Minerale wol

Er zijn weinig isolatie materialen die zo veel gebruikt worden als minerale wol. Het wordt in ontzettend veel verschillende situaties toegepast en dat heeft natuurlijk ook een reden. Minerale wol heeft namelijk heel veel nuttige materiaaleigenschappen. Zo is het goedkoop materiaal en is het verwerken ervan ook erg eenvoudig. Maar wat is het dan eigenlijk precies? Wat zijn de voor- en nadelen en hoe wordt het gebruikt? Hieronder kom je alles te weten over minerale wol. Lees ook meer over isolatiemateriaal vloer

Minerale wol: wat is het?

minerale wol plaatsen

Laten we eerst eens kijken naar wat minerale wol nu eigenlijk precies is. Het is namelijk een materiaal dat bestaat uit glaswol of steenwol waar draden van gesponnen zijn. Vervolgens voegt men deze draden bij elkaar en ontstaat er een soort wollige structuur. Daarna wordt de wol nog verder samengeperst totdat er dekens of platen ontstaan. Deze dienen als isolatiemateriaal. Het losse wol wordt vaak gebruikt om holle ruimtes in te blazen, waarvan de spouwmuur natuurlijk het allerbeste voorbeeld is. Om minerale wol te produceren is het gebruik van delfstoffen noodzakelijk. Daarbij kun je denken aan zand, kalk of soda.

Kenmerken

minerale wol kenmerken

Minerale wol heeft bepaalde kenmerken die perfect bij dit isolatiemateriaal passen. Allereerst is het natuurlijk prima in staat om warmte tegen te houden. Daardoor kan het in de winter het huis warm houden en in de zomer juist heerlijk koel. Verder is minerale wol niet brandbaar en kan het ook een vocht opnemen. Dat levert direct een aantal problemen op. Minerale wol kan niet door schimmels worden aangetast en is toe te passen in heel veel verschillende situaties. Tot slot is het ook in staat om geluid te dempen, wat heel fijn is wanneer je in een drukke buurt woont.

Waarvoor wordt het eigenlijk gebruikt?

minerale wol spouwmuur toepassing

Zoals gezegd is minerale wol in te zetten in heel veel verschillende situaties. Maar welke situaties dan precies? Allereerst kan minerale wol worden gebruik om wanden, buitengevels en spouwmuren te isoleren. Het is erg geschikt voor thermische én akoestische isolatie van verdiepingsvloeren en scheidingswanden. Daardoor heb je geen last van elkaars geluiden in huis! Ook bij het isoleren van daken wordt dit materiaal vaak gebruikt, of het nu om platte daken of hellende daken gaat. Tot slot wordt minerale wol ook gebruik voor tal van industriële toepassingen zoals het isoleren van machines.

Voordelen minerale wol

Er zijn veel voordelen van minerale wol op te noemen. Zo is dit materiaal dankzij de open vezelstructuur in staat om lucht vast te houden. Daardoor is het een uitstekend warmte-isolatie. De zogeheten lambawaarde is 0.03 W/mK tot 0.04 W/mK. Bovendien blijft de isolatiewaarde altijd hetzelfde omdat de materialen niet thermisch verouderen. Ook krimpt minerale wol niet of zet het niet uit. Daardoor blijven de voegen gesloten. Een ander belangrijk voordeel is dat je met minerale wol de brandveiligheid in huis flink verhoogd. Het is namelijk niet brandbaar én geleidt geen warmte. Juist bij gebouwen waarbij brandveiligheid erg belangrijk is, is dit dan ook geweldig materiaal. Niet voor niets wordt minerale wol vaak gebruik om deuren, plafonds en kleding brandbestendig te maken. Dit isolatiemateriaal valt in Euroklasse A als het gaat om de brandveiligheid. Er is geen enkel isolatiemateriaal dat beter scoort op dit gebied. Tot slot is minerale wol ook geluidsisolerend. dankzij de structuur worden geluidsgolven geabsorbeerd. Het is dus perfect in staat om geluiden buiten te houden of er juist voor te zorgen dat de geluiden niet naar buiten gaan.

Nadelen minerale wol

Natuurlijk zijn er aan dit isolatiemateriaal ook bepaalde nadelen verbonden. Zo kan het behoorlijk irriterend zijn wanneer je het aanraakt of als je het in ademt. Het kan bijvoorbeeld voor flinke jeuk zorgen. Het is dan ook aan te raden om altijd werkhandschoenen te dragen wanneer je met minerale wol gaat werken. Daarnaast kun je ook het beste gebruik maken van een stofmasker. Een andere nadeel van minerale wol is dat het beschikt over een lage warmteopslagcapaciteit. Dat ligt een stuk lager dan bij andere (natuurlijke) materialen zoals bijvoorbeeld houtwol. Daardoor warmt het in de zomer binnen een stuk sneller op in huis omdat de warmte van buiten niet lang tegengehouden kan worden.

minerale wol op gevel

De prijs van minerale wol

Wat je moet betalen voor minerale wol, hangt van verschillende aspecten af. Allereerst is de prijs afhankelijk van het soort minerale wol en of het HR+ of HR++. Ook de toepassing is van invloed op de prijs. Wanneer je het bijvoorbeeld voor spouwmuurisolatie wil gebruiken betaal je gemiddeld 15 - 20 euro voor een vierkante meter. Als je benieuwd bent naar de prijs wanneer je minerale wol wil kopen, kun je natuurlijk altijd informeren.

Classificatie

Wanneer je minerale wol wil kopen, kun je kiezen uit verschillende soorten kwaliteiten. Bij minerale wol gaat het voornamelijk over HR++ en HR+. Het eerste staat voor uitstekend en het tweede voor goed. Vandaag de dag wordt er door aannemers en bouwbedrijven standaard gebruikt van minerale wol met HR++. Dat heeft te maken met de hoge eisen die de overheid stelt aan gebouwen met betrekking tot het milieu. Een goede isolatie betekent namelijk minder energie verbruiken en dat is beter voor het milieu!