleren. Het is perfect geschikt voor extreme omstandigheden zoals zonlicht tot minimaal 30 graden of juist hele lage temperaturen. Polyethyleen kan isoleren vanaf -30 graden tot en met 80 graden Celsius. Het stoot vocht af en biedt daarnaast een uitstekende bescherming wanneer er sprake is van chemische stoffen en producten.

Verschillende toepassingen

Er zijn verschillende toepassingen van Polyethyleen isolatie. Het wordt geleverd in platen. Deze PE platen worden over het algemeen gebruikt om een ruimte akoestisch te isoleren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ruimte waarin veel muziek wordt gedraaid of waar om een andere reden veel geluid vandaan komt. Je kunt ze natuurlijk ook andersom gebruiken, wanneer je niet wil dat er vanuit een andere ruimte geen geluiden doordringen. Het fijne van dit materiaal is bovendien dat het te verkrijgen is in grote afmetingen. Dat verhoogt het gebruikersgemak en stelt je in staat om het veel sneller aan te leggen. Zeker wanneer het gaat om grote oppervlaktes die geïsoleerd moeten worden, is dat erg handig.

De voordelen van polyethyleen

De grote dampdichtheid is ook een voordeel van dit materiaal. Daarmee wordt dampcondensatie in het materiaal vermeden waardoor de isolatiewaarde omhoog gaat. Over die isolatiewaarde gesproken: deze is bij polyethyleen ontzettend hoog vergeleken met andere materialen. Daardoor hoef je geen enorme dikke platen aan te brengen om een ruimte te isoleren, maar is een dun plaatje meestal genoeg om dezelfde isolatiewaarde te bereiken. De platen nemen daardoor amper ruimte in beslag waardoor het niet nodig is om andere elementen aan te passen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dakgoten en kepers. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je een stuk minder geld en tijd kwijt bent wanneer je voor isolatie met polyethyleen kiest.

Nadelen van polyethyleen

Natuurlijk zijn er ook nadelen op te noemen aan het gebruik van dit materiaal. Allereerst moet gezegd worden dat polyethyleen is opgebouwd uit petrochemische delfstoffen. Dat is in principe bij alle kunststoffen het geval. Deze stoffen zijn afgeleid van aardolie en het produceren ervan is allesbehalve goed voor het milieu. Sterker nog: petrochemische delfstoffen produceren is erg milieuvervuilend. Er komen gedurende het proces behoorlijk wat gevaarlijke stoffen vrij. Daarnaast blijft er afval over dat nauwelijks te recyclen is en niet of heel langzaam in het natuurlijke ecosysteem wordt opgenomen. We hoeven dat echter ook niet te overdrijven. Alleen wanneer er sprake is van enorme hoeveelheden in een verder slecht geventileerde ruimte, heeft dat ook daadwerkelijk invloed op de gezondheid van de mensen die zich in die ruimte bevinden.