Polyesterwol als isolatie materiaal

Wanneer je polyesterwol gebruik als isolatie materiaal heeft dat verschillende voordelen. Het heeft bijvoorbeeld een behoorlijk plaatsingscomfort en wanneer je er gebruik van maakt, loop je geen gezondheidsrisico's. Het biedt allereerst natuurlijk prima thermische isolatie maar daarnaast is het ook geluidswerend materiaal. Het is sowieso bijzonder materiaal aangezien het de voordelen van verschillende soorten materialen gebruikt om één materiaal te maken. Maar hoe zit het dan eigenlijk met die eigenschappen en wat zijn precies de voordelen van polyesterwol? Hoe kun je het materiaal precies plaatsen? Hieronder kom je alles over polyesterwol te weten! Lees meer over goedkoop isolatiemateriaal

Eigenschappen van Polyesterwol

Het bijzondere van polyesterwol is dat het een combinatie is van de moderne ecologische isolatiematerialen met de oorspronkelijk veel gebruikte minerale isolatiematerialen. Het wordt daardoor een zeer geschikt materiaal om te gebruiken bij zowel nieuwbouw als renovatie. Polyesterwol is duurzaam en doeltreffend aangezien het precies doet waarvoor je het aanschaft en bij je woning of ander gebouw. Het zorgt voor een prima thermische isolatie. Daardoor verdwijnt de warmte niet zo snel vanuit je huis en hoef je veel minder te stoken. Daarnaast is polyesterwol ook nog eens geschikt om geluid te isoleren. Je vermindert de ecologische voetafdruk aanzienlijk en met dit materiaal zijn er ook geen gezondheidsrisico's.

Polyesterwol: de voordelen

Wat zijn nu eigenlijk precies de voordelen van polyesterwol? Allereerst bevat dit materiaal geen chemische bindmiddelen of additieven. Dat komt omdat de vezels van het materiaal thermisch gelast worden op zo'n 170 graden. Er komen geen deeltjes of vluchtige stoffen vrij die ingeademd kunnen worden en er komt zelfs geen geur vrij. Daardoor zijn er geen gezondheidsrisico's te noemen tijdens de plaatsing of later voor de bewoners. Polyesterwol irriteert ook niet aan de ogen of huid en voelt zacht aan. Je hebt daardoor geen beschermende kleding nodig wanneer je het gaat plaatsen. Het is een waterafstotend isolatiemateriaal dat bestand is tegen verrotting. Het is overigens ook vrij van schimmels en weert parasieten en insecten. Dat komt omdat het materiaal geen voedingsbron bevat. Wanneer er brand ontstaat wordt er door het polyesterwol geen rook ontwikkeld, ontstaan er geen giftige gassen en zorgt het ook niet voor vlamoverslag. Polyesterwol is een duurzaam materiaal dat voor ruim 80% bestaat uit vezels die afkomstig zijn van gerecyclede plastic flessen. Daardoor is het materiaal zelf ook volledig afbreekbaar en te recyclen.

Het plaatsen van polyesterwol

Natuurlijk wil je ook weten hoe het polyesterwol precies geplaatst kan worden. Het materiaal wordt de laatste tijd namelijk steeds vaker gebruikt. Wanneer je het koopt, bestaat het uit samengedrukte rollen. De dikte kan daarbij variëren van 60 mm tot en met 180 mm. Wanneer de verpakking is verwijderd, nemen de rollen uit zichzelf de dikte aan die ze oorspronkelijk hadden. Daarna kun je in principe aan de slag. Overigens hoef je voor verzakking niet bang te zijn bij dit materiaal. Waar dit bij veel andere isolatiematerialen wel het geval is, verzakt polyesterwol nooit. Je kunt het flexibele materiaal samendrukken en het is niet mogelijk om stukken met de hand af te scheuren. Een ander groot voordeel is dat polyesterwol soepel is waardoor aanpassing aan het oppervlakte waarop het gebruikt wordt heel eenvoudig is. Je kunt er voor kiezen om de polyesterwol samen te drukken maar je kunt het natuurlijk ook versnijden. Daarna is het eenvoudig om het materiaal op de juiste plaats te bevestigen. Je hoeft het eigenlijk alleen maar te plaatsen en vervolgens strak te trekken. Het is te gebruiken in heel veel verschillende situaties. Of je nu de zolder, vloeren of plafonds wil isoleren: polyesterwol is in alle gevallen een uitstekende optie. Hetzelfde geldt voor het isoleren van binnenmuren of constructiewanden.